Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016

ΚΟΜΙΣΙΟΝ:Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΝΟΗΣΕ ΩΣΤΕ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ

Οπως αποκαλυπτει η αγορα: Ευθυνες στην ελληνική κυβέρνηση, που δεν μεριμνησε να προστατεύσει τους δανειολήπτες, δίνοντάς τούς το δικαίωμα να εξαγοράσούν το «κόκκινο» δάνειό τούς πριν καταλήξει στα funds, επιρρίπτει η Κομισιόν. Η Αθήνα δεν συμπεριέλαβε σχετική διάταξη στον νόμο για την  διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Ωστόσο, σύμφωνα με επιστολή του εκπροσώπου τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που φέρνει στο φως σήμερα η «Αγορά», δεν υπήρξε κανένας μνημονιακός περιορισμός και καμία παρέμβαση από τους δανειστές που να υπαγόρεύσε τη στάση της  ελληνικής κυβέρνησης. «Οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία για τη σύνταξη τόσο της αρχικής όσο και της αναθεωρημένης έκδοσης του νόμου και στο πλαίσιο αυτό, δεν αντιμετώπισαν κανέναν προκαταρκτικό περιορισμό», επισημαίνεται στην επιστολή που απέστειλε η Κομισιόν σε Ελληνίδα δικηγόρο. Αν η ελληνική κυβέρνηση υιοθετούσε το μοντέλο που εφαρμόστηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Κύπρο και την Ισπανία, τότε οι οφειλέτες θα μπορούσαν να επαναγοράσονν τα δάνειά τούς με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Ομως, δεν το έπραξε. Ως εκ τούτου, ελλοχεύει ο κίνδυνος τα εν λόγω δάνεια να καταλήξούν σε funds, τα οποία Θα τα αγοράσουν έναντι ευτελούς τιμήματος. 
.............................................
Απάντηση του Υπουργείο Οικονομίας σε δημοσιεύματα και ρεπορτάζ στα ΜΜΕ (συγκεκριμένα το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αγοράς) σχετικά με το δικαίωμα του οφειλέτη να υποβάλει πρόταση εξαγοράς του δανείου του πριν καταλήξει στα Funds
Σε απάντηση δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ στα ΜΜΕ σχετικά με το δικαίωμα του οφειλέτη να υποβάλει πρόταση εξαγοράς του δανείου του πριν καταλήξει στα Funds, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, επισημαίνει τα εξής:


1.     Η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστούσε εξαρχής θέση των δανειστών και αυτό αποτυπώθηκε στην συμφωνία του προηγούμενου Αυγούστου. Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μπουν αυστηροί κανόνες στην αγορά των δανείων για να προστατευθούν αδύναμες κοινωνικές ομάδες δανειοληπτών και αυτό επετεύχθη.

2.    Kατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον νόμο για την απελευθέρωση της πώλησης μη-εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του, είχε γίνει από την ελληνική  κυβέρνηση αλλά απορρίφθηκε από τους δανειστές ύστερα από διαδοχικές συζητήσεις.


3.       Στην περίπτωση της Κύπρου, στην οποία αναφέρονται τα πρόσφατα δημοσιεύματα, οι δανειστές είχαν απορρίψει επίσης αντίστοιχες προτάσεις με αποτέλεσμα να είναι στη διακριτική ευχέρεια (που έτσι κι αλλιώς ισχύει και στην ελληνική περίπτωση) της Τράπεζας να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους δανειολήπτες.

4.       Σύμφωνα με την ψηφισμένη νομοθεσία η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη δώδεκα μήνες πριν από τη πώληση του δανείου του.


5.       Τέλος, στην πρόσφατη τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών που συντάχθηκε σε συνεργασία με την Τ.τ.Ε., προβλέπεται η δυνατότητα ο δανειολήπτης να καταβάλει μετρητά για την εξαγορά του δανείου του σε ποσοστό της ονομαστικής του αξίας. 


ΠΡΕΖΑ TV
23-9-2016

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και αυτοί που τα πληρώνουν θα είναι για μία ακόμη φορά μαλάκες;