Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2016

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΡΩΝ

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, δρομολογώντας επικίνδυνες αποφάσεις για όλο το τόξο που περιλαμβάνει Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο, με παραπέρα προώθηση κι ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας στην κόντρα με τη Ρωσία και άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, για τον έλεγχο στρατηγικών ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, τόσο σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, όσο και στις εισηγήσεις του προς τους υπουργούς Αμυνας, έβαλε ως αντικείμενα της Συνόδου: Να εξετάσουν πώς προωθήθηκαν έως σήμερα οι σχετικές αποφάσεις που έλαβαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στη Βαρσοβία. Να ενισχύσουν παραπέρα την «ικανότητα αποτροπής» και την «άμυνα» του ΝΑΤΟ, αλλά και την «προβολή σταθερότητας» (με επεμβάσεις και επιχειρήσεις φυσικά) πέρα από τα σύνορά του. Να ενισχύσουν την άμυνά τους στον κυβερνοχώρο. Να ενισχύσουν τις ΝΑΤΟικές ναυτικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Προχωρά η συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία
Σε αυτό το πλαίσιο, χτες, πάρθηκαν παραπέρα αποφάσεις για τα 4 πολυεθνικά ΝΑΤΟικά τάγματα που θα αναπτυχθούν στα σύνορα της Ρωσίας, στις αρχές του 2017.
Συγκεκριμένα:
-- Καταλήχθηκε ότι θα αναπτυχθεί στη Λετονία πολυεθνικής σύνθεσης ενισχυμένο τάγμα του ΝΑΤΟ, υπό καναδέζικη διοίκηση με δυνάμεις από Αλβανία, Ιταλία, Πολωνία και Σλοβενία.
-- Αντίστοιχο τάγμα θα αναπτυχθεί στη Λιθουανία, υπό γερμανική διοίκηση, με δυνάμεις από Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Νορβηγία.
-- Τρίτο τέτοιο τάγμα θα αναπτυχθεί στην Εσθονία, υπό βρετανική διοίκηση και με δυνάμεις από Δανία και Γαλλία.
-- Και το τέταρτο στην Πολωνία, υπό αμερικανική διοίκηση, και με δυνάμεις από Ρουμανία και Βρετανία.
Ταυτόχρονα, προωθούν και την ανάπτυξη τέτοιας πολυεθνικής ΝΑΤΟικής ταξιαρχίας στη Ρουμανία. Στην ταξιαρχία αυτή, αλλά και συνολικότερα στην ανάπτυξη ΝΑΤΟικών μονάδων σε στεριά, θάλασσα και αέρα, με επίκεντρο τη Ρουμανία και το βλέμμα στη Μαύρη Θάλασσα και την εκεί ρωσική παρουσία, έχουν εκφράσει, ήδη, ενδιαφέρον να συμμετάσχουν με δυνάμεις Καναδάς, Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία, Τουρκία και ΗΠΑ.
Παράλληλα, όπως δήλωσε αργότερα χτες ο Γ. Στόλτενμπεργκ, «και άλλοι εξετάζουν πως θα συνεισφέρουν δυνάμεις και υπηρεσίες». Καθώς όμως «δεν έχουν αποφασιστεί όλα τα στοιχεία», παρέπεμψε για παραπέρα αποφάσεις στη επόμενη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ το Φλεβάρη.
«Σαφή μηνύματα» και «συστάσεις» σχετικά με τη ρωσική αρμάδα στη Μεσόγειο
Την ίδια ώρα που η λυκοσυμμαχία προχωρά στις παραπάνω επικίνδυνες κινήσεις στην Ανατολική Ευρώπη, ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος έβαλε διαρκώς εναντίον της Μόσχας κατηγορώντας την για τριπλασιασμό αμυντικών δαπανών, συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα, διενέργεια μεγάλης κλίμακας ασκήσεων χωρίς πρότερη ειδοποίηση, ανάπτυξη συστοιχιών πυραύλων «Iskander» με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών στο Καλίνινγκραντ, είσοδο ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Βαλτική, συνέχιση της «αποσταθεροποίησης» της Ουκρανίας με ενίσχυση των «αποσχιστών», «επίδειξη βίας» προηγούμενα και στη Γεωργία, την «προβληματική» στήριξη από μέρους της της κυβέρνησης Ασαντ στη Συρία, στηλιτεύοντας και την ανάπτυξη του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Kuznetsov» στην Ανατολική Μεσόγειο, συνοδευόμενο από άλλα 8 πολεμικά πλοία.
Στη Σύνοδο, μάλιστα, δημιουργήθηκε αρχικά κι ένα θέμα, καθότι η Ρωσία είχε υποβάλει επισήμως αίτημα στην ισπανική κυβέρνηση να ελλιμενιστούν και να ανεφοδιαστούν τα πλοία της σε ισπανικό λιμάνι, ερχόμενα από Ατλαντικό, προς Μεσόγειο και Συρία.
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ έσπευσε να αποθαρρύνει μια τέτοια... εξυπηρέτηση: «Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο το αεροπλανοφόρο να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για περισσότερες επιθέσεις ενάντια στο Χαλέπι και τη Συρία (...) Εναπόκειται, βέβαια, σε κάθε σύμμαχο έθνος να αποφασίσει αν θα παράσχει καύσιμα και άλλα εφόδια στα ρωσικά πλοία. Αλλά αυτή τη φορά έχω μεταφέρει ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι είμαστε ανήσυχοι για την πιθανή χρήση αυτής της αρμάδας για επιθέσεις ενάντια στο Χαλέπι (...) Και ξέρω ότι όλοι οι Σύμμαχοι έχουν επίγνωση των ανησυχιών μας. Αλλωστε και οι ίδιοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις ρωσικές επιθέσεις στο Χαλέπι».
Αργότερα, πάντως, η ρωσική κυβέρνηση απέσυρε το αίτημά της προς την Ισπανία, δείχνοντας ότι πιθανά το υπέβαλε για να μετρήσει αντιδράσεις.
Την ίδια ώρα, εξάλλου, καθώς η ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών προχωρά μαζί με την αναζήτηση συμβιβασμών - πρόσκαιρων και σε κάθε περίπτωση εξίσου αντιλαϊκών - ο Γ. Στόλτενμπεργκ παρέπεμψε για «διάλογο» μεταξύ των δύο κέντρων, σε μια σύνοδο σε επίπεδο πρέσβεων ΝΑΤΟ - Ρωσίας στο «προσεχές μέλλον».
Ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις και στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας
Στο μεταξύ, στο φόντο εντεινόμενων αντιθέσεων και στο εσωτερικό της ίδιας της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας, ο Γ. Στόλτενμπεργκ είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους υπουργούς Αμυνας των ΗΠΑ, Α. Κάρτερ, και της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αντίστοιχα.
Συνάντηση είχε και με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Φικρί Ισίκ, στον απόηχο παζαριών της τουρκικής αστικής τάξης για τη χρήση της - κρίσιμης για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών - αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, αλλά και με δεδομένη την προηγούμενη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές της δαπάνες, αλλά και τις στρατιωτικές δυνάμεις που θα παρέχονται για τη λειτουργία και τη συντήρηση των ΝΑΤΟικών ιπτάμενων ραντάρ AWACS στην τουρκική επαρχία Κόνια, στο πλαίσιο του πολέμου «κατά της τρομοκρατίας», να ενισχύσει τις γερμανικές εγκαταστάσεις και δυνάμεις στο Ιντσιρλίκ, σε μια αντανάκλαση της επιδίωξης της γερμανικής αστικής τάξης να αναβαθμιστεί και στρατιωτικά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς...
Εξίσου χαρακτηριστική για την προσπάθεια που καταβάλλει η αστική τάξη κάθε χώρας χωριστά να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, ήταν και η πρόταση του Ιταλού υπουργού να ανατεθεί πιο σημαντικός ρόλος και στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Νάπολη.
«Ο,τι κάνουμε στην Ανατολή σχετίζεται και με όσα συμβαίνουν στο Νότο...»
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ, από την πλευρά του, έσπευσε να διασυνδέσει τις κινήσεις της λυκοσυμμαχίας στην ανατολική της πτέρυγα με τη νότια: «Οσα κάνουμε στην Ανατολή είναι σημαντικά και για το Νότο, σχετίζονται και με όσα συμβαίνουν εκεί. Αυξήσαμε την παρουσία μας ήδη στην Τουρκία, μεταφέροντας συστοιχίες πυραύλων, πετάνε ήδη AWACS ενάντια στους τζιχαντιστές και δρομολογούμε την εκπαίδευση Ιρακινών αξιωματικών μέσα στο Ιράκ», είπε αναδεικνύοντας το αλληλένδετο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σε όλα τα μέτωπα.
Σημειωτέον, αναφέρθηκε και στη σύσταση υπηρεσίας πληροφοριών εντός ΝΑΤΟ, με επικεφαλής Γερμανό, με πρότερη σχετική... προϋπηρεσία, χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα σημαντική τη συλλογή πληροφοριών, την ανάλυση και ανταλλαγή τους, την κατανόηση υποκλαπεισών πληροφοριών.
Θυμίζουμε, εδώ και μήνες, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, έχει δώσει πλείστες όσες διαβεβαιώσεις σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ότι μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση και διαβίβαση πληροφοριών, κομβικό ζήτημα στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα. Ελεγε: «Η Ελλάδα (...) θα συνεργαστεί (...) προκειμένου να ενισχυθεί η απόφαση του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα θα αποτελέσει την πρώτη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ που δημιουργεί αυτή τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών»...
Σημειωτέον, αργά χθες το βράδυ, στο δείπνο εργασίας των υπουργών Αμυνας αναμενόταν να συζητηθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Μεσόγειο με ανάπτυξη προς τα εκεί της επιχείρησης «SEA GUARDIAN», ώστε να δρα συμπληρωματικά με την αντίστοιχη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, στα ανοιχτά της Λιβύης, «SOPHIA».
Οπως, επίσης, θα συζητιόταν και το μέλλον της ΝΑΤΟικής «αποστολής» στο Αιγαίο, η οποία με την πρόσκληση και της ελληνικής κυβέρνησης έφτασε εδώ η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, αναπτύχθηκε πάνω στη ρότα ρωσικών πολεμικών πλοίων προς Συρία, και «έδεσε» τις ναυτικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις από Μαύρη Θάλασσα μέχρι Ανατολική Μεσόγειο. Για σχετικές ανακοινώσεις, ο Γ. Στόλτενμπεργκ παρέπεμψε στη σημερινή μέρα.    http://www.rizospastis.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
27-10-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: