Παρασκευή, Μαΐου 20, 2016

ΝΙΓΗΡΙΑ: ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΟΚΟ ΧΑΡΑΚ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ

Δεύτερη κοπέλα από τις 219 που αγνοούνται εδώ και δύο χρόνια διασώθηκε, σύμφωνα με τον στρατό της Νιγηρίας. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας ανέφεραν πως η κοπέλα ήταν μεταξύ σχεδόν εκατό γυναικών και παιδιών που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης στα βόρεια της χώρας.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της πολιτείας Μπόρνο, όπου επικεντρώνονται οι επιχειρήσεις, Κάσιμ Σετίμα είχε δηλώσει ότι «ο στρατός ήδη κατευθύνεται προς το δάσος» Σαμπίσα. Το δάσος θεωρείται προπύργιο της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ και πιστεύεται ότι εκεί κρατούνται πολλές από τις κοπέλες που ακόμη αγνοούνται από τον Απρίλιο του 2014.


«Πιστεύουμε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα εντοπίσουμε και θα διασώσουμε τα υπόλοιπα κορίτσια» πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Η πρώτη από τις μαθήτριες αυτές που σώθηκε, η 19χρονη πλέον Αμίνα Άλι Ντάρσα Νκέκι, είχε συναντηθεί την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι στην Αμπούζα. Ο πρόεδρος τόνισε ότι προτεραιότητά του θα είναι να επιστρέψει και πάλι η Αμίνα στο σχολείο της για να ολοκληρώσει τις σπουδές της.

Μετά την διάσωση της Αμίνα μαζί με το τετράμηνο μωρό της, ο στρατός είπε πως είχε συλλάβει έναν ύποπτο ως ισλαμιστή της Μπόκο Χαράμ, τον Μοχάμεντ Χαγιάτου, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν σύζυγός της. Σε φωτογραφίες που δημοσίευσε ο στρατός, ο Χαγιάτου διακρίνεται με ξυρισμένο πρόσωπο και φορώντας άσπρο πουκάμισο και κρεμ παντελόνια να κάθεται δίπλα στην Αμίνα σε ένα κρεβάτι του νοσοκομείου κρατώντας το μωρό στην αγκαλιά του.

Υπό την ηγεσία του προέδρου Μπουχάρι και με τη βοήθεια των γειτονικών κρατών, ο στρατός έχει ανακτήσει τις περισσότερες περιοχές που είχε καταλάβει η Μπόκο Χαράμ. Αλλά η τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία πέρσι έδωσε υπόσχεση πίστης στο Ισλαμικό Κράτος, συνεχίζει να οργανώνει επιθέσεις με βομβιστές αυτοκτονίας.

Το 2014, η Μπόκο Χαράμ είχε απαγάγει 276 μαθήτριες σε βραδινή επιδρομή στη Τσιμπόκ, αλλά μερικά κορίτσια διέφυγαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Οι γονείς των 219 που απάχθηκαν κατηγόρησαν τον τότε πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν ότι δεν είχε κάνει αρκετά για να βρεί τις κόρες τους, των οποίων η εξαφάνιση οδήγησε σε παγκόσμια κατακραυγή.

Η Αμίνα δήλωσε στις αρχές ότι έξι από τις 219 μαθήτριες πέθαναν κατά τη διάρκεια της ομηρείας τους. «Έλεγε πως (...) όλα τα κορίτσια του σχολείου εξακολουθούν να κρατούνται στο δάσος της Σαμπίσα, εκτός από έξι που πέθαναν», δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ο Τσαμπίντο Χοσέα Αμπάνα, ένας από τους εκπροσώπους του κινήματος «Bring Back Our Girls» («Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας») στην πρωτεύουσα Αμπούζα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση, τα κορίτσια «φρουρούνται αυστηρά» από τα μέλη της Μπόκο Χαράμ.

Περίπου 2.000 κορίτσια και αγόρια έχουν απαχθεί από τους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ τα τελευταία δύο χρόνια στη Νιγηρία, σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, που έχει καταγγείλει ότι τα παιδιά αυτά χρησιμοποιούνται ως σκλάβες του σεξ, μαχητές, ακόμη και ως βομβιστές αυτοκτονίας. 
in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
20-5-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: