Τρίτη, Ιουνίου 28, 2016

ΘΥΕΛΛΩΔΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT

Βαρύτατο ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, όπου συζητείται το Brexit. Ο Γιούνκερ δεν χαρίστηκε στον Φάρατζ, ο οποίος ξεσπάθωσε εναντίον των Βρυξελλών. Από κοντά και η Μαρίν Λεπέν.

«Δεν μπορούμε να παρατείνουμε την αβεβαιότητα» υπογράμμισε ο Γιούνκερ, αποκλείοντας να ξεκινήσουν «άτυπες» διαπραγματεύσεις πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και καλώντας το Λονδίνο να «ξεκαθαρίσει γρήγορα τη θέση του». Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε στην Ολομέλεια στις Βρυξέλλες πως «δεν θα υπάρξουν σε κανένα επίπεδο 'κρυφές' συνομιλίες με τη Βρετανία». Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, τόνισε, θα γίνει μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50.


«Χωρίς ειδοποίηση για το άρθρο 50, δεν υπάρχει διαπραγμάτευση» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η Βρετανία «πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της το συντομότερο δυνατόν». 

«Δεν θα κρύψω πως είμαι λυπημένος από τη βρετανική απόφαση, όμως πρέπει να γίνει σεβαστή» είπε, σημειώνοντας πως «η Δημοκρατία είναι Δημοκρατία». «Οι Βρετανοί παραμένουν φίλοι» τόνισε.

«Δεν είμαι κουρασμένος, δεν έχω βαρεθεί, θα παλέψω για την Ευρώπη μέχρι την τελευταία μου ανάσα» είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ. «Το ευρωπαϊκό όνειρο συνεχίζεται και πρέπει να εργαστούμε επίμονα, η Ευρώπη είναι σχέδιο ειρήνηε και έτσι πρέπει να μείνει» τόνισε.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ πήρε το λόγο και ξεσπάθωσε. Αφού αρχικά είπε ότι η Βρετανία θα γίνει ο καλύτερος φίλος της Ένωσης με τη νέα συμφωνία που θα υπογράψει, ενώ αρκετοί τον αποδοκίμαζαν.

Προειδοποίησε μάλιστα τις Βρυξέλλες ότι αν δεν δώσουν μια καλή εμπορική συμφωνία στο Λονδίνο, οι συνέπειες θα είναι χειρότερες για την ΕΕ.

Αρκετοί συνέχισαν να τον αποδοκιμάζουν με τον πρόεδρο του Σώματος, Μάρτιν Σουλτς, να τους ζητά να τον αφήσουν να τελειώσει.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «Tέλος στην εποχή του κατευνασμού (appeasement). Πρέπει να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό σχέδιο. Να ζητήσετε συγγνώμη από τον βρετανικό λαό. Ντροπή σας. Σταματήστε αυτό τον λαϊκισμό.»

* To appeasment είναι διπλωματικός όρος που παραπέμπει στην πολιτική που ακολούθησε η Βρετανία μεταξύ 1935-1939 απέναντι στη ναζιστική Γερμανία σε μια προσπάθεια να αποφύγει έναν νέο Πόλεμο.

«Είστε σε άρνηση. Κανένας σας δεν έχει κάνει μια αληθινή δουλειά στη ζωή του. Τώρα προσφέρουμε έναν φάρο ελπίδας στους δημοκράτες όλης της Ευρώπης. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι η τελευταία χώρα που φεύγει από την ΕΕ» απάντησε ο Φάρατζ.

To λόγο πήρε στη συνέχεια η Μαρίν Λεπέν, η οποία θέλει δημοψήφισμα και στην Γαλλία. «Να διώξουμε τα σκυθρωπά πρόσωπα και να χαρούμε τη χειραφέτηση των βρετανών» είπε.


Σφοδρότατη επίθεση στον Φάρατζ, αλλά και τους βρετανούς πολιτικούς που στήριξαν το Leave εξαπέλυσε και ο βέλγος Γκι Φερζχόφστατ των Φιλελεύθερων.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου αναρωτήθηκεε πώς μπορεί να μιλά κατά των τραπεζών ένας άνθρωπος που υπήρξε στέλεχος από τον τραπεζικό τομέα.

«Με την έξοδο της Βρετανίας θα απαλλαγούμε τουλάχιστον από τη μεγαλύτερη σπατάλη των τελευταίων 17 χρόνων, τον μισθό σας» είπε, απευθυνόμενος στον Φάρατζ, ενώ τον κατηγόρησε για «ναζιστικού τύπου προπαγάνδα».

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης 
IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
28-6-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: