Κυριακή, Ιανουαρίου 22, 2017

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ»: «ΠΥΛΩΝΑΣ» ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ

Ο λεγόμενος «Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων» συζητήθηκε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο. Πίσω από τα διάφορα «φιλεργατικά» συνθήματα με τα οποία συνοδεύεται ο εν λόγω «πυλώνας» που προωθεί η ΕΕ, το πραγματικό περιεχόμενο είναι η διαμόρφωση και προσαρμογή ενός «ελάχιστου πλαισίου κανόνων» στις εθνικές αγορές εργασίας και στα συστήματα κοινωνικής Πρόνοιας, με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Η χτεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το σχέδιο που η ίδια πρότεινε προς συζήτηση, ενώ την άνοιξη αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική πρόταση της Επιτροπής.
Η εισήγηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο ουσιαστικά κάνει αποδεκτές τις παραδοχές του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χαρακτηριστικά, πίσω από εκφράσεις όπως «για την προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας σε όλες τις μορφές απασχόλησης και την επέκταση των υφιστάμενων ελάχιστων προτύπων και σε νέα είδη εργασιακών σχέσεων», βρίσκεται η κατοχύρωση, μονιμοποίηση και ενίσχυση της σημερινής εργασιακής ζούγκλας, με τη ραγδαία εξάπλωση των «ευέλικτων» και προσωρινών μορφών απασχόλησης, το χτύπημα της μόνιμης, πλήρους και σταθερής εργασίας.
Μεταξύ άλλων, εξίσου χαρακτηριστική είναι και η επισήμανση της εισήγησης, για «τη σημασία των επενδύσεων στην ενεργό γήρανση και των ρυθμίσεων που δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης να συνεχίσουν να εργάζονται στο επιθυμητό επίπεδο έντασης και παράλληλα να μπορούν να λαμβάνουν μέρος της σύνταξής τους, εάν εργάζονται για λιγότερο από πλήρες ωράριο». Με γνώμονα, δηλαδή, τις ανάγκες του κεφαλαίου, επιχειρούν να παρουσιάσουν ως... «κοινωνικό δικαίωμα» το γεγονός ότι ακόμα και όταν κάποιος εργαζόμενος καταφέρει να πάρει σύνταξη, θα είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει να δουλεύει όσο μπορεί («στο επιθυμητό επίπεδο έντασης»), προκειμένου να τα βγάλει πέρα, με μισό μισθό και μισή σύνταξη...
Εκφράζοντας τη στήριξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε αυτούς τους βαθιά αντεργατικούς σχεδιασμούς που προωθούνται για λογαριασμό του κεφαλαίου, πηγές του υπουργείου Εργασίας έσπευσαν ενόψει της χτεσινής ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο για τον «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» να υπενθυμίσουν ότι η ελληνική κυβέρνηση «καλωσόρισε την πρωτοβουλία αυτή», καλλιεργώντας παράλληλα την αυταπάτη στους εργαζόμενους ότι μπορεί τάχα να περιμένουν από την ΕΕ «τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων».
Ενίσχυση της «ευελιξίας» και διαχείριση της ακραίας φτώχειας
Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η διαμόρφωση του «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» είναι μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας, με στόχο την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) μέχρι το 2025, όπως αυτός τέθηκε την άνοιξη του 2015 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μέρος του σχεδίου αυτού, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, είναι η δημιουργία σε κάθε κράτος - μέλος της Ευρωζώνης ενός εθνικού φορέα, η αποστολή του οποίου έγκειται «στην αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο η εξέλιξη των μισθών συμβαδίζει με την παραγωγικότητα, μέσω της σύγκρισης με τις εξελίξεις στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ και στους κυριότερους συγκρίσιμους εμπορικούς εταίρους». Τα πορίσματα των εθνικών επιτροπών θα αξιοποιούνται για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει το δικαίωμα επιβολής αποφάσεων μέσω ενός μηχανισμού που αποκαλείται «διαδικασία υπερβολικών ανισορροπιών».
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» έχει δύο άξονες: Τη στήριξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης που «επιτρέπουν στους εργοδότες να ανταποκρίνονται σε μεταβολές στη ζήτηση» και την ενίσχυση ή δημιουργία μηχανισμών «κοινωνικής πολιτικής» που θα διαχειρίζονται την ακραία φτώχεια και την ανεργία. Παράλληλα, αφορά στην εξεύρεση τρόπων χρηματοδότησής τους, ώστε να μην επιβαρύνονται το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, αλλά τα λιγότερο φτωχά λαϊκά στρώματα.   http://www.rizospastis.gr/

 ΠΡΕΖΑ TV
21-1-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: