Δευτέρα, Νοεμβρίου 30, 2015

ΤΟ "ΚΑΥΤΟ" ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Μια νέα μάχη, εκείνη των... 18 ημερών καλείται να δώσει με την έλευση του Δεκεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την ψήφιση και του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ και την επίσημη έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος.
Η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία θα πρέπει να έχει γίνει το αργότερο στις 18 Δεκεμβρίου, καθώς η Αθήνα χρειάζεται τα κεφάλαια για την πληρωμή των καθιερωμένων δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για τον μήνα Δεκέμβριο οι "οφειλές" προς την Ουάσιγκτον ανέρχονται στα 1,2 δισ. ευρώ.

Προτού ωστόσο φτάσει στα ταμεία το "ζεστό χρήμα", η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ελληνική βουλή το αργότερο το διάστημα 11-15 Δεκεμβρίου.
Μπορεί η λίστα με τα 13 μέτρα - φωτιά να έχει ήδη κλειδώσει από την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Euro Working Group, ωστόσο πάντα υπάρχουν οι λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής, οι οποίες τελικά αποδεικνύονται και οι πιο δύσκολες για συμφωνία. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες θα τεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου, αλλά και τις αμέσως επόμενες μέρες στο μενού των νέων διαβουλεύσεων στην Αθήνα, με αφορμή την επιστροφή των δανειστών. 
Κατά τις πληροφορίες, η έλευση των εκπροσώπων των θεσμών αναμένεται την επομένη του Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου, με τα τεχνικά κλιμάκια να κάνουν την εμφάνισή τους ένα με δύο 24ωρα νωρίτερα, προκειμένου να προετοιμάσουν το "διαπραγματευτικό έδαφος". Οι επικεφαλής των δανειστών αναμένεται να "ξεσκονίσουν" την πορεία υλοποίησης των μέτρων, αλλά και τον βαθμό συνέπειας της κυβέρνησης στη δύσκολη "αποστολή" εφαρμογής του προγράμματος.
Από τη λίστα των 13 προαπαιτούμενων, μπορεί να έχουν εξαιρεθεί οι καυτές πατάτες του ασφαλιστικού και του φορολογικού, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η Αθήνα έχει απαλλαγεί από τις μνημονιακές αυτές υποχρεώσεις. Τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι μπροστά, καθώς όλα τα "βαριά" ζητήματα της διαπραγμάτευσης θα τεθούν ως προαπαιτούμενα στην... επόμενη στροφή του δρόμου και δη αμέσως μετά την 18η Δεκεμβρίου.  http://news247.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
30-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: