Σάββατο, Ιουλίου 23, 2016

ΜΟΝΑΧΟ: «ΚΛΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΜΟΚ» ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΕΠΙΘΕΣΗ

Ο εισαγγελέας του Μονάχου δήλωσε ότι η επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Μόναχο φαίνεται να αποτελεί «κλασική περίπτωση δολοφονικού αμόκ» και όχι τρομοκρατία. 

Η αστυνομία της Βαυαρίας αναφέρει ότι ο 18χρονος δράστης ήταν μαθητής και η υπόθεση δεν σχετίζεται με το προσφυγικό, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος.

Ο δράστης, ο οποίος αναφέρεται στα μέσα ενημέρωσης ως Ντέιβιντ Σ., είχε καταγωγή από το Ιράν, αλλά είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Μόναχο και ήταν μαθητής.

Η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσιεύει φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη κατονομάζοντάς τον ως Αλί (Ντέιβιντ) Σόνμπολι. 
O 18χρονος φαίνεται πως έδρασε μόνος του και ότι δεν είχε συνεργούς.


Ο νεαρός βρισκόταν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση και έπασχε από κατάθλιψη.

Στο δωμάτιό του εντοπίστηκε υλικό που αναφέρονταν σε μαζικούς πυροβολισμούς, ενώ δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποδεικνύουν σχέση του με το Ισλαμικό Κράτος.

Η ανάκριση άρχισε με την αστυνομία να προσεγγίζει τους ανθρώπους που γνώριζαν το δράστη.

Οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν 300 σφαίρες στο σακίδιο του δράστη, ενώ ήταν οπλισμένος με ένα πιστόλι Glock 9 χιλιοστών, για το οποίο δεν είχε άδεια.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο νεαρός αυτοκτόνησε μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο, αλλά δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής σημείωμα αυτοκτονίας.

Ο αρχηγός της βαυαρικής αστυνομίας, Χουμπέρτους Αντράε αναφέρθηκε σε μια «ξεκάθαρη» σύνδεση ανάμεσα στην επίθεση της Παρασκευής και στις επίθεσεις στη Νορβηγία, καθώς η 22α Ιουλίου ήταν η ημέρα που ο ακροδεξιός Άντερς Μπρέιβικ δολοφόνησε 77 άτομα στη χώρα.

Η αστυνομία της Βαυαρίας είχε λάβει 4.310 κλήσεις έκτακτης ανάγκης μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Στην επίθεση της Παρασκευής σκοτώθηκαν 10 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 27. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας Έλληνας.

Τρεις Τούρκοι είναι μεταξύ των δέκα νεκρών, δήλωσε το Σάββατο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τα θύματα δεν ήταν τουρίστες, αλλά κάτοικοι Μονάχου.

Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν δύο 13χρονοι, τρεις 14χρονοι, ένα θύμα 17 ετών, ένα θύμα 19 ετών, ένα 20 ετών και ένα 45χρονο θύμα.

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε κατά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό δίκτυο Ν-tv, επικαλούμενο πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρει ότι ο 18χρονος φέρεται να ήταν θαυμαστής του 17χρονου ο οποίος το 2009 είχε σκοτώσει 15 άτομα στο σχολείο του στο Βινεντέν της Στουτγάρδης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο δράστης, ο οποίος μεγάλωσε στην Γερμανία, καθώς οι γονείς του ήρθαν από το Ιράν την δεκαετία του '90, περνούσε πολλές ώρες στον υπολογιστή, ενώ αντιμετώπιζε προβλήματα και στο σχολείο του. 

Ο αστυνομικός διοικητής είπε ότι οι γονείς του 18χρονου δεν μπορούσαν να βοηθήσουν με την έρευνα, εξαιτίας του σοκ στο οποίο βρίσκονται.

Η αστυνομία θεωρεί ως ακριβείς πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο δράστης της επίθεσης είχε «χακάρει» τον λογαριασμό μιας γυναίκας στο Facebook και είχε στείλει μήνυμα, καλώντας ανθρώπους στο εμπορικό κέντρο, λέγοντάς τους ότι θα τους χαρίσει κάτι εάν πάνε στα McDonalds που βρίσκονταν μέσα στο εμπορικό.

Σύμφωνα με το μήνυμα, καλούσε τους χρήστες του Facebook να πάνε στο φαστ φουντ στις 16:00, γράφοντας: «Εάν θέλετε θα σας δώσω κάτι, αλλά όχι κάτι πολύ ακριβό».

Η γυναίκα στην οποία ανήκε ο λογαριασμός κατήγγειλε την παραβίαση των στοιχείων της.

Το σημείο της επίθεσης είναι προσβάσιμο και πάλι, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα που βρίσκονται εντός του εμπορικού κέντρου Olympia.

.......................................

Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει τον ένοπλο του Μονάχου λίγο πριν αυτοκτονήσει
Ο άνθρωπος που πιστεύεται ότι είναι ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο είχε μία οργισμένη συνομιλία με περαστικό λίγο πριν αυτοκτονήσει. «Είμαι Γερμανός» φέρεται να φώναξε ο 18χρονος ιρανικής καταγωγής άνδρας, λίγο πριν αυτοκτονήσει.

Ένοπλος εισέβαλε στο εμπορικό κέντρο Olympia στη γερμανική πόλη και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας εννέα άτομα και τραυματίζοντας άλλα 21, λίγο πριν αυτοκτονήσει. Στο νοσοκομείο παραμένουν 16 άτομα, τρία από τα οποία νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και παιδιά.

Ο 18χρονος είχε διπλή γερμανική και ιρανική υπηκοότητα και καθαρό ποινικό μητρώο. Τα γερμανικά ΜΜΕ χρησιμοποιούν μόνο το όνομα Ντέιβιντ Σ. για να αναφερθούν σε αυτόν.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, ένας άνδρας που δεν διακρίνεται ακούγεται από κάποιο μπαλκόνι να μιλά σε έναν άλλο άνδρα που φορά μαύρα και περπατά πάνω κάτω στον τελευταίο όροφο ενός άδειου πάρκινγκ.

Ο άνδρας που δεν διακρίνεται φωνάζει ότι ο άνδρας στο πάρκινγκ έχει όπλο και ο φερόμενος ως δράστης ακούγεται να λέει: «Γα***ένοι Τούρκοι».

Ο άνδρας από το μπαλκόνι λέει: «Έχει οπλίσει το όπλο του. Φέρτε εδώ τους αστυνομικούς». Ο ένοπλος ακούγεται να απαντά: «Είμαι Γερμανός».

Οι δύο άνδρες αρχίζουν να ανταλλάσσουν βρισιές με τον άνδρα που δεν διακρίνεται να φωνάζει: «Είσαι μα***ς, αυτό είσαι. Τι στο διάβολο κάνεις;»

Ο ένοπλος ουρλιάζει σε άψογα γερμανικά: «Εξ αιτίας σας έχω υποστεί επί 7 ολόκληρα χρόνια ψυχολογική βία (mobbing) και τώρα πρέπει να αγοράσω ένα όπλο για να σας καθαρίσω όλους».

Όταν ο άντρας με το βίντεο τον βρίζει «βρωμοξένο», εκείνος απαντά «Είμαι Γερμανός. Σταμάτα το βίντεο. Γεννήθηκα εδώ (...δεν ακούγεται καθαρά) σε περιοχή επιδομάτων ανεργίας (…δεν ακούγεται καθαρά)… νοσηλεύτηκα σε νοσοκομείο (...δεν ακούγεται καθαρά) και δεν έχω κάνει τίποτα».

Στο σημείο αυτό σταματά η εικόνα, ακούγονται οι σφαίρες, άνθρωποι να ουρλιάζουν πανικόβλητοι και οι σειρήνες των περιπολικών. Το κινητό στρέφεται ξανά στο πάρκινγκ, ο ένοπλος είναι πάλι εκεί και πυροβολεί ξανά γύρω- γύρω. Μετά σταματά η λήψη.

Η αστυνομία του Μονάχου σημειώνει ότι το κίνητρο του δράστη δεν είναι ξεκάθαρο και ότι αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας.




. in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
23-7-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: