Τρίτη, Νοεμβρίου 29, 2016

ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΛΑΔΩΜΑΤΟΣ - ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις τούς «λαδώνουν» ασύστολα στο εξωτερικό προκειμένου να πάρουν δουλειές το γνωρίζαμε από πρώτο χέρι. Το ότι λαδώνονται όμως οι ίδιοι μέσα στη χώρα τους με φακελάκια, γρηγορόσημα και άλλου είδους μπαξίσια είναι κάτι καινούργιο που, αν μη τι άλλο, ανατρέπει τα στερεότυπα ηθικής με τα οποία τα μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ και ο πολιτικός τους κόσμος τους γαλούχησε επί χρόνια. Ο λόγος για τους Γερμανούς.


Και πιο συγκεκριμένα για τους Γερμανούς κρατικούς αξιωματούχους και δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι, αντίθετα με όσα πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, χρηματίζονται και αυτοί όπως ακριβώς συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο.

Πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποίησε το ίδρυμα Otto-Brenner για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης και δημοσίευσε η εφημερίδα «Die Welt», αποκαλύπτει ότι τα περιστατικά διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό της Γερμανίας διπλασιάστηκαν από το 2014.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο χρηματισμός κρατικών αξιωματούχων στη Γερμανία δεν αποτελεί σπάνια περίπτωση, όπως οι περισσότεροι πίστευαν μέχρι σήμερα, αλλά, αντίθετα, συμβαίνει σε διάφορα επίπεδα της κρατικής μηχανής, όπως τα δημόσια έργα, η αστυνομία, οι προμήθειες του Δημοσίου, τα τελωνεία, η φορολογία.

Ο κατάλογος των ποινικά κολάσιμων πράξεων στις οποίες εμπλέκονται οι δημόσιοι λειτουργοί της Γερμανίας είναι μακρύς. Εκτείνεται από δωροδοκίες έως οικονομικές απάτες και το αδίκημα της απιστίας.

Τα περισσότερα περιστατικά διαφθοράς παρατηρούνται, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, στο υπουργείο Εξωτερικών. Χαρακτηριστική περίπτωση που μνημονεύεται στην έκθεση, η δωροδοκία υπαλλήλων του υπουργείου αυτού με 100 χιλιάδες ευρώ προκειμένου να «προωθηθεί αρμοδίως» η ανάληψη δημόσιου έργου στο εξωτερικό.

Στην έρευνα δεν διευκρινίζεται αν οι υπάλληλοι που ενεπλάκησαν απολύθηκαν. Αναφέρεται μόνο ότι ο μισθός ενός εκ των εμπλεκόμενων απλά... μειώθηκε.

Ανάλογη περίπτωση, που προκάλεσε ζημιές 850 χιλιάδων ευρώ στο γερμανικό Δημόσιο, ήταν ο χρηματισμός υπαλλήλου του υπουργείου Δημοσίων Εργων, ο οποίος προσέφερε εσωτερική πληροφόρηση σε συγκεκριμένη εταιρεία προκειμένου αυτή να αναλάβει ένα έργο.

Αλλη εξέχουσα περίπτωση είναι η δωροδοκία αξιωματούχου του υπουργείου Αμυνας από φαρμακοβιομηχανία, με στόχο τις προμήθειες φαρμακευτικού υλικού σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Ο στρατιωτικός που «τα ’πιασε» καταδικάστηκε τελικά σε εξάμηνη φυλάκιση.

Περιστατικά διαφθοράς καταγράφηκαν όμως και στα τελωνεία, για διευκόλυνση φοροδιαφυγής ή για λανθασμένα ποσά εκτελωνισμού. Το «λάδι» σε αυτές τις περιπτώσεις περιελάμβανε μετρητά 1.000 ευρώ, λάπτοπ, ακόμη και δωρεάν εισιτήρια για μια συναυλία.

Αλλά και η γερμανική αστυνομία δεν πάει πίσω στη διαφθορά. Στην έρευνα αναφέρονται περιπτώσεις αξιωματούχων, οι οποίοι μεταβίβαζαν πληροφορίες από το σύστημα της αστυνομίας ή διευκόλυναν το ξέπλυμα χρήματος έναντι αντιτίμου.

Κρούσματα διαφθοράς καταγράφηκαν ακόμη στην υπηρεσία ευρέσεως εργασίας αλλά και σε αεροδρόμιο της χώρας. Αξιωματούχος του τελευταίου δωροδοκήθηκε προκειμένου να αξιολογήσει εταιρεία ασφαλείας με υψηλότερο βαθμό από άλλες ανταγωνίστριες και να πάρει αυτή τη δουλειά.

Το αντάλλαγμα ήταν... ένα Notebook αξίας 1.029 ευρώ...

Η έρευνα προσγειώνει αναμφίβολα αρκετούς, κυρίως τους Γερμανούς πολίτες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια μόλις το 2% των Γερμανών θεωρεί σήμερα τη διαφθορά σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα του, μόλις το 6% αυτών πιστεύει ότι οι πολιτικοί του εκπρόσωποι είναι διεφθαρμένοι, ενώ μόλις το 3% των νοικοκυριών φέρεται να έχει πληρώσει «μπαξίσι» σε δημόσιους υπαλλήλους για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του κράτους.

Τα πράγματα όμως ίσως να είναι λίγο διαφορετικά. Η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει, πάντως, ακόμη τη Γερμανία στην πέμπτη θέση της λίστας με τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης πίσω από τη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία. 

Μπάμπης Μιχάλης
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
29-11-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: