Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016

SHOCK DOCTRINE ON ITALY'S REFERENDUM - ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Η ΙΤΑΛΙΑ ΒΙΩΝΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ "ΣΟΚ",ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ MEDIAΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Ε.Ε ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΠΛΗΘΟΣ ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ.
-H ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΞΑΝΑ...ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟ-

Η Ιταλία μετρά αντίστροφα ως την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, ημέρα που θα διεξαχθεί το κρίσιμο ιταλικό δημοψήφισμα. Μια εκλογική διαδικασία που αν και αφορά σε εσωτερική λειτουργία και άσκηση εξουσίας στη χώρα, έχει αναχθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή στην Ευρώπη, ως καθοριστικής σημασίας ακόμη και για το μέλλον της ευρωζώνης. Αρχικά, ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συνέδεσε το αποτέλεσμα του με τη θητεία του στον πρωθυπουργικό θώκο, γεγονός που ήρθε να αναιρέσει ο ίδιος, με μεταγενέστερες δηλώσεις του. Το NEWS 247 διαθέτει το ψηφοδέλτιο που θα καθορίσει την πολιτική καριέρα του εν ενεργεία Ιταλού πρωθυπουργού και μοιάζει να επηρεάζει σημαντικά το τραπεζικό σύστημα της χώρας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.



Οι ειδικοί βλέπουν περίοδο πολιτικής αστάθειας, η οποία θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή στις ιταλικές τράπεζες που έχουν ήδη χτυπήσει 'κόκκινο', με κίνδυνο να συμπαρασύρουν την εύθραυστη οικονομία της ευρωζώνης και πάλι στην ύφεση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει προσωρινά τις αγορές των ιταλικών κρατικών ομολόγων, εάν το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής οδηγήσει σε άλμα το κόστος δανεισμού της χώρας, η οποία έχει το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη, δήλωσαν πηγές της κεντρικής τράπεζας στο Reuters. Οι ίδιες πηγές μάλιστα προειδοποιούσαν για είσοδο και της Ιταλίας σε μνημόνιο και επιτροπεία, σε περίπτωση που τα έκτακτα μέτρα δεν λειτουργήσουν ανασταλτικά.

Οι αλλαγές που επιχειρεί να φέρει ο Ματέο Ρέντσι, κρίνονται ως οι πιο ριζικές από την περίοδο του Β' ΠΠ και έχουν προκαλέσει έντονη πόλωση και αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τριβές στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος από τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα. Μάλιστα εικάζεται πως σε περίπτωση ήττας στο συνταγματικό δημοψήφισμα ο Ρέντσι αναμένεται να κατηγορήσει την εσωτερική αριστερή μειοψηφία των «Δημοκρατικών», ότι «τον μαχαίρωσε πισώπλατα», όπως είχαν κάνει δηλαδή οι σύμμαχοι το 1998 με τον τότε πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι.
Το ερώτημα του ιταλικού δημοψηφίσματος

Τι περιλαμβάνει όμως αυτό το περιβόητο δημοψήφισμα; Η ερώτηση του, όπως αναγράφεται στο ψηφοδέλτιο που έχει στα χέρια του το NEWS 247 είναι η εξής:
Εγκρίνετε το κείμενο του Συντάγματος που αφορά στις 'Διατάξεις για την κατάργηση της ισοτιμίας μεταξύ των δύο σωμάτων της Ιταλικής Βουλής, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων των θεσμών, την κατάργηση του Εθνικού Συμβουλίου για την Εργασία και την Οικονομία (CNEL) και την επανεξέταση του σημείου V του Β' μέρους του Συντάγματος', όπως εγκρίθηκε από τη Βουλή και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αριθμ. 88 της 15ης Απριλίου 20016;

Ψηφίζοντας 'ΝΑΙ', ο ψηφοφόρος εγκρίνει τη συνταγματική αναθεώρηση που ψήφισε η Βουλή.
Ψηφίζοντας όχι, ο ψηφοφόρος δεν εγκρίνει τη συνταγματική αναθεώρηση που ψήφισε η Βουλή.
Ας δούμε όμως, κομμάτι, κομμάτι, τι σημαίνουν οι αλλαγές που επιχειρεί η ιταλική κυβέρνηση:
1. Η κατάργηση της ισοτιμίας των δύο σωμάτων
Σε ό, τι αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησης, ο Ματέο Ρέντσι και η κυβέρνησή του, επιδιώκουν μια δομική αλλαγή στην εκτελεστική εξουσία της χώρας. Όπως σε αρκετές από τις δυτικές δημοκρατίες, έτσι και στην Ιταλία, το σύστημα προβλέπει την ύπαρξη δύο σωμάτων, της βουλής των αντιπροσώπων (σε αντιστοιχία με το ελληνικό κοινοβούλιο) και της Γερουσίας. Το ιταλικό σύνταγμα προβλέπει πως τα δύο σώματα έχουν απολύτως ίσες εξουσίες και αρμοδιότητες και αποτελούνται αντίστοιχα από τον ίδιο αριθμό εκπροσώπων.


Με τη ρύθμιση, επιδιώκεται η δραστική μείωση, τόσο των εξουσιών, όσο και των μελών της Γερουσίας. Συγκεκριμένα, η συνταγματική αναθεώρηση προβλέπει την μείωση των Γερουσιαστών σε 100, από 315. Αυτοί, στο εξής θα επιλέγονται από την ίδια την κυβέρνηση και δεν θα εκλέγονται, ενώ παράλληλα νομοσχέδια της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να εγκρίνονται και από τα δύο σώματα, αλλά μόνο από τους βουλευτές (όπου φυσικά η εκάστοτε κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών). Ακόμη, η κυβέρνηση δεν θα έχει ανάγκη της ψήφου εμπιστοσύνης της Γερουσίας, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα, αλλά μόνο της βουλής.
Η ρύθμιση προβλέπει πως η Γερουσία θα αποτελείται από 74 τοπικούς συμβούλους και 21 δημάρχους, ενώ πέντε γερουσιαστές θα διορίζονται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι Γερουσιαστές δεν θα έχουν ισόβια θητεία όπως ισχύει σήμερα, αλλά η θητεία τους θα είναι επταετής, με δυνατότητα ανανέωσης.
2. Το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας (CNEL)
Το δεύτερο μέρος της ερώτησης, αφορά στην κατάργηση του συμβουλίου CNEL, το οποίο και λειτουργεί στη χώρα από το 1957. Συγκεκριμένα, συστήθηκε στις 5 Ιανουαρίου του 1957 και κατοχυρώθηκε με το άρθρο 99 του Συντάγματος. Το συμβούλιο έχει συμβουλευτικό ρόλο προς το κοινοβούλιο, αποτελείται από ειδικούς και αντιπροσώπους των παραγωγικών τομέων της χώρας και ως εκ τούτου λαμβάνει μέρος στο σχεδιασμό των νομοθετικών πρωτοβουλιών σε οικονομικό και κοινωνικό πεδίο.

Συγκεκριμένα οκτώ από του εκπροσώπους του CNEL αυτούς επιλέγονται από τον Αρχηγό του Κράτους, δύο από τον Πρόεδρο του ίδιου του Συμβουλίου και 48 μέλη εκπροσωπούν τις οικονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες της χώρας. Η θητεία των μελών διαρκεί 5 έτη.
3. Το σημείο V του Β' Συντάγματος
Τέλος, η ερώτηση αναφέρεται σε μια διάταξη του Β' Συντάγματος. Το πέμπτο σημείο, συγκεκριμένα, αναφέρεται στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αναθεωρήθηκε στην τελευταία του συνταγματική αναθεώρηση το 2001. Σύμφωνα με αυτό, Δήμοι, Μητροπολιτικοί Δήμοι και Περιφέρειες φαίνεται να αποκτούν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, η οποία ανά περιπτώσεις αγγίζει και τα όρια της νομικής αυτονομίας από την κεντρική εξουσία. Έτσι συχνά, φαίνεται πως υπερισχύει ο νόμος του Δήμου ή της Περιφέρειας, έναντι εκείνων του ιταλικού κράτους.

Η νομοθετική αυτή αυτονομία διακρίνεται σε αποκλειστική ή πλήρης (όπου η Περιφέρεια έχει μόνη αυτή τη δικαιοδοσία), ταυτόχρονη ή κοινόχρηστη (όπου μπορεί να επιλεγεί ανά περίπτωση περιφερειακή ή κρατική διάταξη) και κεντρική όπου το κράτος διαθέτει αποκλειστική ή πλήρης εξουσία για ζητήματα που καλύπτονται από το άρθρο 117 του 2ου και 3ου συντάγματος και που σχετίζονται με την ταυτόχρονη νομοθετική εξουσία μεταξύ κράτους και περιφερειών.

Η μεταρρύθμιση αυτή, στοχεύει στη μείωση των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα φυσικά την διεύρυνση της επιρροής της κεντρικής εξουσίας. Πάντως, η κυβέρνηση Ματέο Ρέντσι δεν είναι η μόνη που διαπιστώνει δυσλειτουργία σε αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001. Συγκεκριμένα, η αναθεώρηση έχει χαρακτηριστεί από παρελθούσες κυβερνήσεις ως "μεγάλο λάθος του 2001", αφού με αυτή το κράτος δεν έχει καμιά εξουσία στις περιφέρειες, ούτε στον τρόπο με τον οποίο θα διανείμει τα κονδύλια σε αυτές.
 Εύη Κιόρρι, Λευτέρης Σαββίδης
http://news247.gr/
.............................

Μετά τη Ρώμη και το Τορίνο, γιατί όχι η Ιταλία. Οι λαϊκιστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που ήδη έχει την εξουσία σε τριάντα πόλεις της χώρας, υπολογίζει στη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής για να κάνει άλλο ένα βήμα προς την εξουσία.

Στην τελική ευθεία προς την ψηφοφορία, η προεκλογική εκστρατεία πολώθηκε ανάμεσα στον κωμικό γενοβέζο ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο και τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τα κόμματα των οποίων είναι ισόπαλα στην πρόθεση ψήφου.
Οι προσβολές που αντάλλαξαν οι δύο άνδρες κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με τον Μπέπε Γκρίλο να φτάνει μέχρι του σημείου να χαρακτηρίσει τον πρωθυπουργό «πληγωμένη γουρούνα» μετά τις αρνητικές για εκείνον δημοσκοπήσεις, ενώ ο Ματέο Ρέντσι ανταπέδωσε αναφερόμενος στα σκάνδαλα που αμαύρωσαν τελευταία την εικόνα της ακεραιότητας που προβάλλει το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Ο ιδρυτής του δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του. Αλλωστε το διάσημο πλέον «Vaffanculo» που απηύθυνε για πρώτη φορά το 2007 σε συγκέντρωσή του θεωρήθηκε και το ιδρυτικό σύνθημα του κόμματός του.
«Εάν επικρατήσει το "όχι", θα πάμε σε εκλογές», δηλώνει αδιάκοπα ο κωμικός στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις. Η τελευταία θα γίνει στο Τορίνο την Παρασκευή και θα είναι ο τελευταίος σταθμός του «TreNo Tour», της τελευταίας σιδηροδρομικής περιοδείας των οπαδών του, των «Grillini», σε ολόκληρη την Ιταλία υπέρ του «όχι».
Η συνταγματική μεταρρύθμιση που επιδιώκει ο Ματέο Ρέντσι και τίθεται σε δημοψήφισμα επιδιώκει να φέρει πολιτική σταθερότητα σε μία Ιταλία που έχει γνωρίσει 60 κυβερνήσεις από το 1946 περιορίζοντας δραστικά την εξουσία της Γερουσίας.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του απαγορεύεται δέκα ημέρες πριν από την ψηφοφορία) δίνουν προβάδισμα 5 έως 8 μονάδων στο «όχι».
Μεγαγραφειοκράτες
Οι εκκλήσεις υπέρ του «ναι» του Μπαράκ Ομπάμα, της Αγγελα Μέρκελ, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις τελευταίες ημέρες το μόνο που κατάφεραν ήταν να φέρουν νερό στον μύλο του «αντισυστημικού» Γκρίλο, μεγάλου αντιπάλου των «μεγαγραφειοκρατών».
Η απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης από μία πλειοψηφία των Ιταλών μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση της κυβέρνησης Ρέντσι και σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες είναι σε θέση να κερδίσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις.
Ενισχυμένο από το Brexit και το λαϊκιστικό κύμα που έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με την εκλογή Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο διαβεβαιώνει ότι μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, βασιζόμενο στην εμπειρία του τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Μία ικανότητα που πολλοί παρατηρητές της ιταλικής πολιτικής ζωής θέτουν σε αμφισβήτηση, θεωρώντας ότι το κίνημα είναι ακόμη πολύ νέο και δεν βρίσκεται στο ύψος των φιλοδοξιών του, ενώ καλά θα έκανε να παραμείνει στην αντιπολίτευση.
«Οσοι υιοθετούν αυτή τη ρητορική το κάνουν με μοναδικό στόχο να μας μειώσουν», διαβεβαιώνει με δηλώσεις της στο AFP η Τζούλια Γκρίλο, η επικεφαλής του Κινήματος στη Βουλή, η οποία, παρά το επώνυμό της, δεν έχει συγγενική σχέση με τον γενοβέζο κωμικό.
«Στο Κοινοβούλιο αυτής της χώρας υπάρχουν κανόνες που δεν επιτρέπουν σε παρατάξεις όπως η δική μας να έχουν συγκεκριμένη επίδραση στη ζωή των Ιταλών, άρα, η μόνη λύση για μας είναι να κυβερνήσουμε», εξηγεί.
Και στο επιχείρημα της έλλειψης πολιτικής εμπειρίας, οι βουλευτές του Κινήματος απαντούν φέροντας ως παράδειγμα τον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μέχρι την ανάληψη της πρωθυπουργίας, είχε την εμπειρία του δημάρχου της Φλωρεντίας, αλλά «δεν είχε ποτέ εκλεγεί στο ιταλικό κοινοβούλιο, ούτε είχε αντικρύσει ποτέ νομοσχέδιο».
Εκτός από τους 17 ευρωβουλευτές του, το Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο διαθέτει 91 βουλευτές στην ιταλική βουλή, 88 μέλη τοπικών συμβουλίων και εκατοντάδες δημοτικούς συμβούλους.
«Και οι πάμπολλες προτάσεις που έχουμε κάνει στο Κοινοβούλιο εδώ και τρία χρόνια αποδεικνύουν ότι εκτός από το να είμαστε αντιπολίτευση, είμαστε επίσης μία δύναμη εποικοδομητικής πρότασης», διαβεβαιώνει η Τζιανλούκα Περίλι, τοπική σύμβουλος στο Λάτιο.
Ωστόσο, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αγωνίζεται να αποτελέσει μία πειστική δημοτική αρχή στη Ρώμη, όπου η 38χρονη Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία εξελέγη τον Ιούνιο, περνά δύσκολες μέρες.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
...............................

Ιταλία: Τα σχέδια για την 'επόμενη ημέρα' μετά το δημοψήφισμα
Οι ιταλοί πολιτικοί προετοιμάζονται ήδη για την «επόμενη ημέρα» μετά το συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, με στόχο να αποφευχθεί η δημιουργία αστάθειας και να διασφαλισθεί ο ρόλος της χώρας στην Ευρώπη.
AdTech Ad
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε περίπτωση που χάσει την αναμέτρηση, πρόκειται να αποφασίσει μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα την σύσταση νέας κυβέρνησης, πάντα με κύριο κορμό το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Στόχος της, η έγκριση νέου εκλογικού νόμου και η προσφυγή στις κάλπες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ει δυνατόν μέχρι τον Μάρτιο του 2017.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Il Messaggero, σε περίπτωση ήττας στο συνταγματικό δημοψήφισμα ο Ρέντσι αναμένεται να κατηγορήσει την εσωτερική αριστερή μειοψηφία των «Δημοκρατικών», ότι «τον μαχαίρωσε πισώπλατα», όπως είχαν κάνει δηλαδή οι σύμμαχοι το 1998 με τον τότε πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι.
Η εφημερίδα Corriere della Sera προσθέτει ότι ο Ρέντσι έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα προβλέπει τόσο μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, όσο και την εξασφάλιση του 50% επί του συνόλου των εδρών βάσει της απλής αναλογικής. Η αναλύτρια Μαρία Τερέζα Μέλι γράφει ότι υπάρχει η πιθανότητα - έστω και αν ο Ματέο Ρέντσι καταφέρει να πετύχει την έγκριση των μεταρρυθμίσεων- να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο και να υποβάλει παραίτηση. Θα ήταν, βέβαια, μόνον μια κίνηση τακτικής, για να επιστρέψει στη συνέχεια ενώπιον του κοινοβουλίου και να ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης με στόχο να διευρύνει την πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση. Όσο για το άλλο σενάριο, εκείνο της ήττας, σύμφωνα με την Corriere πολλά θα εξαρτηθούν από τις διαστάσεις της, από το πόσο βαριά μπορεί να αποδειχθεί. Αν, δηλαδή, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός χάσει το δημοψήφισμα με μικρή διαφορά, «δύσκολα θα μπορούσε να μην δεχθεί μια νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με κύριο στόχο την έγκριση νέου εκλογικού νόμου», εκτιμά η εφημερίδα του Μιλάνου.
Εξάλλου ο Bρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, χαρακτήρισε τον Ματέο Ρέντσι «πρωταγωνιστή της αλλαγής», είπε ότι η κρίση για το δημοψήφισμα ανήκει στον ιταλικό λαό και υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «το ιταλικό δημοψήφισμα δεν αφορά την Δημοκρατία, αλλά την γραφειοκρατία».
..................................

Το ιταλικό δημοψήφισμα τρομάζει την Ευρώπη

Το δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου ενδέχεται να φέρει σε δύσκολη θέση την ιταλική οικονομία, αλλά και ολόκληρη την ευρωζώνη, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Στόχος της συνταγματικής μεταρρύθμισης είναι να διευκολυνθεί η διακυβέρνηση της χώρας. Επί της ουσίας καταργείται η Γερουσία και έτσι τα νομοσχέδια δεν θα πρέπει να εγκρίνονται και από τα δύο σώματα (βουλή και Γερουσία) γεγονός που προκαλεί σε πολλές περιπτώσεις σημαντικές καθυστερήσεις. Οι επικριτές της μεταρρύθμισης ωστόσο προειδοποιούν για υπερβολική ενίσχυση των εξουσιών της ιταλικής κυβέρνησης.
AdTech Ad
Γιατί όμως το δημοψήφισμα ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην ιταλική οικονομία και τις αγορές;
Ως γνωστόν ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι απειλεί με παραίτηση εάν επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή. Δεν αποκλείεται συνεπώς η Ιταλία να βρεθεί αντιμέτωπη πολύ σύντομα με κυβερνητική κρίση, στην οποία αναμένεται άμεση αντίδραση των χρηματαγορών. Την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι ακόμα και για νέες εκλογές στις οποίες ενδέχεται να ενισχυθεί το ευρωσκεπτικιστικό κίνημα των «Πέντε Αστέρων» του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο. Και αυτό το ενδεχόμενο προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές.
Τα κόκκινα δάνεια αγγίζουν τα 300 δις ευρώ
Γιατί όμως η ιταλική οικονομία είναι τόσο ευάλωτη;
Εδώ και αρκετά χρόνια η ιταλική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω χαμηλής παραγωγικότητας, νεποτισμού και διαφθοράς. Η ανάπτυξη βρίσκεται σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα. Το 2017 αναμένεται να φθάσει μόλις το 0,9%. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ωστόσο το δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο είναι με 133% του ΑΕΠ, το δεύτερο σε ύψος μετά το ελληνικό. Την ίδια στιγμή τα κόκκινα δάνεια στην κατοχή των ιταλικών τραπεζών φθάνουν τα 300 δισεκατομμύρια.
Ποια είναι τα χειρότερα σενάρια;
Η ιταλική οικονομία είναι η τρίτη σε ισχύ οικονομία στην ευρωζώνη. Τυχόν κλυδωνισμοί δεν αποκλείεται να έχουν επιπτώσεις και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Δυστυχώς στην περίπτωση της Ιταλίας, λόγω μεγέθους της οικονομίας, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ούτε ένα πακέτο στήριξης, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας. Υπάρχουν μάλιστα ειδικοί που μιλούν ακόμα και για πιθανή έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη. Ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς έλεγε σε συνέντευξή του ότι «οι Ιταλοί συνειδητοποιούν ότι η Ιταλία δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του ευρώ». Απαισιόδοξος είναι και ο γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν: «Οι πιθανότητες μακροπρόθεσμης παραμονής της Ιταλίας στο ευρώ μειώνονται χρόνο με το χρόνο». Ενδεικτική και η εκτίμηση της οικονομικής εφημερίδας Financial Times, ότι το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου αποτελεί «κλειδί για το μέλλον του ευρώ».
(Πηγή: DW)


http://news247.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
2-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: