Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2016

ΟΛΑΝΤ: ΚΑΜΙΑ ΧΑΡΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Α ΛΑ ΚΑΡΤ»

Στο πώς θα διαμορφωθεί η σχέση Βρετανίας και ΕΕ μετά το διαζύγιο, η Γαλλία υπογραμμίζει πως το Λονδίνο δεν θα μπορέσει να «διαλέξει ό,τι θέλει από το μενού» -με το Παρίσι να κρατά έτσι την ίδια γραμμή με τη Γερμανία και όσες ευρωπαϊκές ηγεσίες έχουν μέχρι στιγμής εκφραστεί επί του ζητήματος. 

Ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε συγκεκριμένα πως η πρόσβαση στην ενιαία αγορά «πάει πακέτο με την ελευθερία κίνησης προσώπων - όλα μαζί ή τίποτα».

Το Λονδίνο -που βρίσκεται γενικά υπό πίεση από τα ευρωπαϊκά όργανα να πατήσει γρήγορα «το κουμπί» του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας για να αρχίσει το διαζύγιο- φαίνεται να δείχνει, βάσει τουλάχιστον όσων λέει μέχρι τώρα το στρατόπεδο του Brexit, πως θα επιδιώξει το μέγιστο της συμμετοχής στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά μετά την έξοδο από την ΕΕ. 


Μέχρι στιγμής, το μοναδικό τέτοιο υφιστάμενο πλαίσιο είναι ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Χώρος (EEA) και το κοντινότερο τέτοιο προηγούμενο η σχέση ΕΕ-Νορβηγίας. Αυτό που θα επιθυμούσε πρωτίστως να διαφυλάξει το Λονδίνο είναι εν γένει η πρόσβαση στην εναία αγορά των «27» (αφού έρθει το Brexit) και συγκεκριμένα το «ευρωπαϊκό τραπεζικό διαβατήριο» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του Σίτι. 

Η συμμετοχή στον EEA όμως περνάει, βάσει των μέχρι τώρα προηγούμενων, και από την αποδοχή της κίνησης (και, εν μέρει, εγκατάστασης) ευρωπαίων υπηκόων στις συμβαλλόμενες χώρες. Στην πράξη, αυτό ταυτίζεται με αυτό που το στρατόπεδο του Brexit είχε ταυτοποιήσει ως «πρόβλημα ευρωπαϊκής μετανάστευσης» και αφορά υπηκόους ως επί το πλείστον από τα νέα μέλη της -και ήταν ένα από τα βασικότερα κίνητρα των βρετανών ψηφοφόρων που είπαν «Φεύγουμε».

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε τη νύχτα προς Τετάρτη, στις δηλώσεις του μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, πως η Βρετανία «δεν θα μπορέσει να διαλέξει ό,τι θέλει από το "μενού" της Ευρωπαϊκής Ένωσης» στη μελλοντική της σχέση. 

Συγκεκριμένα, είπε πως το Λονδίνο «δεν θα μπορέσει να κρατήσει έξω τους ευρωπαίους υπηκόους αλλά να διατηρήσει ταυτόχρονα όλα τα οικονομικά πλεονεκτήματα της αγοράς της ΕΕ». 

«Είναι τέσσερις οι ελευθερίες» είπε ο Ολάντ, «δεν μπορείς να έχεις ελεύθερη κίνηση κεφαλαίου, ελεύθερη κίνηση αγαθών, ελεύθερη κίνηση υπηρεσιών και μετά να πεις "όταν πρόκειται για πρόσωπα, μείνετε εκεί που είστε"». 

«Όχι, δεν πάει έτσι, είτε και οι τέσσερις ελευθερίες είτε καμία, και σε αυτό είμαστε αμετακίνητοι» υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος, κινούμενος απολύτως στη γραμμή και των υπόλοιπων ευρωπαίων ηγετών (μεταξύ τους, και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που είχε χρησιμοποιήσει την ίδια φρασεολογία) που έχουν εκφραστεί επί του θέματος.  . in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: