Τρίτη, Ιανουαρίου 24, 2017

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ TPP, ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Καθώς ο Τραμπ αποφάσισε να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία χωρών του Ειρηνικού (TPP), η οποία αρχικά είχε σχεδιαστεί ως αντίβαρο στην Κίνα, οι υπόλοιπες χώρες στρέφονται τώρα... στην Κίνα για να διασωθεί η συμφωνία. 

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ανέφεραν ότι «σαφώς και υπάρχει περιθώριο» να συμμετέχει και ο κινεζικός δράκος.

Η συμφωνία εμπορίου χωρών του Ειρηνικού που είχε υπογραφεί αλλά δεν είχε κυρωθεί από τις ΗΠΑ ήταν μεταξύ των σημαντικότερων κινήσεων του Ομπάμα προς την άλλη πλευρά του Ειρηνικού. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, Αυστραλία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Ν.Ζηλανδία, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ (μαζί με Καναδά, Χιλή και Μεξικό).   


Υλοποιώντας μία από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις όμως, ο Τραμπ απέσυρε την Ουάσινκγτον από την TPP.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Μάικλ Τέρνμπουλ ανακοίνωσε πως συνομίλησε με τους πρωθυπουργούς Ιαπωνίας, Νέας Ζηλανδίας και Σιγκαπούρης για το ενδεχόμενο συνέχισης της TPP χωρίς τις ΗΠΑ. 

«Η απώλεια των ΗΠΑ είναι μεγάλη, αδιαμφισβήτητα, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω» είπε ο Τέρνμπουλ. «Σαφώς και υπάρχει περιθώριο για την Κίνα να μπει στην TPP» είπε ο αυστραλός πρωθυπουργός.

ΌΠως σημειώνει το Reuters, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε ξεκινήσει την TPP χωρίς την Κίνα στην αρχή ώστε να προλάβουν οι ΗΠΑ το Πεκίνο στον καθορισμό του πλαίσιο για το εμπόριο στον Ειρηνικό. 

Η Κίνα από την πλευρά της είχε απαντήσει σχεδιάζοντας «δικά της» εμπορικά μπλοκ, το FTAAP και το RCEP.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Μπιλ Ίνγκλις, ανέφερε πως η απόφαση του Τραμπ παραχωρεί το πεδίο στην Κίνα και στην περιοχή του Ειρηνικού μπορεί να μετατοπίσει τη συζήτηση για το εμπόριο σε εναλλακτικά σχήματα. 

«Υπάρχει ήδη η RCEP, η οποία μέχρι τώρα κινείτο αργά αλλά ίσως βρούμε την πολιτική βούληση να ανέβει ταχύτητα εάν δεν προχωρήσει η TPP» είπε χαρακτηριστικά ο νεοζηλανδός πρωθυπουργός.  IN.GR
ΠΡΕΖΑ TV
24-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: