Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2016

ΠΗΓΕΣ ΥΠΟΙΚ: «ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ»

Στα δημοσιονομικά επικεντρώνονται οι συζητήσεις που έχουν αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με τους εκπροσώπους των δανειστών. 

Παράγοντας του υπουργείου ξεκαθάρισε, προσερχόμενος στη συνάντηση, πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί μείωση του αφορολόγητου, ενώ εκτίμησε πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, εντός του χρονοδιαγράμματος βάσει του οποίου κινείται η κυβέρνηση.

«Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για μας, το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου» τόνισε.



Στην ατζέντα των σημερινών συνομιλιών (12:00- 13:00) περιλαμβάνονται και θέματα της κοινωνικής πρόνοιας με τη συμμετοχή του κ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου.

Χθες, Κυριακή, συζητήθηκαν ο μηχανισμός του εξωδικαστικού διευθέτησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων -ζήτημα για το οποίο υπήρξε καταρχήν συμφωνία- και τα εργασιακά. 

Η συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα εργασιακά ήταν διερευνητική. Ωστόσο, ενδεικτική του κλίματος ήταν η δήλωση του υπουργού Εργασίας περί «ακραίων θέσεων» των θεσμών. 

Κατρούγκαλος: «Ακραίες θέσεις» των δανειστών για τα εργασιακά
Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας τόνισε τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας, σημειώνοντας πως δεν ανοίγουν θέματα τα οποία έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων, όπως στην περίπτωση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών αποτελεί τη βάση του διαλόγου.

Αναφορικά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, είπε ότι αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ, παράλληλα, υπογράμμισε ότι το θέμα του υποκατώτατου μισθού είναι ζήτημα νομιμότητας, μετά την απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όσον αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τις επόμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια θα εξετάσουν επιμέρους παραμέτρους και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών το απόγευμα της Τετάρτης.

Επί της αρχής συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Σημειώνεται πως στόχος του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι η διαμόρφωση κριτηρίων επιλεξιμότητας της επιχείρησης. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα διαφοροποιούνται αναλόγως του τζίρου και των χρεών της επιχείρησης.

Το υπουργείο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ένταξης όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων που θα πληρούν όμως κάποια ελάχιστα προαπαιτούμενα.

Μεταξύ των διαθέσιμων λύσεων περιλαμβάνεται η επιμήκυνση της αποπληρωμής οφειλών και το «πάγωμά» τους, ενώ το «κούρεμα» της οφειλής αποτελεί ύστατη λύση. .in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: