Σάββατο, Φεβρουαρίου 25, 2017

ΈΩΛΗ Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΝΕΑ» ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ - ΣΠΕΚΟΥΛΑ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Δεν έχουν αρθεί οι ελλείψεις που εντόπισε το υπουργείο Οικονομίας κατά τη διαδικασία αδειοδότησης της νέας εταιρείας «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ» και ως εκ τούτου η αδειοδότηση παραμένει εκκρεμής (διαβάστε λίγο παρακάτω). Την ίδια στιγμή, η ιδιοκτησία της βιομηχανίας λιπασμάτων (Λαυρεντιάδφης) συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζομένους και να μην εφαρμόζει την εργατική νομοθεσία. Αυτά επισημάνθηκαν στη συνάντηση που είχε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.


Ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε πως: «Η στάση του υπουργείου παραμένει σταθερή: Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τα δικαιώματα των εργαζομένων και να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τους, όπως και εκείνη των κατοίκων μίας ολόκληρης περιοχής. Το υπουργείο Οικονομίας, ασκώντας τις επιτελικές του αρμοδιότητες, θα εξασφαλίσει την ορθή εφαρμογή του νόμου και θα προστατεύσει την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.»

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος και οι βουλευτές Καβάλας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, οι εργαζόμενοι εξέθεσαν τα αιτήματά τους και ζήτησαν την παρέμβαση του υπουργείου, καθώς και όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε να εφαρμοστεί η νομιμότητα ως προς την λειτουργία του εργοστασίου και να επιστρέψουν οι ίδιοι στις θέσεις εργασίας τους.

Ο Θ. Μαρκόπουλος κρυβόταν από τον Αλ. Χαρίτση;

Τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, καθώς και τον πολιτικό προϊστάμενό της, τον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο, κατήγγειλε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων -απολυμένων της βιομηχανίας λιπασμάτων Νίκος Βογιατζίδης.

«Αυτά που γίνονται στην Καβάλα είναι πρωτοφανή. Ολόκληρες Υπηρεσίες προσπαθούν να καλύψουν ανομίες του Λ. Λαυρεντιάδη. Προσπάθησαν να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην αδειοδότηση, βάζοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί, μια αδειοδότηση που παρουσιάζει σοβαρές παρατυπίες», δήλωσε ο κ. Βογιατζίδης. Αναφερόμενος, δε, στον κ. Μαρκόπουλο είπε πως «ενώ υπάρχουν καταγγελίες από Υπουργεία, αντί  να συμπεριφερθεί ως λειτουργός υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος και  να θέλει να ριχτεί άπλετο φως σε όλη τη διαδικασία, λειτούργησε εν κρυπτώ. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομίας, ο κ. Χαρίτσης μας  είπε ότι προσπαθούσε να μιλήσει με τον κ. Μαρκόπουλο,  κι ο αντιπεριφερειάρχης δεν έβγαινε στο τηλέφωνο»! 

Ο κ. Βογιατζίδης επιβεβαίωσε ότι τα στελέχη της Κυβέρνησης θα ερευνήσουν τον τρόπο προσφυγής κατά της απόφασης της Περιφερειακής Ενότητας, με σκοπό την ανάκληση της άδειας που δόθηκε στην εταιρεία «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης».  Στο μεταξύ, και πάλι μετά από εισαγγελική παραγγελία, χθες, αργά το μεσημέρι, κι ύστερα από πιέσεις της ίδιας της εισαγγελέως, η Διεύθυνση Ανάπτυξης έδωσε στο Σωματείο τον πλήρη φάκελο που κατέθεσε η εταιρεία, προκειμένου να αδειοδοτηθεί. «Δεν μπορώ να εξηγήσω τις ενέργειες της Υπηρεσίας, διότι, ενώ υπάρχουν εισαγγελικές παραγγελίες, οι υπάλληλοι κρίνουν από μόνοι τους ποια έγγραφα πρέπει να μας δώσουν την ώρα που περιγράφονται με πλήρη σαφήνεια στην εισαγγελική παραγγελία», σημείωσε ο κ. Βογιατζίδης.

«Tελειώνει το παιχνίδι του Λαυρεντιάδη»

Σημειώνεται ότι μόλις χτες, την εξέταση σε βάθος της αδειοδότησης της εταιρείας «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης», αποφάσισαν οι συμμετέχοντες στη σημερινή σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ενώ ο ίδιος ο Ανδ. Νεφελούδης προανήγγειλε προσφυγή κατά της απόφασης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, που αφορά στην αδειοδότηση. Η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ενέκρινε την αίτηση μεταβίβασης της άδειας παραγωγής και εμπορίας αμμωνίας, οξέων και αζωτούχων λιπασμάτων από την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ στην νεοϊδρυθείσα Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ και η απόφαση εκδόθηκε λίγο πριν φτάσει στην Καβάλα κλιμάκιο του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για να ελέγξει τους χειρισμούς της εν λόγω Διεύθυνσης.


Όπως χαρακτηριστικά σχολίαζε ο Ανδ. Νεφελούδης Στο Κόκκινο Καβάλας, ο «μουτζούρης» έμεινε στα χέρια του Λαυρεντιάδη, αφού φαίνεται πως τελείωσε το παιχνίδι της αλυσιδωτής περιπλοκής της λειτουργίας του εργοστασίου λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη, μέσω εργολαβικών εταιρειών, που στόχο είχε, στο τέλος, να χαθούν τα ίχνη των οφειλών της ELFE.
Αναλυτικότερα, υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης διαπίστωσε πρόσφατα σειρά παρατυπιών εκ μέρους της εταιρίας ELFE ΑΒΕΕ κατά τη διαδικασία μεταβίβασης της άδειας λειτουργίας της στην εταιρία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ, καθώς εξακριβώθηκε ότι η ELFEABEE δεν είχε άδεια λειτουργίας σε ισχύ.  Από την εξέταση του ιστορικού λειτουργίας της επιχείρησης προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι η διοίκηση της πάλαι ποτέ Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), δεν τηρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την αποφυγή κινδύνου ατυχημάτων ενώ αποφεύγει συστηματικά και επί σειρά ετών να τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους, το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, μεταβιβάζοντας διαρκώς μέσα από αμφιλεγόμενες και λαβυρινθώδεις διαδρομές, τις εγκαταστάσεις και την άδεια λειτουργίας σε διάδοχα εταιρικά σχήματα.

Σπέκουλα από τη ΝΔ - Νεφελούδης: «Θέλουν με κάθε τρόπο, όρο και χωρίς καμία προϋπόθεση να λειτουργήσει το "μαγαζί"»

Έχουν εντοπιστεί τα προβλήματα στις μελέτες ασφαλείας των Λιπασμάτων στην Καβάλα, δεν μπορεί να αδειοδούνται από έναν υπάλληλο της Περιφέρειας και να διοικούνται από τυχαία πρόσωπα επιχειρήσεις με παραγωγική δραστηριότητα υψηλής επικινδυνότητας, επανέλαβε ο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας Ανδρ. Νεφελούδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στ. Σχινά. την Παρασκευή 24/2. Την ίδια ώρα, το πολιτικό αφήγημα στελεχών, πολιτευτών και βουλευτών της ΝΔ είναι «έχει δουλειά η Καβάλα», υπογράμμισε.

Στα Λιπάσματα της Καβάλας, «υπάρχει μία αλλαγή εταιρειών "σαν τα πουκάμισα" ... η τελευταία που δημιουργήθηκε έχει ως ιδιοκτήτη ή διαχειριστή στο ΔΣ έναν υπερήλικα πρώην αστυνομικό από την Κύπρο και τους γιους του (ο ένας φτιάχνει θερμοσίφωνες). Αυτοί διοικούν μία εταιρεία που έχει αναλάβει το παραγωγικό κομμάτι των νιτρικών, που είναι υψηλής επικινδυνότητας», υπογράμμισε ο κ.Νεφελούδης.

«Τοπικά, το πολιτικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι πρέπει με κάθε τρόπο, όρο και χωρίς καμία προϋπόθεση να λειτουργήσει το "μαγαζί" αυτό, άσχετα αν γίνει οποιοδήποτε ατύχημα και τιναχτεί στον αέρα όλη η Καβάλα ... Να χτυπήσουμε ξύλο, χτες υπήρξε τραγικό συμβάν σε μονάδα του Ουζμπεκιστάν, με νεκρούς», σημείωσε. «Εδώ, υπάρχουν προβλήματα ... έχει διατυπώσει ενστάσεις σε αυτά το υπουργείο Εργασίας», όπως είπε.

«Έχουμε εντοπίσει όλα τα προβλήματα που έχουν οι μελέτες ασφαλείας των προηγούμενων εταιρειών. Δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτά τα χαρακτηριστικά και αυτές τις μη συμμορφώσεις αυτό το "μαγαζί" εκεί, πολύ περισσότερο δεν μπορεί όλη αυτή η έντονη αυθαιρεσία να πιστοποιείται, από τη φοβία των υπαλλήλων της Περιφέρειας που για να πετάξουν το πρόβλημα από πάνω τους υπογράφουν αδειοδοτήσεις ... Δεν μπορεί παράλληλα «να αποτελεί αφήγημα των στελεχών, πολιτευτών και βουλευτών της ΝΔ στην περιοχή το πρόσχημα "έχει δουλειά η Καβάλα"», τόνισε ο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας.

«Υπάρχουν σοβαρά θέματα», συνέχισε ο κ.Νεφελούδης, όπως το «ποια είναι η αδειοδοτούσα Αρχή για αυτές τις τόσο σοβαρής επικινδυνότητας επιχειρήσεις. Δεν μπορεί να είναι ένας υπάλληλος της Περιφέρειας που φοβάται τις πιέσεις που ασκούνται σε τοπικό επίπεδο και εγκρίνει πολύ "ελαφρά τη καρδία" αδειοδοτήσεις που είναι περίεργες», υπογράμμισε.

Προσέθεσε επίσης ότι «υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία του κ.Λαυρεντιάδη, εμπλέκεται και η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ... Είμαστε σε συνεννόηση και με τη ΔΕΗ και με τη ΔΕΠΑ  ... από το ΙΚΑ έχουμε κάνει τις κινήσεις μας, τις αγωγές και τις εκθέσεις συνυπευθυνότητας για τα χρέη ... με τις τράπεζες είμαστε σε επικοινωνία έχουμε δρόμο αλλά είμαστε σε καλό δρόμο», κατέληξε.
Ο Λαυρέντης, η Ν.Δ. και η Eκκλησία

Τους τελευταίους μήνες στο πλευρό των εργαζομένων, εκτός από τα συναρμόδια υπουργεία, έχουν βρεθεί τα περισσότερα κόμματα (ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά), πλην της Ν.Δ., η οποία κρατά μια ύποπτη σιωπή.

Αξιο προσοχής, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Κ. Ζαφειρόπουλου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι ότι την τελευταία πενταετία μέλος του Δ.Σ. της ELFE διετέλεσε ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Διονύσης Μπεχράκης, ο δε αδελφός του, Νίκος Μπεχράκης, είναι μέλος στο Δ.Σ. της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, ενώ ο γιος του πρώτου συμμετέχει στην άλλη θυγατρική, την PFIC. Εκτός από τις προαναφερθείσες, εντοπίζουμε ακόμα μια εταιρεία που σχετίζεται με τα ίδια πρόσωπα και η οποία μοιάζει έτοιμη να δράσει αν χρειαστεί σε αυτό το ταχυδακτυλουργικό παιχνίδι εμφάνισης και εξαφάνισης εταιρειών.

Πρόκειται για την εταιρεία BFS-Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Χημικών, που αποτελεί διαδοχή της εταιρείας SINTRA AEBE. Εδρα της έχει στην οδό Θεοφάνους 12 στους Αμπελόκηπους, στην ίδια διεύθυνση με την εταιρεία Centrofaro. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως οι διαχειριστικές εκθέσεις των εταιρειών ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και BFS είναι πανομοιότυπες.

Στον ισολογισμό της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, ο Μιχαήλ Χρηστάκης εμφανίζεται ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ., ενώ στην BFS ως σύμβουλος. Ο δε Γαληνός Παπάζογλου παρουσιάζεται ως λογιστής τόσο στην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ όσο και στην BFS. Ο ίδιος βέβαια είναι υπεύθυνος στο Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα άλλο σχετικά άγνωστο περιστατικό. Τον περασμένο Δεκέμβρη, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην Ελευθερούπολη της Καβάλας, ένας από τους πρώτους που τον υποδέχθηκαν στον ναό του Αγίου Ελευθερίου ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ., Γιώργος Καλαντζής.

Σε βίντεο που παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα kavalapost.gr, ο Καλαντζής ενημερώνει τον αρχιεπίσκοπο για πρόσφατη συνάντηση που φέρεται να είχε με τον Λαυρεντιάδη: «Μίλησα με τον Λαυρέντη, όλα είναι πολύ καλά». Ο αρχιεπίσκοπος χαμογελά και προχωρά προς τον κυρίως ναό. Είναι η ίδια περίοδος που γίνεται η αίτηση να αδειοδοτηθεί η νέα εταιρεία των λιπασμάτων.

Ομως και η Ζωή Κοκκώνη, συνδεόμενη με πολλές από τις εταιρείες του Λαυρεντιάδη, διατηρεί στενές σχέσεις με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αλλά και γενικότερα με την Ορθόδοξη Εκκλησία σε υψηλό επίπεδο. Δεν πρέπει πάντως να προκαλεί εντύπωση η στενή σχέση του Λαυρεντιάδη με την Εκκλησία. Την εποχή που μεσουρανούσε στα μέσα ενημέρωσης ακόμα, ο Λαυρεντιάδης (επιχειρηματίας της χρονιάς το 2007, σύμφωνα με την Ernst & Young), μαζί με τον τότε συνεταίρο του Κυριακίδη, διατηρούσε στενούς δεσμούς με πατριαρχεία και μητροπόλεις, ενώ πολύ συχνά εμφανιζόταν ως «χορηγός» ή «ευεργέτης» κάθε λογής εκκλησιαστικών δραστηριοτήτων. Μια από αυτές ήταν και η χρηματοδότηση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ρωμιοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Ευλογημένες δουλειές.

«Αμφισβητώ πλήρως ότι η εταιρεία «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης» είναι διάδοχο σχήμα της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, η οποία έκλεισε. Η μεταβίβαση δραστηριότητας και χώρου γίνονται από κάποιον που δεν έχει άδεια λειτουργίας σε μια νέα εταιρεία», τόνισε στην προήγουμενη συνένετυξηη του ο Ανδ. Νεφελούδης, επισημαίνοντας ότι «εδώ υπάρχει ένα σοβαρό τυπικό θέμα».

Επίσης, αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι, ενώ η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ έκλεισε στα μέσα Δεκέμβρη, η ισχύς της άδειας λειτουργίας της έπαψε μόλις χθες, σύμφωνα με την απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου, για την αδειοδότηση της «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης» .Συγκεκριμένα, στην χθεσινή απόφαση αναφέρεται ότι «H από 18.09.2015 και µε αρ. πρωτ. Φ14.2138/05/4195 άδεια λειτουργίας λόγω αλλαγής φορέα, της “ ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ Α.Ε.Β.Ε.”, παύει να ισχύει».

Αναφερόμενος στις διαδικασίες, ο κ. Νεφελούδης είπε πως «οι Υπηρεσίες του Υπουργείου, οι οποίες γνωματεύουν για επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις κατευθύνσεις της Οδηγίας «Σεβέζο 3», διαπίστωσαν ελλείψεις στη μελέτη ασφαλείας της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και ζήτησαν από την εταιρεία να συμμορφωθεί. Πριν γίνουν οι σχετικές ενέργειες, η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ έκλεισε. Ποιος αναλαμβάνει τώρα την ευθύνη της συμμόρφωσης; Με ποιόν τρόπο θα λειτουργήσει ασφαλώς το εργοστάσιο; 
 LEFT.GR


ΠΡΕΖΑ TV
25-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: