Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016

ΟΗΕ: ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ

Μια επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Νότιο Σουδάν ανακοίνωσε ότι στη χώρα διεξάγεται με σταθερούς ρυθμούς μια διαδικασία εθνοκάθαρσης, με σφαγές, λιμό, ομαδικούς βιασμούς και την καταστροφή χωριών.

Τρία μέλη της επιτροπής που ταξίδεψαν σε πολλές περιοχές του Νότιου Σουδάν επί 10 ημέρες δήλωσαν ότι παρατήρησαν βαθύ διχασμό στη χώρα όπου ζουν 64 εθνοτικές ομάδες.
«Έχει ήδη ξεκινήσει μια σταθερή διαδικασία εθνοκάθαρσης σε πολλές περιοχές του Νότιου Σουδάν μέσω του λιμού, των ομαδικών βιασμών και το κάψιμο χωριών», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Γιάσμιν Σούκα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Στήνεται η σκηνή για μια επανάληψη όσων συνέβησαν στη Ρουάντα και η διεθνής κοινότητα έχει υποχρεώση να το αποτρέψει», υπογράμμισε.

Η εθνοκάθαρση έρχεται έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων, ομάδων ανταρτών και συμμαχικών τους παραστρατιωτικών ομάδων. Η πολιτική διαμάχη μεταξύ του προέδρου Σάλβα Κιρ και του πρώην αντιπροέδρου του Ρικ Μάκαρ εξελίχθηκε σε στρατιωτική σύγκρουση τον Δεκέμβριο του 2013.
Η σύγκρουση, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, προκάλεσε εκτεταμένο λιμό, ενώ ανάγκασε και τρία εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, έφερε αντιμέτωπες τη φυλή του Κιρ, τους Ντίνκα, με τη φυλή του Μάκαρ, τους Νουρ, και άλλες φυλές που φέρονται να υποστήριζαν τους αντάρτες.
«Υπάρχουν εθνοτικές εντάσεις, διότι οι άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της φυλής στην οποία ανήκουν. Όλοι πιστεύουν ότι μια στρατιωτική σύγκρουση είναι σχεδόν αναπόφευκτη σε διάφορες περιοχές της χώρας», εξήγησε η Σούκα.
Από την πλευρά του, ο Αντάμα Ντίενγκ, ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για την πρόληψη γενοκτονιών, έχει ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει εμπάργκο στην πώληση όπλων στο Νότιο Σουδάν, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της εθνοτικής βίας σε γενοκτονία.
Οι επιθέσεις έχουν επεκταθεί ακόμη και στη νότια επαρχία Εκουατόρια, όπου μέχρι τώρα είχε γλιτώσει από τη βία, εξήγησε ο Ντίενγκ.
Εξάλλου και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες για την κλιμάκωση της βίας στο Νότιο Σουδάν.
«Διαθέτουμε αξιόπιστες πληροφορίες ότι η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν στοχοθετεί αμάχους στην κεντρική Εκουατόρια και προετοιμάζεται για ευρείες επιθέσεις τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», δήλωσε ο Κιθ Κάρπερ, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει τουλάχιστον 4.000 μέλη πολιτοφυλακών από άλλες περιοχές του Νότιου Σουδάν και τους τοποθετεί στην Εκουατόρια για να ξεκινήσουν επιθέσεις», πρόσθεσε.
Στις αρχές Νοεμβρίου ο Ντίενγκ είχε πει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι υπάρχει κίνδυνος «εθνοτικού πολέμου» και «πιθανότητα γενοκτονίας».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ) 
http://news247.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
2-12-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: