Τρίτη, Ιουνίου 28, 2016

ΜΑΓΔΑ ΦΥΣΣΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ Χ.Α: ΈΔΕΙΞΑΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ. ΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΜΟΥ ΑΡΠΑΞΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ

 Την επεισοδιακή 68η μέρα της δίκης της εγκληματικής-ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, εκτός απ’ τα τεχνικά προβλήματα και την χυδαία επίθεση από τον δολοφόνο του 34χρονου μουσικού- και των χρυσαυγιτών του ακροατηρίου- στην Μάγδα Φύσα, ολοκληρώθηκε η εξέταση του προηγούμενου αυτόπτη μάρτυρα, φίλου του Παύλου Ν. Μαντά, ενώ κατέθεσε ένας ακόμα αυτόπτης μάρτυρας από την παρέα του Π. Φύσσα, ο Μιχαήλ Ξυπόλητος.
    
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Προμπονά

Το  facebook και ο συνήγορος υπεράσπισης

Τον Νίκο Μαντά εξέτασε  ο συνήγορος του Δημήτρη Κουκούτση Γιώργος Μιχαλόλιας.  Ο συνήγορος υπεράσπισης έδειξε στον μάρτυρα αναρτήσεις στο Facebook που όπως ισχυρίστηκε είχε κάνει ο ίδιος στην σελίδα του.

Ο Νίκος Μαντάς αντέδρασε τονίζοντας ότι ο λογαριασμός του στο Facebook είναι κλειστός, πριν ακόμη δολοφονηθεί ο Φύσσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί κανείς να δει τις αναρτήσεις του παρά μόνον αν είναι «φίλος» του. «Εκτός κι αν με παρακολουθείτε» σχολίασε χαρακτηριστικά ο μάρτυς, ενώ ο συνήγορος επέμεινε να του απαντήσει  λέγοντας πως είναι δικές του αναρτήσεις, ωστόσο ο Ν. Μαντάς είπε πως δεν αναγνωρίζει τίποτα καθώς μπορεί να έχει δημιουργηθεί ψεύτικος λογαριασμός.
Την παρέμβαση της προέδρου προκάλεσαν οι ερωτήσεις του Β. Οπλαντζάκη, συνηγόρου υπεράσπισης του Ι. Καζαντζόγλου.


Ο συνήγορος ζήτησε από την την πρόεδρο ν’ ακουστεί τραγούδι του συγκροτήματος «Έψιλον 13», αίτημα ωστόσο που δεν έγινε δεκτό,  ούτε έκανε δεκτό η πρόεδρος το αίτημα  να διαβαστούν οι στίχοι, όπως επέμενε ο συνήγορος, προκειμένου να σχολιαστεί ο νεκρός Παύλος Φύσσας, ως προσωπικότητα.

Συνήγορος: Για τη δικαιοσύνη τι πίστευε, κύριε, για τους παπάδες τι πίστευε, για τις καλόγριες...
Στο ακροατήριο υπήρξαν έντονε αντιδράσεις, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής  Θ. Καμπαγιάννης διερωτήθηκε  «αν δικάζονται τα ιδεολογικοπολιτικά πιστεύω του Παύλου Φύσσα στο δικαστήριο».
 Πρόεδρος: Για το δικαστήριο δεν προσφέρουν τίποτα, αυτές οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις.

 Η επίθεση χρυσαυγιτών  στον Κορυδαλλό  και η αναγνώριση κατηγορουμένων

Ο δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης εναντίον της παρέας του Π. Φύσα –και φίλος του- προχώρησε κι αυτός σε αναγνώριση κατηγορουμένων και περιέγραψε την επίθεση, όπως και την συνάντηση τους με τον Ρουπακιά στο Α.Τ Κερατσινίου.
Περιέγραψε επίσης τον τρόπο με τον οποίο δέχθηκε επίθεση κατά την πρώτη ημέρα της δίκης στον Κορυδαλλό  όπου και τραυματίστηκε από τους Χρυσαυγίτες κατά την προσέλευσή του στο δικαστήριο.
Όπως κατέθεσε, τον περασμένο Απρίλιο την ημέρα που  ξεκίνησε η δίκη. «Χτυπήθηκα στο κεφάλι. Ο τρόπος που μας επιτέθηκαν εκείνη την ημέρα ήταν ίδιος με αυτόν στην Αμφιάλη».

Και αυτός ο μάρτυρας, όπως και ο προηγούμενος, αναγνώρισε στα πρόσωπα των Αναστάσιου Μιχάλαρου και Ιωάννη Άγγου, δυο από τους άνδρες που είδε  στην καφετέρια «Κοράλλι» το βράδυ της δολοφονίας του Φύσσα. Αναγνώρισε επίσης και τον κατηγορούμενο Λέοντα Τσαλίκη που βρισκόταν εντός της καφετέριας στην ίδια παρέα με τους προαναφερθέντες, αλλά και τον Γιώργο Ρουπακιά

«Φορούσαν κοκάλινα γάντια. Κοντοκουρεμένοι, μαύρες μπλούζες, παντελόνια στρατιωτικά. Έκρυβαν ξύλα, 10 άτομα περίπου, μαδέρια ή ρόπαλα πίσω απ’ τ’ αυτοκίνητα πηγαινοέρχονταν νευρικά στο στενό, σαν κάτι να περίμεναν. Νιώσαμε ότι απειλούμαστε, πως είχε στηθεί ενέδρα. Δεν ξέραμε γιατί» ήταν τα λόγια του μάρτυρα.

 Ο Μιχάλης Ξυπόλυτος είπε πως ένα  ασημί αυτοκίνητο σταμάτησε στη μέση του δρόμου και «πίσω του ήταν 6 - 8 μηχανές με δυο άτομα η καθεμία και όλοι φορούσαν κράνη. Μου έδωσαν την εντύπωση πως ήταν όλοι μαζί συνοδεία στο αυτοκίνητο και λειτουργούσαν συντεταγμένα. Όταν σταμάτησε στο φανάρι και ο οδηγός ρώτησε τον Παύλο, αν ο δρόμος αυτός είναι η Κεφαλληνίας, μου έκανε εντύπωση που και οι μηχανές σταμάτησαν μαζί του». Δεν μπόρεσε να δει τον οδηγό.

Αργότερα τα 10 άτομα έγιναν 40 και άρχισαν να τους κυνηγούν, κρατώντας ρόπαλα και κράνη στα χέρια. «Τα ρόπαλα μέσα είχαν και καρφιά ήταν ίδια με την επίθεση στο Πέραμα, στο ΠΑΜΕ, που είχε προηγηθεί λίγες μέρες πριν» ανέφερε ο μάρτυς και πρόσθεσε: «Μας κυνηγούσαν και φώναζαν  «ελάτε εδώ κότες,  θα σας σφάξουμε. Μας απειλούσαν  και υπήρχε οχλαγωγία. Ο Παύλος φώναξε «τρέχουμε – τρέχουμε» και αρχίσαμε να τρέχουμε. Έφυγα δεξιά στο στενό. Κρυφτήκαμε σε μια πυλωτή. Ο Νίκος (Μαντάς) κάλεσε την αστυνομία. Ακούσαμε διάφορες μηχανές να περνάνε και φώναζαν «βγείτε έξω κότες». Εμείς ήμασταν κρυμμένοι. Όταν ήρθε το περιπολικό μας έβαλαν χειροπέδες και μας έλαβαν σε ένα περιπολικό το οποίο χάλασε, μας έβγαλαν έξω στον δρόμο και μετά περιμέναμε να έρθει άλλο. Από τον ασύρματο ακούσαμε πως κάποιος μαχαιρώθηκε στην καρδιά στην Τσαλδάρη».

Ο άνετος Ρουπακιάς σε πολυθρόνα, στο Α.Τ Κερατσινίου

Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση του μάρτυρα όταν περιέγραψε όσα ακολούθησαν της προσαγωγής τους στο ΑΤ Κερατσινίου.

«Μέσα στο Α.Τ του Κερατσινίου μας πέρασαν από εξονυχιστικό σωματικό έλεγχο, μας έγδυσαν κυριολεκτικά και μετά μας έβαλαν σε ένα δωμάτιο για να περιμένουμε. Μου έκανε εντύπωση αυτό καθώς εμείς ήμασταν τα θύματα, ήμασταν τραυματισμένοι , εμείς είχαμε καλέσει την αστυνομία για βοήθεια και είχαμε συλληφθεί. Στο δωμάτιο ήταν άλλος ένας άνδρας που δεν το είχαμε ξαναδεί».

Ο Μ. Ξυπόλητος περιέγραψε την σκηνή: «Καθόταν στην πολυθρόνα άνετος και εμείς νομίζαμε πως ήταν αστυνομικός. Μάλιστα του ζητήσαμε άδεια για να καθίσουμε και να πάρουμε τηλέφωνο και μας την έδωσε. Εκείνος έστελνε συνεχώς μηνύματα. Έδειχνε να γνωρίζει ότι κάτι έχει γίνει, αλλά ζητούσε να μάθει από εμάς λεπτομέρειες. Μας ρωτούσε να μάθει αν είμαστε πολιτικοποιημένοι. Όταν  τηλεφώνησαν στον Σεϊρλή και  μάθαμε πως ο Παύλος είχε μαχαιρωθεί στην καρδιά, επικράτησε ένταση και ζήτησε να τον πάρουν από το γραφείο. Αργότερα τον κατέβασαν από τον τρίτο όροφο αλυσίδα και είπαν πως ομολόγησε ότι αυτός είχε σκοτώσει τον Παύλο...τότε  είδαμε πως αυτός που είπαν πως ομολόγησε, δηλαδή  ο Ρουπακιάς, ήταν ο άνδρας που ήταν μαζί μας στο γραφείο προηγουμένως».

Η υπεράσπιση ξεσηκώθηκε στο σύνολό της  όταν ο  Μ. Ξυπόλητος κατέληξε στο συμπέρασμα, ερωτώμενος από τον συνήγορο της πολιτικής αγωγής  Σαπουντζάκη, ότι η απόφαση για τη δολοφονία ελήφθη, δεδομένης της ιεραρχίας που διέπει την Χρυσή Αυγή, από τον αρχηγό της.

Το δικαστήριο διέκοψε την Τρίτη 28 Ιουνίου στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπως έχει προγραμματιστεί.

Η δήλωση της Μάγδας Φύσσα

Η Μάγδα Φύσσα έκανε την εξής δήλωση, βγαίνοντας από την δικαστική αίθουσα του Εφετείου:

«Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσω. Με έβρισε ο Ρουπακιάς. Έδειξαν το πρόσωπο τους. Έδειξαν τι είναι. Μια εγκληματική οργάνωση. Πρέπει να αλλάξουν οι καταστάσεις εδώ. Και το κοινό είναι πολύ προκλητικό. Μου άρπαξαν το παιδί μου και με προκαλούν. Είναι ένα καλοστημένο σχέδιο. Εγώ θα τους στείλω εκεί που πρέπει να πάνε, στη φυλακή. Δεν θα με στείλουν αυτοί». 

Στο Κόκκινο

ΠΡΕΖΑ TV
28-6-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: