Δευτέρα, Νοεμβρίου 30, 2015

COP21: «ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ» ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

«Δεν μπορώ να διαχωρίσω τη μάχη κατά της τρομοκρατίας από τη μάχη ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ μιλώντας από μία πρωτεύουσα-φρούριο στη σκιά του εφιάλτη της 13ης Νοεμβρίου μετά το άνοιγμα της αυλαίας της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα.

«Αποφασίζεται το μέλλον του πλανήτη» διακήρυξε ο Ολάντ, με τον Μπαράκ Ομπάμα να συμπληρώνει ότι η Σύνοδος για το Κλίμα μπορεί να αποτελέσει «σημείο καμπής» στις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.


Περισσότεροι από 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων βρίσκονται στο Παρίσι με τους προβολείς να πέφτουν σε Μπαράκ Ομπάμα, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν -με φόντο την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 στη συροτουρκική μεθόριο. Ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε στην ομιλία του ότι η όποια συμφωνία με ζητούμενο να εμποδιστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά δύο βαθμών Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα πρέπει να είναι «παγκόσμια, διαφοροποιημένη και δεσμευτική», με τις πλουσιότερες χώρες να συνεισφέρουν περισσότερο από τις πιο οικονομικά αδύναμες.

«Δεν μπορώ να διαχωρίσω τη μάχη κατά της τρομοκρατίας από τη μάχη ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτές είναι οι δύο παγκόσμιες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε διότι πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά μας κάτι περισσότερο από έναν κόσμο χωρίς τρομοκρατία, τους οφείλουμε επίσης έναν πλανήτη προστατευμένο από καταστροφές» δήλωσε.

Η COP21 δημιουργεί «μεγάλη ελπίδα την οποία δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε» δήλωσε ο Ολάντ. Χαρακτήρισε ιστορική τη συνάντηση στο Παρίσι και διαμήνυσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε δράση. Αυτό δεν είναι κάτι ανυπέρβλητο».

Από πλευράς του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από το Παρίσι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδέχονται την ευθύνη που τους αναλογεί ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια δράση δεν πρέπει να ζημιώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Η αυξανόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής είναι ο παράγοντας που θα επηρεάσει περισσότερο αυτό τον αιώνα. «Ως ηγέτης της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως και δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής [...] οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όχι μόνο αναγνωρίζουν τον ρόλο τους στη δημιουργία αυτού του προβλήματος, αλλά αποδέχονται την ευθύνη τους να κάνουν κάτι γι' αυτό». 

in.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
30-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: