Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2017

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ AIRBUS;

Το υπουργείο Αμυνας της Αυστρίας κατηγορεί τον ευρωπαϊκό αμυντικό κολοσσό για εσκεμμένη παραπλάνηση και απάτη σε σχέση με την παραγγελία μαχητικών Eurofighter, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη ο υπουργός Hans Peter Doskozil, έρευνα αποκάλυψε ότι η Airbus παραπλάνησε την Αυστρία με «στόχο να την εξαπατήσει» για την τιμή της αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών, την παράδοσή τους και τον εξοπλισμό τους.

Το 2002 η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να αγοράσει 24 Eurofighter από την Airbus και ένα χρόνο αργότερα, το 2003, μείωσε την παραγγελία σε 15.

Η αξία τους ήταν περίπου 2 δισ. ευρώ. Το 2012 ζήτησε μια αναθεώρηση της παραγγελίας υπό το φως των κατηγοριών για δωροδοκίες και αυτό που υποστηρίζει σήμερα ο υπουργός Άμυνας είναι ότι αυτή η αγορά είχε ως αποτέλεσμα ζημιές για το κράτος ύψους 1,1 δισ. ευρώ.


Σύμφωνα με την έρευνα του υπουργείου, η Airbus και το συνεργαζόμενο με αυτήν κονσόρτιουμ των εταιρειών, παράνομα χρέωσαν άλλο ένα 10% επί της τιμής της αγοράς για τις λεγόμενες «αντισταθμιστικές συμφωνίες».

Τέτοιου είδους συμφωνίες περιλαμβάνουν αναθέσεις έργων που γίνονται σε τοπικές επιχειρήσεις. Συνήθως είναι μέρος της αρχικής συμφωνίας, αλλά το κόστος πρέπει να αναφέρεται ξεχωριστά, πράγμα που δεν έγινε στη συγκεκριμένη παραγγελία.

Αυτό σύμφωνα με την έρευνα του υπουργείου Αμυνας -που θα υποβάλει μήνυση κατά της Airbus- σημαίνει ότι η Αυστρία θα διεκδικήσει τουλάχιστον 183,4 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως είπε ο Doskozil, «η Αυστρία δεν θα είχε αποφασίσει να αγοράσει τα μαχητικά το 2003, εάν δεν υπήρχε αυτή η εξαπάτηση».

Τα αεροσκάφη υποστήριξε «είναι πολύ δαπανηρά στη διάρκεια των επιχειρήσεων» και το πρόγραμμα θα κόστιζε στην Αυστρία το 2017, 80 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα, τόνισε, θα ζητήσει νέα έκθεση για να βρεθεί εναλλακτική και πιο φθηνή λύση. 

Το πρόγραμμα των Eurofighter είναι μια κοινή επιχείρηση της Airbus, της βρετανικής BAE Systems και της ιταλικής Leonardo για την προμήθεια πιο σύγχρονων μαχητικών για τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά και άλλους πιθανούς πρόθυμους αγοραστές.

Η Βρετανία έχει αγοράσει 160 τέτοια αεροσκάφη. 

«Πολιτικοί ελιγμοί...»

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η Airbus δηλώνει «έκπληκτη» από τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα ενημέρωσης περί «εγκληματικής» έρευνας και απαιτήσεις αποζημίωσης από την Αυστρία, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση ούτε άλλη πληροφορία για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της το αυστριακό υπουργείο.

«Τέτοιες κατηγορίες δεν είχαν αναφερθεί ποτέ, επομένως δεν μπορούμε να τις θεωρήσουμε βάσιμες, ειδικά δε τις κατηγορίες για εξαπάτηση και απάτη. Αντίθετα φαίνεται να έχουν επινοηθεί και τις διαψεύδουμε σθεναρά. Θεωρούμε ότι οι σημερινές ανακοινώσεις είναι πολιτικός ελιγμός. Φυσικά συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις αυστριακές αρχές στην έρευνα βάσιμων υπονοιών». 

Κατηγορίες διαφθοράς

Σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η Airbus είχε φουσκώσει τις τιμές κατά τη συναλλαγή. Οι εισαγγελείς στη Βιέννη και το Μόναχο ερευνούν ακόμα το ενδεχόμενο αξιωματούχοι να δωροδοκήθηκαν με εκατομμύρια ευρώ μέσω εταιρειών συμβούλων, προκειμένου η Airbus να διασφαλίσει το συμβόλαιο.

Η αρχική απόφαση να προχωρήσει η παραγγελία είχε ληφθεί το 2000, όταν τη χώρα κυβερνούσε η ακροδεξιά μαζί με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Λίγο μετά τη συμφωνία αγοράς ωστόσο, άρχισαν να κυκλοφορούν κατηγορίες ότι πολιτικοί και άλλοι αξιωματούχοι που είχαν εμπλακεί στην αγορά, είχαν δωροδοκηθεί. Έρευνα που ξεκίνησε το 2007 γι' αυτό το θέμα, δεν κατέληξε σε συμπεράσματα.

Πέντε χρόνια αργότερα όμως, οι αυστριακές και οι γερμανικές αρχές άνοιξαν νέο φάκελο και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι εισαγγελείς στο Μόναχο αναμένεται να ολοκληρώσουν τις προκαταρκτικές διαδικασίες στα τέλη του χρόνου. 

efsyn.gr
ΠΡΕΖΑ TV
17-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: