Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 40 κτίρια καταστράφηκαν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν από το πρωί της Παρασκευής στο Χαλέπι, σύμφωνα με τον επικεφαλή της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της πόλης, Άμαρ αλ Σέλμο. 

Στο διπλωματικό πεδίο, είναι ακόμη άγνωστο εάν οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας θα συναντηθούν την Παρασκευή, ενώ η Γαλλία κατηγορεί τη Συρία πως με τις επιδρομές στο Χαλέπι θέλει «να χωρίσει στα δύο τη χώρα».


Μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το Χαλέπι μετά την ανακοίνωση του συριακού στρατού ότι ξεκινά επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης. Στο ανατολικό Χαλέπι, που ελέγχεται από τους αντάρτες, εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί περίπου 250.000 άμαχοι.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 30 αμάχους νεκρούς, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά. Οι τραυματίες ανέρχονται σε «δεκάδες».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται ανταποκριτή στο ανατολικό Χαλέπι, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται ακατάπαυστα, οι καταστροφές είναι τεράστιες και οι υπηρεσίες διάσωσης και αρωγής αδυνατούν να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια.

Αναγνωριστικά αεροσκάφη πετούν πρώτα πάνω από την πόλη και ακολουθούν τα βομβαρδιστικά που εκτοξεύουν πυραύλους. Ολόκληρα κτίρια έχουν ισοπεδωθεί και κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια. 

Στη συνοικία Αλ Καλασέ οι διασώστες έχουν στη διάθεσή τους μόνο μία μπουλντόζα και με αυτήν προσπαθούν να απομακρύνουν τα συντρίμμια τριών κτιρίων. Δύο κέντρα των «Λευκών Κρανών», της υπηρεσίας διάσωσης που έχει συγκροτήσει η αντιπολίτευση, έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ένα ασθενοφόρο και ένα πυροσβεστικό όχημα.

Στο χωριό Μπεχτατίν, στο δυτικό Χαλέπι, σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι σε αεροπορική επιδρομή ενώ άλλοι 11 έχασαν τη ζωή τους στο Αλ Μπαμπ, ένα προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.

Ο συριακός στρατός έχει καλέσει τους κατοίκους του Χαλεπιού να μην πλησιάζουν σε θέσεις των ανταρτών και μάλιστα διαβεβαίωσε ότι όσοι επιθυμούν να φύγουν από τις ανατολικές συνοικίες για να βρουν καταφύγιο στις δυτικές, που ελέγχονται από το καθεστώς, δεν πρόκειται να συλληφθούν. Αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια στην πόλη με τα οποία καλούν τους αντάρτες να παραδοθούν.

Υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή είπε ότι οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι «μπορεί να κρατήσουν ώρες ή και μέρες» και ότι θα ακολουθήσει μια χερσαία επιχείρηση στην περιοχή. Άλλη στρατιωτική πηγή είπε ότι η χερσαία επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει άμεσα γιατί έχουν φτάσει στο Χαλέπι σημαντικές ενισχύσεις.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το Χαλέπι δέχεται επίθεση και ότι όλοι έχουν πάρει τα όπλα» σχολίασε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Στο διπλωματικό πεδίο, η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας που συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη δεν έλαβε καμία απόφαση για την αποκατάσταση της εκεχειρίας. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί ξανά την Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κάτι όμως που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. 

Ωστόσο, ο ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ συναντήθηκε με τον σύρο ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.    in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
23-9-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: