Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ «ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ» ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απολυμένους των «Τσιμέντων Χαλκίδας» έγινε χτες το πρωί έξω από τα Δικαστήρια της Χαλκίδας. Την ώρα εκείνη, συζητιόταν η αγωγή που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι για να κηρυχτούν άκυρες οι απολύσεις που έκανε η πολυεθνική «Lafarge», ιδιοκτήτρια του εργοστασίου, από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Ιούλη του 2015.
Θυμίζουμε ότι στις 30 Γενάρη 2015, το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, με τις υπ' αριθμό 11 έως 16/2015 αποφάσεις του, δικαίωσε τους 118 εργαζόμενους που είχαν απολυθεί από τον Απρίλη του 2013 έως και τον Ιούλη του 2014, κηρύσσοντας άκυρες τις απολύσεις τους. Η πολυεθνική άσκησε έφεση κατά των αποφάσεων, η οποία προσδιορίστηκε να δικαστεί στις 5 Απρίλη 2017, ενώ προχώρησε και σε νέες απολύσεις. Χτες, δικάστηκε η αγωγή και των υπόλοιπων εργαζομένων και η απόφαση αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Από τις 26/3/2013, η «Lafarge» διέκοψε αιφνιδιαστικά τη λειτουργία του εργοστασίου στη Χαλκίδα, υποβάλλοντας ταυτόχρονα στο υπουργείο Εργασίας αίτημα για ομαδικές απολύσεις. Το σχέδιο απορρίφθηκε και από τον Απρίλη του 2013 η εργοδοσία ξεκίνησε να απολύει σταδιακά τους 229 εργαζόμενους. Παράλληλα, προσέφυγε στο ΣτΕ, ενάντια στην άρνηση του υπουργείου να εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις.
Το ΣτΕ, με τη σειρά του, έστειλε προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της ΕΕ. Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες μέρες και, όπως έχει πει ο υπουργός Εργασίας, θα αποτελέσει βάση για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τις αλλαγές στα Εργασιακά. Στο πλευρό των απολυμένων στα δικαστήρια βρέθηκε και χτες η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ.
Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι εργαζόμενοι που δίνουν τη μάχη, μπορούν σήμερα να δουν καλύτερα το πραγματικό πρόσωπο της ΕΕ, ως ένωσης των μονοπωλίων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (σ.σ. η εισήγηση του εισαγγελέα) όχι μόνο έδωσε δίκιο στην εταιρεία, αλλά έβγαλε και μια απόφαση που θα αξιοποιηθεί ενάντια στις ζωές όλων των εργαζομένων της Ευρώπης. Χωρίς περιστροφές, απάντησαν ότι είναι δικαίωμα του εργοδότη να απολύει και προσλαμβάνει όποτε θέλει. Πως ακόμα και το αυξημένο όριο απολύσεων που υπάρχει στην Ελλάδα εμποδίζει την ελεύθερη επιχειρηματική δράση».   http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
23-9-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: