Δευτέρα, Ιουλίου 25, 2016

«ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ» ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Η εταιρεία που έχει αναλάβει την διαχείριση των κέντρων κράτησης μεταναστών και προσφύγων στα νησιά Ναουρού και Μάνους, είναι υπόλογοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με νομικούς που ασχολούνται με το διεθνές δίκαιο, γράφει ο Guardian.

Η ισπανική εταιρεία, Ferrovial, που ανήκει σε μία από τις πλουσιότερες οικογένειες του πλανήτη, μέτοχος του αεροδρομίου Heathrow του Λονδίνου, δέχθηκε προειδοποίηση από καθηγητές της νομικής σχολής του Stanford, ότι οι διευθυντές και οι υπάλληλοι των κέντρων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ποινικών διώξεων.


«Η εξέταση των δεδομένων, είναι πιθανό να οδηγήσει στελέχη της Ferrovial στην δικαιοσύνη με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» είπε η Diala Shamas, υπεύθυνη νομικός στο τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Αντιμετώπισης Συγκρούσεων της νομικής σχολής του  Stanford.

Η προειδοποίηση ήρθε τώρα γιατί με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι και άλλες χώρες προετοιμάζονται να ακολουθήσουν το μοντέλο της Αυστραλίας με κέντρα κράτησης σε απομονωμένα νησιά.



Η έκθεση κατηγορεί και δεκάδες Ευρωπαϊκές και Βόρειο Αμερικανικές τράπεζες και επενδυτές για την στήριξη που έχουν προσφέρει στην εταιρεία για τα κέντρα κράτησης.

Τα κέντρα κράτησης στην Αυστραλία έχουν δεχθεί παγκόσμια κριτική από τη στιγμή που η χώρα επανέφερε τη διαδικασία κράτησης σε νησιά εκτός της ηπειρωτικής χώρας, το 2012.

Σήμερα, όσοι μετανάστες και πρόσφυγες, φθάνουν στην Αυστραλία, χωρίς χαρτιά, μεταφέρονται σε αυτά τα δύο νησιά, όπου οι περισσότεροι κρατούνται παράνομα και χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για τις συνθήκες κράτησης. Στα δύο νησιά κρατούνται εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, 843 στο Ναουρού και 466 στο Μάνους, ανάμεσά τους και 50 παιδιά. Οι περισσότεροι κρατούνται για σχεδόν τρία χρόνια.

Ο ΟΗΕ έχει επισημάνει με έκθεσή του ότι τα κέντρα κράτησης παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες και ότι οι πρόσφυγες κρατούνται κάτω από βίαιες και επικίνδυνες συνθήκες. Πολλά τμήματα του ΟΗΕ έχουν καταδικάσει την Αυστραλία για τα κέντρα κράτησης προσφύγων.

Ένας πρόσφυγας που επιθυμούσε να καταθέσει αίτηση ασύλου, σκοτώθηκε από τους φρουρούς και τουλάχιστον ένας ακόμη πέθανε επειδή δεν υπήρχαν τα κατάλληλα αντιβιοτικά.

Στο Ναουρού είναι συνηθισμένο οι πρόσφυγες να δέχονται σωματική βία και σεξουαλικές επιθέσεις και λένε ότι είναι τόσο φοβισμένοι που δεν μπορούν να παραπονεθούν. Έχουν υπάρξει αναφορές για τουλάχιστον 29 περιπτώσεις βιασμών και κατά παιδιών, αλλά δεν έχουν υπάρξει συλλήψεις ή κυρώσεις.

Έρευνα της γερουσία στην Αυστραλία διαπίστωσε την «κουλτούρα κακοποίησης» στα κέντρα και πρώην γερουσιαστής τα έχει καταδικάσει. Ένας από τους γιατρούς που είχε βρεθεί στα κέντρα είπε ότι είναι η χειρότερη θηριωδία που έχει συναντήσει στη ζωή του. 
http://www.topontiki.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
25-7-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: