Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2016

ΤΗΝ ISIS ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Μαχητές που συνδέονταν με την τζιχαντιστική ISIS θεωρούν, βάσει των πρώτων ενδείξεων, οι τουρκικές Αρχές τους δολοφόνους στη βάρβαρη επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης με τουλάχιστον 36 νεκρούς και 147 τραυματίες. Ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Οι δράστες, τουλάχιστον τρεις τον αριθμό σύμφωνα με τις πληροφορίες το πρωί της Τετάρτης, άνοιξαν το βράδυ πυρ πριν πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι.

Η κίνηση στο αεροδρόμιο έχει αρχίσει να αποκαθίσταται, όμως η Κωνσταντινούπολη ξυπνά για να ζήσει την επαύριο της χειρότερης επίθεσης τα τελευταία χρόνια.Η μέθοδος της επίθεσης φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της τζιχαντιστικής ISIS. Τις αρχικές αναφορές πως η αστυνομία θεωρούσε ύποπτη την τζιχαντιστική οργάνωση επιβεβαίωσε και ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια της νύχτας. 


Σύμφωνα με τα όσα έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί επίσημα, οι δράστες έφτασαν με ταξί στο αεροδρόμιο λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ της Τρίτης (τοπική και ώρα Αθήνας). Ελάχιστα αργότερα, οι δράστες μπήκαν σε ένα από τα δύο τέρμιναλ και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. 

Όταν επενέβη η αστυνομία ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών και στο τέλος οι δράστες πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι. Οι εκρήξεις ήταν τέτοιας ισχύος που ζημιές υπέστη μέχρι και το ταβάνι.

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός εάν αναζητείται τέταρτος δράστης που διέφυγε, απάντησε τη νύχτα προς Τετάρτη ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτήν την υπόθεση -σημείωσε ωστόσο πως σε αυτό το στάδιο εξετάζονται όλα τα σενάρια. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία των δραστών.

Σύμφωνα με τις Αρχές, η «πλειονότητα των θυμάτων» είναι τούρκοι υπήκοοι, όμως, όπως ανέφερε και ο Γιλντιρίμ, «είναι πιθανό» να υπάρχουν και ξένοι υπήκοοι μεταξύ των θυμάτων. 

Το αεροδρόμιο Ατατούρκ είναι το μεγαλύτερο από τα δύο αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης (το δεύτερο, το Σαμπιχά Γκιοκτσέν, στην ασιατική πλευρά εξυπηρετεί κυρίως εταιρείες χαμηλού κόστους ή ως επί το πλείστον εσωτερικά δρομολόγια) και τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί στον σημαντικότερο αεροπορικό κόμβο στο τρίγωνο μεταξύ Ρώμης, Ντουμπάι και Μόσχας. Κανονικά, στο Ατατούρκ τις βραδινές ώρες εκτελούνται και αρκετά δρομολόγια από και προς ξένες πόλεις. 

H Turkish Airlines ανακοίνωσε πως ανέστειλε τις πτήσεις μέχρι τις 08:00 της Τετάρτης και πως δέχεται αλλαγές χωρίς χρέωση σε εισιτήρια μεταξύ 28/6 και 05/7 για την Κωνσταντινούπολη. 


in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: