Τετάρτη, Νοεμβρίου 30, 2016

«ΜΥΡΙΖΕΙ» ΝΕΟ ΕΥΡΩ-ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ

Με νέο βαρύ πρόστιμο απειλείται η Ελλάδα, αυτή τη φορά για τη μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων στο Θριάσιο, που κατασκευάστηκε με τις συνήθεις καθυστερήσεις, αλλά αποδείχθηκε ότι είχε στηριχτεί σε εξωπραγματικά δεδομένα και δεν μπορεί να λειτουργήσει!

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τη χώρα μας για δεύτερη φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με εισήγηση για κατ' αποκοπή «καμπάνα» που θα ξεπεράσει τα 17 εκατ. ευρώ, αλλά και τσουχτερό πρόστιμο 34.974 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης συμμόρφωσης, το οποίο μετρά από την πρώτη καταδικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί τον Ιούνιο του 2004.


Σε περίπτωση τελεσίδικης καταδίκης, θα είναι ένα «μελανό» σημείο για την ιστορική πόλη της Ελευσίνας, που αναδείχθηκε πρόσφατα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 προτείνοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με αιχμή την προστασία του περιβάλλοντος.

Η χώρα μας μετρά πολλές καταδίκες για καθυστερήσεις στα έργα επεξεργασίας λυμάτων (Ανατολική Αττική, μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα), που με βάση τις κοινοτικές Οδηγίες έπρεπε να λειτουργούν από το 1999.

Είναι η πρώτη φορά όμως που θα πληρώσει για έργα που έχουν γίνει. Σημείο-κλειδί για την ιδιόμορφη ιστορία του Θριάσιου είναι η υπερδιαστασιολόγηση του κέντρου επεξεργασίας, η οποία σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις καταναλωτικές συμπεριφορές που έφερε η οικονομική κρίση δεν εξασφαλίζει τις ελάχιστες ποσότητες που απαιτούνται για να λειτουργήσουν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Μετά την πρώτη καταδικαστική απόφαση, η τότε κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει ότι οι υποδομές θα λειτουργούσαν στα τέλη του 2010.

Το χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι το κέντρο επεξεργασίας χρειάστηκε να... μετακομίσει στο πολεοδομικό συγκρότημα Ελευσίνας, αφού δεν το ήθελαν οι κάτοικοι του Ασπρόπυργου!

Το σύστημα ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2014, αλλά διαπιστώθηκε απροθυμία των ιδιοκτητών να συνδεθούν με το δίκτυο. Η ανεργία, οι περικοπές μισθών και συντάξεων έκαναν «πολυτέλεια» την εγκατάλειψη των βόθρων.

Υπήρχε όμως και ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που δυσκόλευε τη σύνδεση με το δίκτυο. Τα περισσότερα σπίτια είχαν βόθρους στον πίσω ακάλυπτο και έπρεπε να σκάψουν δάπεδα και τοίχους για να φέρουν τις αποχετεύσεις στην πλευρά του πεζοδρομίου.

«Κατανοούμε το πρόβλημα, αναζητήσαμε λύσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους δήμους, γι' αυτό είμαστε αισιόδοξοι», διευκρίνισε στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Βουγιουκλάκης, διευθυντής έργων αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ.

Η εταιρεία, που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων στο Θριάσιο, εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα ένα πολύπλευρο πρόγραμμα που αποδίδει.

Ηδη έχουν γίνει περισσότερες από 5.000 συνδέσεις, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο ξεκινούν δύο εργολαβίες για να συνδεθούν άλλες 1.500 οικοδομές.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 7,5 εκατ. ευρώ και δεν θα περιορίζεται στη σύνδεση μιας ιδιοκτησίας με το δίκτυο, αλλά θα επεκτείνεται σε έργα σε συλλεκτήριους αγωγούς που δεν είχαν κατασκευαστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Υπάρχουν πυκνοδομημένες περιοχές, όπως η Κάτω Ελευσίνα, που καθυστέρησε το κεντρικό δίκτυο λόγω αρχαιοτήτων και υπόγειων υδάτων.

Τα κίνητρα της ΕΥΔΑΠ

Τους τελευταίους μήνες η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε να αυξήσει από 1.500 σε 2.500 ευρώ το ποσό που διαθέτει προς κάθε ιδιοκτήτη για να καλύψει όλα τα έξοδα σύνδεσης, το οποίο μπορεί να αποπληρώσει σε 72 δόσεις.

Το κίνητρο αυτό ενεργοποίησε τους υδραυλικούς της περιοχής, που εξασφάλισαν ήδη περίπου 300 νέες συνδέσεις. Βοηθά σε αυτό και η διάθεση 6 εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ που μοιράζουν ενημερωτικό υλικό πόρτα πόρτα.

«Εχουμε άριστη συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και ενημερώνουμε τους δημότες μας για τα πλεονεκτήματα από την κατάργηση των βόθρων και τη σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο», μας διαβεβαίωσε ο Γιώργος Τσουκαλάς, δήμαρχος της Ελευσίνας.

Η πόλη έχει τη μεγαλύτερη κάλυψη, αλλά δεν υπάρχει η ίδια εικόνα στους υπόλοιπους δήμους του Θριάσιου, όπως ο Ασπρόπυργος, η Μάνδρα και η Μαγούλα.  http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
30-11-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: