Τετάρτη, Νοεμβρίου 30, 2016

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5»

Την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών χρήζουν οι καταγγελίες για όσα συμβαίνουν στο έργο κατασκευής νέας λιγνιτικής μονάδας, «Πτολεμαΐδα 5», στη Δυτική Μακεδονία. Στη σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας στηλίτευε «νοσηρά πελατειακά φαινόμενα», ενώ οι καταγγελίες κάνουν λόγο και για εργοδοτική ασυδοσία.

Του Άγγελου Προβολισιάνου

Η σύμβαση για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ υπογράφηκε το 2013 και ο προϋπολογισμός του έργου κοστολογείται σε 1,4 δις ευρώ. Την κατασκευή ανέλαβε κοινοπραξία, με επικεφαλής την εταιρία ΤΕΡΝΑ. Η εν λόγω εταιρία εκτός από την κατασκευή εξειδικευμένων έργων, έχει αναλάβει επί της ουσίας το ρόλο της διανομής υπεργολαβιών σε λοιπές εταιρίες.


Την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση, σχετικά με τις ύποπτες συνδικαλιστικές δραστηριότητες που συντελούνται με απώτερο σκοπό τη μεσολάβηση για εύρεση εργασίας σε ανέργους.

«Οι καταγγελίες αφορούν τον τρόπο (εκβιασμοί και πελατειακές “πιέσεις”) με τον οποίον γίνονται οι προσλήψεις σε έργα που εκτελούν κατασκευαστικές εταιρείες, που παρακάμπτουν σε ένα μεγάλο βαθμό τους κανόνες που έχει θέσει για το θέμα η διοίκηση της ΔΕΗ, αγνοώντας πλήρως τις καταστάσεις ανέργων του ΟΑΕΔ για την ευρύτερη περιοχή» σημείωνε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το τοπικό Εργατικό Κέντρο έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό γραφείο εύρεσης εργασίας. Ως γνωστόν, τα Εργατικά Κέντρα είναι δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, με μόνο σκοπό την προάσπιση της νομιμότητας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όπως θα δείτε και στη σχετική ανακοίνωση, το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας από τα τέλη του 2015 έχει εκδώσει σχετικό κάλεσμα για καταγραφή ανέργων με στόχο την κάλυψη θέσεων εργασίας στο έργο «Πτολεμαΐδα 5». Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος ο ρόλος του ΟΑΕΔ, αν το Εργατικό Κέντρο λαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες;   
«Είναι ήδη σε κίνηση το απερχόμενο πολιτικό προσωπικό, η τοπική ελίτ, συνδικαλιστικοί κύκλοι και επίδοξοι πολιτευτές για να ελέγξουν το σύνολο των προσλήψεων, δημιουργώντας όχι μόνο εκλογική πελατεία αλλά διαμορφώνοντας παράλληλα και τους μελλοντικούς συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα» επισημαίνει ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Πολυτίδης.

Κατά τον κ. Πολυτίδη, το παράδειγμα του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας μπορεί να δώσει ανάγλυφα την εικόνα στην περιοχή, εξαιτίας των πρωτοβουλιών του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου. «Από πότε το εργατικό κίνημα κάνει θεσμικές υπερβάσεις υποκαθιστώντας κρατικούς φορείς;» διερωτάται και τονίζει πως ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του κόμματος από την περιοχή έχουν θέσει το ζήτημα της αξιοποίησης του ΟΑΕΔ στη διαδικασία προσλήψεων, στο μέτρο που μπορεί να εγγυηθεί θεσμικά τον τρόπο των προσλήψεων. «Κάθε άλλος δρόμος, πελατειακός ή συντεχνιακός είναι πολιτικά απαράδεκτος και καταδικαστέος, οδηγώντας σε ομηρία τους εργαζόμενους» καταλήγει ο Τάσος Πολυτίδης.

«Τα ρουσφέτια τα κάνουν οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ»

Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, Τάσο Τσιλφίδη, ο οποίος απάντησε μεταξύ άλλων ότι αφενός ο ΟΑΕΔ δεν παρέχει τις σχετικές πληροφορίες στο Ε.Κ. και αφετέρου όσοι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ προβαίνουν σε αυτές τις καταγγελίες, είναι αυτοί που έχουν βρει θέση εργασίας στα παιδιά τους μέσα στο εργοτάξιο.

«Εδώ και 4 μήνες γίνεται καταγραφή ανέργων από το Ε.Κ. για να μάθουμε τις ειδικότητες των ανέργων που υπάρχουν στην περιοχή. Έχουμε φτάσει στην καταγραφή 2.500 ανέργων, οι οποίοι κοινοποιούν τα βιογραφικά τους στη σχετική φόρμα στοιχείων στο site του Εργατικού Κέντρου» παρέθεσε ο κ. Τσιλφίδης και συμπλήρωσε: «Απευθυνθήκαμε ως θεσμικός φορέας στον ΟΑΕΔ, όμως δεν μας έδινε τα σχετικά στοιχεία για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Το Εργατικό Κέντρο κάνει τη δουλειά του, καταγράφοντας πόσοι είναι οι άνεργοι και οι ειδικότητές τους».

Εν συνεχεία εξήγησε πως «ενόψει της 5ης μονάδας, ξέρουμε πως οι υπεργολάβοι θα είναι περίπου 70. Λόγου χάρη, ένας εργολάβος έρχεται στην περιοχή και ζητά ηλεκτροκολητές. Εμείς, δεν κάνουμε τον ενδιάμεσο, απλά δίνουμε τα 150 βιογραφικά που μας έχουν κατατεθεί. Βοηθάμε και τον εργολάβο και τους ανέργους».

Και κατέληξε λέγοντας: «Τα ρουσφέτια τα κάνουν οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν μέσα στο εργοτάξιο τα παιδιά τους και δουλεύουν. Η κοινωνία είναι μικρή και γνωριζόμαστε».

«Να σταματήσει η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας»

Κατά τις πληροφορίες, ο αριθμός των εργαζομένων για το «Πτολεμαΐδα 5» είναι μεγάλος, όμως ακόμα δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί. Στην κορύφωση του έργου εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν στα σημεία αιχμής περισσότερα από 1.500 άτομα. «Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι στους εργολάβους χωματουργικών εργασιών και οι αναθέσεις σε εξωτερικούς εργολάβους για καθαριότητα, φύλαξη κ.ο.κ.» σημειώνει ο κ. Πολυτίδης.

«Εάν εξαιρέσουμε τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου όπου τηρείται η νομοθεσία, δηλαδή επίπεδο μισθών και ασφαλιστικές εισφορές, οι συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια απεικονίζουν έναν εργασιακό μεσαίωνα» καταγγέλλει ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, παραθέτοντας μία σειρά από κρούσματα εργοδοτικής ασυδοσίας. Συγκεκριμένα, ανασφάλιστους εργάτες, μπλοκάκια σε εργαζόμενους με συνθήκες εξαρτημένης μορφής εργασίας, «ενοικιαζόμενοι» και ελαστιποποίηση ωραρίων. Τα προαναφερθέντα αφορούν τις υπεργολαβίες που συντελούνται για την ολοκλήρωση του έργου και όχι τον κύριο εργολάβο, ΤΕΡΝΑ.

Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με την κύρια ανάδοχο του έργου, ΤΕΡΝΑ, με την επίσημη απάντηση της εταιρίας να είναι: 

«Οι προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού γίνονται ανάλογα με τις ανάγκες κατασκευής του έργου, φροντίζοντας για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του διαθέσιμου επιστημονικού και εργατικού δυναμικού της περιοχής»
Το λουκέτο στο παράρτημα του Σ.ΕΠ.Ε (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) σε Πτολεμαΐδα και Γρεβενά και η μεταφορά του το 2014 στην Κοζάνη, αποτέλεσαν μία ακόμα από τις αιτίες ανάδειξης τέτοιων φαινομένων.

«Η μεταφορά της Επιθεώρησης εργασίας από την Πτολεμαΐδα στην Κοζάνη (ένα τμήμα ούτως ή άλλως αποστελεχωμένο) αποδυνάμωσε πλήρως την δυνατότητα ελέγχων σε βάρος των κρατικών εσόδων» αναφέρει ο Τάσος Πολυτίδης και υπογραμμίζει καταλήγοντας:

«Η διαδικασία ελέγχων δεν αφορά μόνο την προστασία της εργασίας αλλά την προστασία των δημόσιων εσόδων. Ουσιαστικά πρέπει να υπάρξουν άμεσα συγκροτημένοι έλεγχοι, σαν αντίμετρο στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στα εργοτάξια. Πρέπει να σταματήσει άμεσα η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας». 


http://www.koutipandoras.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
30-11-2016

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι απλά φυλετικές διακρίσεις.Δεν ακούτε την διαφήμιση;