Σάββατο, Φεβρουαρίου 25, 2017

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΗ ΚΑΙ... ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κατοχυρώσει και να ενισχύσει την κερδοφορία των εφοπλιστών, κλιμακώνοντας παράλληλα την επίθεση στους ναυτεργάτες, καταγράφηκε χτες στη Βουλή, στην απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου.
Η βουλευτής του ΚΚΕ στάθηκε στις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στα καράβια, αλλά και στο γεγονός ότι το 80% των ναυτεργατών στα ποντοπόρα πλοία είναι ανασφάλιστοι, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Το ίδιο καθεστώς απαιτούν τώρα οι εφοπλιστές να επεκταθεί στο 100% των πληρωμάτων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Οι ΣΣΕ έχουν να ανανεωθούν από το 2010, η ανεργία σπάει κόκαλα. «Το εφοπλιστικό κεφάλαιο», τόνισε η βουλευτής, «στηρίζεται στον υψηλό βαθμό εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, στα προνόμια που καρπώνονται οι εφοπλιστές από το αστικό κράτος και σε όλα τα αντεργατικά νομοθετήματα», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την «πληθώρα φοροαπαλλαγών τους».
Ζήτησε από τον υπουργό να τοποθετηθεί απέναντι στα αιτήματα που προβάλλουν οι ναυτεργάτες με τον αγώνα τους, όπως η τελευταία 9ήμερη απεργία για την κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, επαναφορά των ΣΣΕ και αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, με κριτήριο την κάλυψη των απωλειών και τις σύγχρονες ανάγκες ζωής.
Απαίτησε επίσης να ισχύσει για όλους τους συνταξιούχους η απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά, που έκανε αποδεκτή την προσφυγή τριών ναυτεργατών ενάντια στο νόμο 4093/2012, με τον οποίο περικόπηκαν η κύρια και η επικουρική τους σύνταξη, όπως και τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα αδείας.
Ρώτησε τέλος τι θα γίνει με την καταβολή των συντάξεων και των εφάπαξ, αφού από τον Μάη που ψηφίστηκε ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, οι ναυτεργάτες είναι στο «περίμενε» και δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες. Ενώ κάποιες προσωρινές συντάξεις που δόθηκαν σε ελάχιστους, κυμαίνονται από 384 ως 768 ευρώ.
«Ως προς τα ερωτήματά σας, το θέμα της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης, το οποίο για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί και στη ναυτιλία, είναι που θα μας δώσει το εργαλείο εκείνο για να αντιμετωπίσουμε τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, πράγμα που δεν υπήρχε πριν», απάντησε ο υπουργός, αποκρύπτοντας ότι η μαύρη ανασφάλιστη εργασία στα ποντοπόρα πλοία με ελληνική σημαία προβλέπεται από συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο (ν. 2687/53, άρθρο 13 περί εγκριτικών πράξεων), το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αντιπολίτευσης καταδίκαζε, ενώ τώρα διατηρεί σε πλήρη ισχύ.
Δεν ανέφερε λέξη για τα ναυτεργατικά αιτήματα σχετικά με τις ΣΣΕ, τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις κ.λπ., ενώ για την απόφαση του Πρωτοδικείου είπε ότι «δεν δημιουργεί ασφάλεια δικαίου μία απόφαση μόνο, με την έννοια της επέκτασής της παντού, και πάντως, όπως γνωρίζετε προφανώς, η απόφαση που εκδίδεται αφορά τους διαδίκους και μόνο». Δηλαδή, όχι μόνο απέκλεισε το ενδεχόμενο να ισχύσει για όλους τους συνταξιούχους, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν προσπάθειες ακύρωσής της σε ανώτερα δικαστήρια.
Επιπρόσθετα δεν ήταν σε θέση να αναλάβει έστω μία δέσμευση για το πότε θα αρχίσει η καταβολή των συντάξεων και των εφάπαξ, ξεκαθαρίζοντας προκλητικά ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει «πριν τον Ιούνη» και βλέπουμε..   http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
25-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: