Τετάρτη, Φεβρουαρίου 22, 2017

«ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ» ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΠΕΛΑΣΕΩΝ;

Υπό εξέταση ενδέχεται να βρίσκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με το κείμενο, Γερμανοί αξιωματούχοι προτείνουν να... κατεβάσει η ΕΕ τον πήχη αναφορικά με την προστασία ορισμένων δικαιωμάτων ώστε να διευκολυνθεί η περαιτέρω απελευθέρωση των απελάσεων και πολλοί περισσότεροι αιτούντες άσυλο να απευλαύνονται χωρίς να έχει εκδοθεί οριστική απόφαση για τις υποθέσεις τους.


Το πρακτορείο αναφέρει, πάντως, ότι το έγγραφο αυτό είναι ανάμεσα στα πολλά που τελούν υπό συζήτηση στις Βρυξέλλες καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ, που υποδέχθηκαν πάνω από 1,3 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες από τις αρχές του 2015, καθιστούν πολύ πιο αυστηρούς τους όρους βάσει της οποίας θα επιτρέπεται η είσοδός τους και η χορήγηση άδειας παραμονής ή διεθνούς προστασίας.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η πρόταση θα τυγχάνει εφαρμογής μόνο στις περιπτώσεις που καταγράφεται «μαζική εισροή» ανθρώπων στην Ευρώπη. «Αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο στις προσπάθειες να δοθεί ώθηση στους επαναπατρισμούς ανθρώπων από όπου κι αν έχουν έλθει», διευκρίνισε ένας διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.

Δεν διευκρινίζεται ποιες εγγυήσεις θα μπορούσαν να πάψουν να λαμβάνονται υπόψη, ωστόσο αναφέρεται ότι οι μαζικές απελάσεις θα συνεχίσουν να αποφεύγονται και ότι θα ζητείται από τις χώρες όπου θα επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες να τους προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με το Reuters η γαλλική αποστολή στην ΕΕ διέψευσε ότι έχουν εργαστεί πάνω σε μια τέτοια πρόταση Γάλλοι διπλωμάτες, ενώ πηγές στο Βερολίνο, προφανώς δεν πρόκειται για επίσημη πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την πρόταση.

Η Σκα Κέλερ, στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατήγγειλε ότι η πρόταση αυτή «ανατρέπει το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες», κάνοντας λόγο περί μιας «προδοσίας» και «απανθρωπιάς» από μέρους των συντακτών της.

Ως σήμερα, η ΕΕ έχει συνάψει μια συμφωνία για την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο μόνο με την κυβέρνηση της Τουρκίας. Εάν εγκριθεί, η πρόταση μπορεί να επιτρέψει την ίδια πρακτική και σε άλλες χώρες, ακόμη και κράτη στη νότια Μεσόγειο, εξήγησαν ευρωπαίοι διπλωμάτες. Η ΕΕ συζητά το τρέχον διάστημα με τις κυβερνήσεις της Λιβύης, της Τυνησίας και της Αιγύπτου, με στόχο να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ υποστηρίζει ότι έχει δικαίωμα να απευλαύνει όλους τους οικονομικούς μετανάστες εάν το επιλέξει, το ισχύον νομικό πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα ορίζει πως οι αιτούντες άσυλο που περιμένουν να κριθούν οι υποθέσεις τους μπορεί να επαναπροωθούνται μόνο σε κράτη που εκπληρώνουν συγκεκριμένα κριτήρια.

Ορισμένες από τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με το έγγραφο, ξεπερνούν τις θεμελιώδεις εγγυήσεις της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. 
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
22-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: