Τρίτη, Νοεμβρίου 29, 2016

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: ΜΠΑΡΑΖ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Σειρά προνομίων για την «προσέλκυση επενδύσεων» και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης προβλέπουν τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας, που από χτες συζητούνται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Τα νομοσχέδια περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με το κουαρτέτο για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» και για το λόγο αυτό τα προωθεί με τις απαράδεκτες διαδικασίες του «επείγοντος» και του «κατεπείγοντος».
Καταργούνται στοιχειώδεις έλεγχοι και προϋποθέσεις
Πρώτο στην Επιτροπή συζητήθηκε το νομοσχέδιο με τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», το οποίο προωθείται με τη διαδικασία του επείγοντος. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με το νομοσχέδιο εισάγεται «νέο θεσμικό πλαίσιο» με στόχο «την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας».

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου στοχεύουν «προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής απλοποίησης των διαδικασιών που απαιτούνται για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, με σκοπό τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος ικανού να προσελκύσει επενδύσεις εξωτερικού».
Συνοπτικά, καταργεί σειρά προϋποθέσεων για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων (π.χ. πυρασφάλεια, περιβαλλοντικές μελέτες κ.λπ.), αλλά και ελέγχων που σχετίζονται ακόμα και με την ασφάλεια των τροφίμων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς θεωρούνται «εμπόδια» στην προσέλκυση επενδύσεων. Ακόμα, προβλέπει τη δυνατότητα ανάθεσης σε όποιους ελέγχους απομένουν ακόμα και σε «ιδιωτικούς φορείς».
Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, αυτό εντάσσεται «σε ένα συνολικό μπαράζ νέων μέτρων της συγκυβέρνησης, με μεγάλες προσφορές προς το κεφάλαιο, στη βάση των αναδιαρθρώσεων που κρίνουν απαραίτητες οι διάφοροι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, για να ανοίξει η προοπτική της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη χώρα μας». Πιο ειδικά, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «κινείται στη γραμμή που έχει υποδείξει η πλευρά του ΣΕΒ».
«Στην ουσία, το κράτος απεμπολεί την ευθύνη για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αφήνει στα χέρια των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος», είπε, και ανέφερε ενδεικτικά το άρθρο 3, όπου η μέχρι τώρα «υποχρέωση» των κρατικών μηχανισμών να προβαίνουν «σε αυτοψίες» στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις υγειονομικού ενδιαφέροντος, μετατρέπεται πλέον σε «δικαίωμα».
Επίσης, στο άρθρο 13 αναφέρεται: «Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διεξαγωγή των ελέγχων και την συνεργασία ιδιωτικών φορέων. Οι ιδιωτικοί φορείς μπορεί να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα».
Πεδίο κερδοφορίας και οι αρχαιολογικοί χώροι
Ειδική αναφορά έκανε ο Σ. Βαρδαλής στο άρθρο 33, του οποίου οι ρυθμίσεις προβλέπουν ότι με κανονιστικές αποφάσεις από τους αρμόδιους υπουργούς και χωρίς «την χορήγηση - όπως αναφέρεται στο άρθρο - έγκρισης αρχαιολογίας που ισχύει σήμερα (...) θα προσδιοριστούν οι περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στις οποίες θα λειτουργήσουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι αυτό το απαράδεκτο μέτρο έχει στόχο «την επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων», την εκμετάλλευση δηλαδή της πολιτιστικής κληρονομιάς, που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και επιταχύνει η σημερινή. «Αν δεν εξαιρεθούν, τόνισε, οι αρχαιολογικοί χώροι από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τινάζετε στον αέρα όλο το σύστημα προστασίας των αρχαιοτήτων».
Αξιοσημείωτο είναι ότι με την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής, κατά την έγκριση της διαδικασίας του επείγοντος, απουσίαζαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, το προεδρείο αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση για περίπου 45 λεπτά.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ενωση Κεντρώων επιφυλάχτηκαν, αν και βρήκαν διατάξεις του νομοσχεδίου πολύ θετικές. Από το Ποτάμι ο ειδικός αγορητής, Γ. Αμυράς, εκτίμησε ότι με τις διατάξεις που περιέχει, το νομοσχέδιο «μάλλον εμποδίζει αυτό που τελικά επιδιώκει, ήτοι τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», χωρίς να εκφράσει πρόθεση ψήφου. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε θεωρώντας ότι «είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τελικά θα συμβάλει στην διευκόλυνση των επιχειρήσεων».
Αρση της «γραφειοκρατίας» με όφελος για τους «μεγάλους»
Το δεύτερο νομοσχέδιο έχει τίτλο «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις», το οποίο προωθείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σήμερα θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια.
Με τα άρθρα 1 έως 12, η κυβέρνηση προχωρά σε απλοποίηση διαδικασιών στη σύσταση των εμπορικών επιχειρήσεων. Με την υπηρεσία «Μίας Στάσης» προβλέπεται ότι σύσταση επιχείρησης μπορεί να γίνει με τη συμπλήρωση μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και μάλιστα εξ αποστάσεως από οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού.
Το νομοσχέδιο ενισχύει παραπέρα τη θέση των εμπόρων και μεταποιητών αγροτικών προϊόντων, απλοποιώντας και καταργώντας σειρά προβλέψεων για την προστασία των παραγωγών (π.χ. πρόστιμα, καταγγελίες παραγωγών, εγγυητικές επιστολές κ.λπ.).
Αίρονται επίσης γραφειοκρατικά εμπόδια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα στο χονδρεμπόριο, στους κλάδους των εμπορικών αντιπροσώπων, της αγοράς πετρελαιοειδών, στην εμπορία προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, στα αρτοποιεία που σημειωτέον έχουν πλέον και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ κ.ά.
Τροποποιούνται, τέλος, διατάξεις που αφορούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων στη βάση του θεσμικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από ΕΕ και ΟΟΣΑ για τη μεγαλύτερη ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ αίρονται γραφειοκρατικές και διοικητικές διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλίζεται η πρόσβαση επιχειρηματικών ομίλων από όποιο κράτος - μέλος της ΕΕ στη διαδικασία ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων κ.ά.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι «είναι στη ρότα που έχουν υποδείξει οι εταίροι, ο ΟΟΣΑ και τα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Ερχεται δηλαδή να ικανοποιήσει γενικές και ειδικές αξιώσεις τους, εξασφαλίζοντας χρόνο, χρήμα και επιλογές για τους επενδυτικούς καρχαρίες εντός και εκτός Ελλάδας». Τόνισε ότι το έδαφος έχει στρωθεί με τον «αναπτυξιακό νόμο», τα πακέτα Γιούνκερ κ.λπ., ενώ το χτύπημα που θα δεχτούν μικροί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα είναι ισχυρό.
ΝΔ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων ψήφισαν υπέρ, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε επιφύλαξη και η ναζιστική ΧΑ καταψήφισε.   http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
29-11-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: