Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Πλέον το μόνο σενάριο, δεδομένου ότι η προοπτική μίας Μεγάλης Συμμαχίας Λαϊκού Κόμματος (PP) και Σοσιαλιστών (PSOE), φαντάζει μακρινή, είναι να προταθεί μία κυβέρνηση μειοψηφίας, που χάρις σε επιμέρους συμφωνίες με μικρότερα και μεγαλύτερα κόμματα, θα κατορθώνει να περάσει τα «αναγκαία και κρίσιμα» νομοσχέδια χάρις στην αποχή των κομμάτων αυτών από τις ψηφοφορίες, που θα κατέβαζαν τον πήχυ της πλειοψηφίας στη Βουλή.
 Μπροστά σ’ ένα νέο κυβερνητικό σταυρόλεξο βρίσκεται από σήμερα ξανά η Ισπανία, καθώς από τις χθεσινές εκλογές δεν προέκυψε πάλι μία αυτοδυναμία κάποιου κόμματος. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, του οποίου το κόμμα πρώτευσε, αυξάνοντας μάλιστα τη δύναμή του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου, δεν κατορθώνει με τους 137 βουλευτές του να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Παράλληλα στερείται δυνατότητας να κυβερνήσει βασιζόμενος και στους “φυσικούς” πολιτικούς συμμάχους του, καθώς οι μόνοι που θα μπορούσαν να συμπράξουν, οι κεντροδεξιοί Ciudadanos με τους 32 βουλευτές τους, δεν μπορούν να του πορίσουν τον πολυπόθητο αριθμό της πλειοψηφίας των 176 εδρών στο Κοινοβούλιο.


Πλέον το μόνο σενάριο, δεδομένου ότι η προοπτική μίας Μεγάλης Συμμαχίας Λαϊκού Κόμματος (PP) και Σοσιαλιστών (PSOE), φαντάζει μακρινή (καίτοι όχι απίθανη), είναι να προταθεί μία κυβέρνηση μειοψηφίας, που χάρις σε επιμέρους συμφωνίες με μικρότερα και μεγαλύτερα κόμματα, θα κατορθώνει να περάσει τα αναγκαία και κρίσιμα νομοσχέδια χάρις στην αποχή των κομμάτων αυτών από τις ψηφοφορίες, που θα κατέβαζαν τον πήχυ της πλειοψηφίας στη Βουλή.

Μιλώντας στο ΑΠΕ και τον απεσταλμένο του, λίγο μετά τις δηλώσεις του Πέδρο Σάντσεθ για την αποτίμηση του αποτελέσματος, ο υπεύθυνος Οργανωτικού του PSOE Θέσαρ Λουένα απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργασθεί το κόμμα του με τον Ραχόι. Δεν απέκλεισε ωστόσο τον διάλογο, που μοιραία θα υπάρξει κατά τη διαδικασία των διαβουλεύσεων: «θα ακούσουμε τις προτάσεις του Ραχόι και θα τις υποβάλουμε στα όργανα και τα στελέχη μας. Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση θα είναι συλλογική», τόνισε ο ίδιος στο ΑΠΕ. Βέβαια, μία τέτοια απόφαση από την πλευρά των Σοσιαλιστών θα κριθεί από τη στάση, όχι του Σάντσεθ, αλλά των ‘βαρόνων’ του κόμματος, που σε ουδεμία περίπτωση έχουν δώσει ‘λευκή επιταγή’ στον Σάντσεθ
http://left.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
27-6-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: