Τρίτη, Νοεμβρίου 29, 2016

ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΟΙ ΦΤΩΧΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Υποταγμένος πλήρως στην κυβερνητική μνημονιακή πολιτική είναι ο προϋπολογισμός του δήμου Αθηναίων και για το 2017, που εγκρίθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και το νέο έτος, ο προϋπολογισμός του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ, προέρχεται κατά 70% από φόρους, τέλη, παράβολα, πρόστιμα, δηλαδή από τη φορολογία προς τα λαϊκά στρώματα, τη στιγμή που το κεφάλαιο δεν πληρώνει αυτά που οφείλει, με τη διοίκηση του δήμου να μη δείχνει καμία διάθεση να «κυνηγήσει» έσοδα από τις οφειλές μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα όριά του.

Η κρατική χρηματοδότηση που προβλέπεται να εισπράξει το 2017 ο δήμος από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) είναι μειωμένη κατά 10 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής μείωσης των κρατικών δαπανών. Μείωση που σημαίνει λιγότερες υπηρεσίες και έργα για τα λαϊκά στρώματα της πόλης, τα οποία εξακολουθούν να επιβαρύνονται με αυξημένα ανταποδοτικά τέλη, καθώς η μείωση 2,5% που αποφάσισε για το νέο έτος η δημοτική διοίκηση είναι για τα μάτια του κόσμου. Την ίδια ώρα, τα τέλη στην επαγγελματική στέγη παραμένουν τα ακριβότερα, τουλάχιστον στην Αττική.
«Ο δήμος θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα στα λαϊκά στρώματα», σημείωσε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του για τον προϋπολογισμό ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ο ίδιος εγκάλεσε το δήμο για το γεγονός ότι δεν έχει προσανατολισμό να «κυνηγήσει» το ψαχνό, ούτε διεκδικεί από την κυβέρνηση περισσότερους πόρους.
Σε ό,τι αφορά την απαλλαγή από ανταποδοτικά τέλη που αποφάσισε ο δήμος, να σημειώσουμε ότι αυτή αφορά μόνο 1.500 ρολόγια της ΔΕΗ σε σύνολο 500.000, αριθμός που δεν καλύπτει καν τις περίπου 10.000 οικογένειες που είναι γραμμένες στον Κόμβο Αλληλεγγύης του δήμου και είναι διαπιστωμένα φτωχές. Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζήτησε να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη οι παραπάνω οικογένειες και κάλεσε το δήμο να εισπράξει αυτά που οφείλουν οι ξενοδόχοι και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.  

http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
29-11-2016

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πώς διαπιστώνουν την φτώχεια; Ξέρω κονομισάρηδες που δηλώνουν ά(ν)εργοι.