Δευτέρα, Μαΐου 02, 2016

#TTIPLEAKS: ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΗΠΑ-ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Σήμερα η Greenpeace θα δώσει στη δημοσιότητα 248 σελίδες της μυστικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ ή αλλιώς TTIP, που διέρρευσαν κι - όπως σημειώνει η οργάνωση - αποδεικνύουν πως η συμφωνία θα καθορίσει τη ζωή των πολιτών, την μείωση της κυριαρχίας των κρατών απέναντι στα οικονομικά λόμπι, ενώ αναμένεται να αποβεί καταστροφική για τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την υγεία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Greenpeace αναμένεται να δώσει σήμερα στις 12.00 στη δημοσιότητα 248 σελίδες από το κείμενο των διαπραγματεύσεων για την TTIP, που σύμφωνα με την οργάνωσηαποδεικνύουν ότι οι όποιες υποψίες για τι αυτή πρόκειται να επιφέρει ήταν σωστές. Σύμφωνα με την οργάνωση για πρώτη φορά αποκαλύπτονται οι θέσεις των ΗΠΑ και οι εσκεμμένες προσπάθειες για να αλλάξει η δημοκρατική νομοθετική διαδικασία της ΕΕ.


Τα διαβαθμισμένα έγγραφα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα δύο τρίτα του συνολικού κειμένου της TTIP, όπως αυτό διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στον 13ο γύρο διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη. Καλύπτουν 13 κεφάλαια που κυμαίνονται από τις τηλεπικοινωνίες, την κανονιστική συνεργασία, τα φυτοφάρμακα, τα τρόφιμα, τη γεωργία και το εμπόριο. 

Ο διευθυντής της Greenpeace της ΕΕ, Τζόρτζο Ρις, δήλωσε σχετικά: «Τα έγγραφα που διέρρευσαν επιβεβαιώνουν αυτό που έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό: Η ΤΤΙΡ βάζει τις εταιρείες στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής σε βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Γνωρίζαμε ότι οι θέσεις της ΕΕ ήταν κακές, τώρα βλέπουμε ότι οι θέσεις των ΗΠΑ είναι ακόμη χειρότερες. Ένας συμβιβασμός μεταξύ των δυο θα ήταν απαράδεκτος». 

Τα πιο ανησυχηντικά σημεία της συμφωνίας σύμφωνα με την Greenpeace:

Κατάργηση της μακρόχρονης προστασίας του περιβάλλοντος
Δεν υπάρχει καμία θέση για την προστασία του κλίματος
Καμιά αναφορά στην Αρχή της Προφύλαξης 
Ανοίγει η πόρτα στο εταιρικό lobbying
left.gr

ΠΡΕΖΑ TV
2-5-2016

1 σχόλιο:

USER1996 είπε...

Δηλαδή οι φτωχοί και οι μικρομεσαίοι τη γ@μησ@ν.