Πέμπτη, Ιανουαρίου 12, 2017

WIKILEAKS: ΜΙΑ ΤΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Του Θάνου Νασόπουλου

Το διαδίκτυο άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι άνθρωποι επικοινωνούν και ενημερώνονται. Η δημοσιογραφία δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη, καθώς έπρεπε να προσαρμοστεί σε ένα νέο περιβάλλον, με νέους κανόνες και απαιτήσεις.

Η Wikileaks είναι ένας διεθνής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός ερευνητικής δημοσιογραφίας, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι εγκαινίασε με τον καλύτερο τρόπο μια νέα εποχή για τη δημοσιογραφία. Δημοσιογράφοι και ερευνητές σε όλο τον κόσμο δημιούργησαν ένα δίκτυο,  το οποίο έχει μια και μοναδική αποστολή. Τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων. Το δίκτυο δημιουργήθηκε το 2006 και κατάφερε να δημιουργήσει άμεσα μια βάση δεδομένων με περισσότερα από ένα εκατομμύριο έγγραφα.


10 χρόνια μετά, η Wikileaks θα μπορούσε να απολογίσει τη δράση της ως απόλυτα επιτυχημένη. Αν ο μοναδικός σκοπός της ερευνητικής δημοσιογραφίας είναι να ανοίγει τις κλειστές πόρτες κυβερνήσεων, οργανισμών και κέντρων εξουσίας, τότε σίγουρα ηWikileaks είναι το πιο επιτυχημένο υπόδειγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας στη σύγχρονη διαδικτυακή εποχή.

Κατά τα δέκα χρόνια λειτουργίας τους δημοσιοποιούσαν κατά μέσο όρο περί τα 3.000 μυστικά έγγραφα τη μέρα. Μεταξύ αυτών κατάφεραν να ρίξουν φως σε κάποιες σκοτεινές υποθέσεις που προκάλεσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

9 αποκαλύψεις που άφησαν το στίγμα τους
Γκουαντάναμο: Το 2007 δημοσίευσαν έγγραφα για τις πλέον αμφιλεγόμενες φυλακές του κόσμου, που αποκάλυπταν τις πρακτικές για την απόκρυψη φυλακισμένων από τον Ερυθρό Σταυρό.
Πόλεμος σε Ιράκ και Αφγανιστάν: Στα 500.000 έγγραφα γίνεται μια πλήρης καταγραφή του πολέμου. Πρόκειται για την πιο λεπτομερή καταγραφή πόλεμου που έχει δημοσιευτεί ποτέ. Καταγράφεται κάθε επίθεση και θάνατος, ενώ αποκαλύπτονται πάνω από 15.000 θάνατοι που δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας.
Trafigura: Η ευρωπαϊκή εταιρεία πετρελαίου πέταξε παράνομα τοξικά απόβλητα στην Ακτή του Ελεφαντοστού και πέτυχε σε συνεργασία με το δικαστήριο τη μη δημοσιοποίηση του θέματος στον διεθνή τύπο. Η Wikileaks δημοσίευσε τα έγγραφα που αποκαλύπτουν την προσπάθεια φίμωσης.
Δολοφονίες αμάχων: Το 2010 αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι σκότωσε 18 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και δυο δημοσιογράφους και ανθρώπους που μετέφεραν παιδιά σε σχολείο με φορτηγάκι. Αυτό που σόκαρε τον κόσμο από τα έγγραφα, ήταν τα σχόλια των στρατιωτών και η προθυμία τους να σκοτώσουν.
Cablegate: Πρόκειται για 250.000 απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας για όλες τις χώρες του κόσμου, που δημοσίευσε η Wikileaks το 2010.
Τα 3 T (TTIP, TPP, TISA): Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διεθνείς συμφωνίες που έχει δει ο κόσμος. Οι μεγάλες εταιρείες προσπερνάνε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και συνάπτουν μυστικές συμφωνίες, ρυθμίζοντας οι ίδιες τους κανόνες για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι άλλες χώρες.
Spy Files: Η εταιρεία Μυστικών Υπηρεσιών Stratfor παρέχει συμβουλές στις αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες. Σε αυτές περιλαμβάνονταν συμβουλές και για την μεγαλύτερη χημική καταστροφή στην ιστορία, αυτή που συνέβη στην Ινδία.
Συρία: 2,3 εκατομμύρια e-mails δημοσιεύτηκαν για τη Συρία -συμπεριλαμβανομένων και του ηγέτη της, Άσαντ- στα οποία αποκαλύπτονται πως οι δυτικές πολυεθνικές εταιρείες επωφελήθηκαν από τον πόλεμο στη Συρία.
NSA Series (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας): Η Wikileaks δημοσιοποίησε έγγραφα από την NSA, στα οποία αποκαλύπτεται  ότι κατασκοπεύει παγκόσμιους ηγέτες, όπως  την Άγκελα Μέρκελ, τον Μπαν Κι Μουν, τον Μπερλουσκόνι, αλλά και τους 3 τελευταίους Γάλλους προέδρους.

http://mag.spoutnik.gr/yespolitica/621/wikileaks-tomi-dimosiografia/

ΠΡΕΖΑ TV
12-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: