Τρίτη, Νοεμβρίου 29, 2016

ΛΕΣΒΟΣ: ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΛΟΓΩ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Να κηρύξει τον δήμο Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των συνεπειών από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχόπτωση, χαλαζόπτωση κλπ) τη Δευτέρα στο νησί εξουσιοδότησε την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίοθ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, μετά από σχετικό αίτημα της Χριστιάνας Καλογήρου.

Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν και δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια στην Καλλονή, λόγω της έντονης βροχόπτωσης το βράδυ της Δευτέρας, που έπληξε ιδιαίτερα το κεντρικό, δυτικό και νότιο τμήμα του νησιού. Δεκαέξι άτομα εγκλωβίστηκαν σε πλημμυρισμένα σπίτια και οχήματα, με αποτέλεσμα να επέμβει η Πυροσβεστική. Προβλήματα από την κακοκαιρία και στο Πλωμάρι, όπου φούσκωσαν οι χείμαρροι της περιοχής.


Σε επτά ώρες, έως τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης, στο λεκανοπέδιο της Καλλονής στην κεντρική Λέσβο, έπεσαν περισσότερα από 220 χιλιοστά νερού, το ένα τρίτο του ύψους των ετήσιων συνολικών βροχοπτώσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να «σπάσουν» ο ποταμός Αχυρώνας που διαπερνά την κωμόπολη της Καλλονής, αλλά και ο μεγάλος ποταμός Τσικνιάς και να πλημμυρίσουν η Καλλονή, το Κεράμι, ακόμα και η παραθαλάσσια Σκάλα Καλλονής, που  παρέμενε το πρωί πλημμυρισμένη. Τόνοι νερού και λάσπης μπήκαν σε δεκάδες σπίτια και μαγαζιά, προκαλώντας τεράστιες ζημιές.Εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι, καθώς πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Συνολικά 79 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική για να απεκλωβίσει 12 άτομα από σπίτια, 4 οδηγούς οχημάτων, καθώς και για απάντληση υδάτων. 
Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν και στη δυτική Λέσβο. Στην Άγρα, τα νερά αποκόλλησαν βράχους που μαζί με λάσπη μπήκαν σε σπίτια, προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Οι ιδιοκτήτες τους τα εγκατέλειψαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Ζημιές έγιναν και στον Μεσότοπο όπου έπεσε ένα τοιχίο και καταπλάκωσε τέσσερα αυτοκίνητα. Στην περιοχή Ποδαράς Μεσότοπου χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν άνθρωποι που είχαν παγιδευτεί στο σπίτι τους, κι αυτό γιατί το νερό της βροχής προς στιγμήν είχε ξεπεράσει το ενάμισι μέτρο. Επίσης, στα Χίδηρα έπεσε ένας πλάτανος και για αρκετή ώρα διακόπηκε η πρόσβαση προς το χωριό. Ζημιές υπήρξαν και στα χωριά Σκαλοχώρι, Φίλια και Ανεμώτια.
Κλειστός παραμένει ο κεντρικός δρόμος Άγρας-Μεσότοπου, ενώ μηχανήματα του δήμου και της Περιφέρειας επιχειρούν στην περιοχή.

Μεγάλες είναι οι ζημιές και στον άξονα της ανατολικής Λέσβου Θερμή-Μανταμάδος.

Στο Πλωμάρι, στη νότια Λέσβο, από χειμάρρους που φούσκωσαν προς τον Άγιο Ισίδωρο και την Αγία Βαρβάρα πλημμύρισε ένα σπίτι και ένα ξενοδοχείο. Επίσης, χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής για να απομακρυνθεί ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μέσα στον Σεδούντα ποταμό.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του δήμου Λέσβου, Νίκο Καρασάββα, τεράστια είναι τα προβλήματα στην αγροτική οδοποιία σε όλο σχεδόν το νησί, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υπάρξει στο ζωικό κεφάλαιο της κτηνοτροφικής κεντρικής και δυτικής Λέσβου. Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται και στην ηλεκτροδότηση και ύδρευση όλων των περιοχών αυτών.

Συνεργεία του δήμου Λέσβου ήδη καταγράφουν τις ζημιές σε οικοσκευές, ενώ συνεργεία της περιφέρειας τις ζημιές σε επιχειρήσεις. Τα σχολεία της Καλλονής, του Κεραμίου και της Άγρας παραμένουν κλειστά, με απόφαση του δημάρχου Λέσβου.  

Προβλήματα και στην Κρήτη

Στο μεταξύ, σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση και βροχόπτωση  που σημειώθηκε την Τρίτη σε περιοχές του δήμου Αρχανών Αστερουσίων, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το χαλάζι προκάλεσε ζημιές στις καλλιέργειες, ιδιαίτερα στις ελιές, στα Πεζά, ενώ από την καταρρακτώδη βροχή πλημμύρησαν τρία σπίτια, δύο στις Αγιές Παρασκιές και ένα στην Καλλονή. Παράλληλα, κατολισθήσεις σημειώθηκαν στους δρόμους προς Αρκάδι, Επανωσήφη και Δαμάνια.

Συνεργεία του δήμου βρίσκονται επί ποδός για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
29-11-2016

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο καιρός δεν είναι τίποτα, τα άλλα να φοβάστε.