Τετάρτη, Οκτωβρίου 26, 2016

ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΟΜΩΝ

Οδοντίατροι των δημόσιων δομών θα πραγματοποιούν τακτικούς προληπτικούς ελέγχους σε σχολεία της περιοχής ευθύνης τους, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη μετά από συνάντηση της Γενικής Γραμματείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) του υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους Οδοντιατρικής Φροντίδας των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Αφετηρία της παρέμβασης θα αποτελέσει το τρέχον σχολικό έτος 2016-2017.

Στη συνάντηση που συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας καθώς και του ΕΟΠΥΥ, συζητήθηκε εκτενώς η αναδιάρθρωση και τη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων οδοντιατρικών υπηρεσιών. 


Αφού έγινε εκτενής αναφορά στα χρόνια προβλήματα της πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής φροντίδας (έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού, εφοδιασμού με αναλώσιμα, οι χρόνοι αναμονής κ.α.) αποφασίστηκε οι οδοντίατροι των δημόσιων δομών να πραγματοποιούν τακτικούς προληπτικούς ελέγχους σε σχολεία της περιοχής ευθύνης τους (παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια). 

Στις περιπτώσεις που κάποια παιδιά χρήζουν περαιτέρω παρακολούθησης, θα παραπέμπονται στις δημόσιες οδοντιατρικές μονάδες, ενώ σε όλους τους μαθητές θα χορηγείται ιατρική βεβαίωση. 

Επιπλέον, οι οδοντίατροι θα πραγματοποιούν στα σχολεία που επισκέπτονται, ενημερώσεις για τη στοματική υγιεινή και θα διανέμουν έντυπα οδηγιών που θα απευθύνονται στους γονείς. 

«Για την υλοποίηση του στόχου, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, όχι μόνο ως προς το συντονισμό και υλοποίηση των σχετικών δράσεων εντός των σχολικών μονάδων, αλλά και ως προς την εκπόνηση και αξιοποίηση του κατάλληλου υλικού και τον συνεργατικό ρόλο των εκπαιδευτικών σε αυτήν την προσπάθεια. Η αξιοποίηση των περιορισμένων ανθρώπινων πόρων της δημόσιας οδοντιατρικής φροντίδας προς την κατεύθυνση κάλυψης του σχολικού πληθυσμού αποτελεί για το Υπουργείο Υγείας αφετηρία της συνολικής προσπάθειας ανασυγκρότησης της οδοντιατρικής φροντίδας στη χώρα, που έρχεται να καλύψει ένα διαχρονικό έλλειμμα του συστήματος υγείας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. 

Μαίρη Μπιμπή   in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
26-10-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: