Τρίτη, Ιανουαρίου 24, 2017

ΣΤΑ 600 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Της Δανάης Αλεξάκη
dalex@naftemporiki.gr
Στα 600 εκατ. ευρώ ανεβάζουν οι «καθυστερήσεις» το συνολικό ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων για τη «διάσωση» της Μαρινόπουλος, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η συζήτηση μεταξύ των τραπεζών και των εμπλεκόμενων αλυσίδων επικεντρώνεται στη «διεύρυνση» κατά 30 εκατ. ευρώ της ενδιάμεσης χρηματοδότησης.
Το ζήτημα της εξασφάλισης των κεφαλαίων κίνησης για την κάλυψη των υποχρεώσεων μέχρι και τον Μάρτιο αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο προκειμένου ο σχεδιασμός εξυγίανσης να τεθεί σε εφαρμογή.

Με γνώμονα ότι τα 80 εκατ. ευρώ της ενδιάμεσης χρηματοδότησης έχουν εξαντληθεί, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη καθυστέρηση έως τις 19 Φεβρουαρίου της ολοκλήρωσης των διαδικασιών επί του δικαστικού εδάφους για την επικύρωση της συμφωνίας, προκαλούν ένα χρηματοδοτικό κενό, για το οποίο υπολογίζεται ότι απαιτούνται κεφάλαια ύψους 30 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον κεφάλαια
Από πλευράς Σκλαβενίτη, πέρα από τη συμμετοχή με 15 εκατ. ευρώ -όπως προβλεπόταν στη συμφωνία εξυγίανσης- στην ενδιάμεση χρηματοδότηση, έχουν ήδη γίνει κινήσεις στήριξης που μεταφράζονται σε έμμεση επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Και αυτό γιατί μέχρι στιγμής όσα έσοδα μετρά το δίκτυο των περίπου 80-100 επανενεργοποιημένων σημείων της Μαρινόπουλος που διαθέτουν μια βασική γκάμα κωδικών τίθενται υπέρ της κάλυψης οιασδήποτε υποχρέωσης προκύπτει, ενώ παράλληλα ο όμιλος Σκλαβενίτη έχει βάλει πλάτη και ως προς το θέμα της τροφοδοσίας των ενεργών σημείων. Τα επιπλέον κεφάλαια θεωρείται βέβαιο ότι θα κινηθούν στην κατεύθυνση της κάλυψης των οφειλών μισθοδοσίας Δεκεμβρίου, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν λάβει μέχρι στιγμής το 30% αυτής, και ενδεχομένως και μέρος των υπόλοιπων μηνών έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ενεργοποίηση της συμφωνηθείσας χρηματοδότησης συνολικού ύψους 487 εκατ. ευρώ (362 εκατ. ευρώ ομολογιακό δάνειο και 125 εκατ. ευρώ ιδία συμμετοχή της Σκλαβενίτης).
Σημειώνεται ότι η «καθαρή» μισθοδοσία υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 7,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως.
Σε αυτό το πλαίσιο, η «μπάλα» βρίσκεται πλέον στο γήπεδο των τραπεζών και τα τελευταία εικοσιτετράωρα εξετάζονται οι τρόποι επίλυσης του ζητήματος.
Ταυτόχρονα σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το ζήτημα της «απενεργοποίησης» της διαλυτικής αίρεσης που αφορά την εκπρόθεσμη βάσει της συμφωνίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας των τριτανακοπών. Οι νομικοί εκπρόσωποι εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να επιλεγεί ο καταλληλότερος χειρισμός και σε επίπεδο χρόνου, αλλά και κόστους.
Καθοριστικό δεκαήμερο
Σε κάθε περίπτωση, πηγές που παρακολουθούν στενά την υπόθεση αναφέρουν ότι «τα υπό εξέταση ζητήματα αναμένεται να έχουν επιλυθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες, πολύ πιθανόν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο». Όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, «όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές παραμένουν πλήρως προσηλωμένες στην τελεσφόρηση του εγχειρήματος».
Εξάλλου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τους τελευταίους μήνες και εν αναμονή των εξελίξεων στο δικαστήριο «έτρεξε» και το «παράλληλο πρόγραμμα» του σχεδιασμού που αφορά τόσο τις διαδικασίες ενσωμάτωσης του δικτύου της Μαρινόπουλος στα πρότυπα της Σκλαβενίτης όσο και σε αυτές για την ταχύτερη αποπληρωμή των προμηθευτών.  
http://www.naftemporiki.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
24-1-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν τον κρατικοποιείτε;