Τετάρτη, Νοεμβρίου 30, 2016

ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΓΙΑ «ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ»;

Πριν από 16 χρόνια η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στο κόσμο που νομιμοποιούσε την ευθανασία. Μόνο πέρυσι, όμως, περισσότεροι από 5.500 άνθρωποι αποφάσισαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους μέσω αυτής της πρακτικής.

Μπορεί ο νόμος να διευκρινίζει ότι η ευθανασία επιτρέπεται μόνο για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν «αβάστακτο πόνο» με καμία προοπτική βελτίωσης, αλλά έχει ήδη επιτραπεί ο θάνατος αρκετών ανθρώπων οι οποίοι αντιμετωπίζουν «ψυχολογικό πόνο».

Επιπλέον, τον Οκτώβριο οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης τόνισαν ότι οι υγιείς ηλικιωμένοι που πιστεύουν ότι η ζωή τους έχει ολοκληρωθεί θα έπρεπε να έχουν την δυνατότητα να βάλουν τέλος στη ζωή τους «με έναν αξιοπρεπή τρόπο». Ετοιμάζουν, μάλιστα, και νομοσχέδιο το οποίο θα έλθει προς ψήφιση μέχρι το 2017.


Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η περίπτωση ενός Ολλανδού οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του επειδή δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει άλλο τον αλκοολισμό του.

Μετά από μάχη οκτώ ετών και 21 προσπάθειες για απεξάρτηση ο Μαρκ Λάνγκεντικ ανακοίνωσε στην οικογένειά του ότι θέλει να βάλει τέλος στη ζωή του μέσω της μεθόδου της ευθανασίας.

Το αίτημα του Μαρκ συνάντησε, αρχικά, αντιδράσεις, ωστόσο ο ίδιος πίεσε και πήρε την άδεια από γιατρό του τμήματος που ασχολείται με την ευθανασία στην χώρα.

Ο Μαρκ έβαλε τέλος στη ζωή του στις 14 Ιουλίου. Εκείνη την ημέρα, αναφέρει ο αδελφός του, γελούσε, έπινε, κάπνιζε, έβαγε πολλά σάντουιτς και «πέρασε καλά».

«Κλάψαμε, είπαμε ο ένας στον άλλο ότι αγαπιόμαστε, ότι όλα θα πάνε καλά και ότι θα βρεθούμε καλά. Εάν δεν ήταν τόσο τραγικό, ήταν πολύ ωραία ημέρα» είπε ο αδερφός του Λάνγκεντικ. 

http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
30-11-2016

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είχαμε το δικαίωμα στη ζωή ( τους). Τώρα έχουμε το δικαίωμα στον θάνατό μας.