Τρίτη, Φεβρουαρίου 21, 2017

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

H σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, με προοπτική να ξεκινήσει το 2020 ή το 2021 και να διαρκέσει έως το 2025, φαίνεται ότι συζητήθηκε στο χθεσινό Eurogroup.

Ο στόχος που παραμένει σταθερός, από την πλευρά των δανειστών, είναι να επιτευχθεί εξοικονόμηση συνταξιοδοτικής δαπάνης στα επίπεδα του 1,4 – 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Ακόμα και αν δεν καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο άμεσα, φαίνεται ότι οι δανειστές αποδέχονται να εξετάσουν το ενδεχόμενο των περικοπών σε χρονικό βάθος που φτάνει έως το 2025. Συνδυαστικά, θα υπάρξουν μέτρα που θα ενσωματώνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στις συντάξεις που θα είναι πιο χαμηλές και θα δέχονται αναλογικά τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.


Πρόκειται για την κωδικοποίηση του χθεσινού Eurogroup αλλά και για τη βάση, πάνω στην οποία αναμένεται να κινηθούν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, που επιστρέφουν στην Ελλάδα, την ερχόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα. Είναι προφανές ότι η άμεση περικοπή της προσωπικής διαφοράς που μετ’ επιτάσεως ήθελε το ΔΝΤ, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με παράδοση «άνευ όρων» από την ελληνική πλευρά. Έτσι, επιτυγχάνεται να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να πειστούν οι συνταξιούχοι για το νέο κύκλο περικοπών που έρχεται στο εισόδημά τους, αλλά και για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε μια σειρά από λοιπές κοινωνικές παροχές να κατευθυνθούν προς αυτή την τόσο ειδική κατηγορία πολιτών. 

Σημειώνεται ότι ο επανυπολογισμός των περίπου 2,6 εκατομμυρίων κύριων συντάξεων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 
http://www.documentonews.gr

ΠΡΕΖΑ TV
21-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: