Πέμπτη, Νοεμβρίου 26, 2015

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ

Σε απόγνωση οδηγούνται δύο στους πέντε ογκολογικούς ασθενείς, καθώς δεν μπορούν να βρουν το γιατρό τους, ούτε μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους στον κατάλληλο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, που παρουσιάστηκε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 32% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό. Το βασικό εμπόδιο - σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού - είναι η καθυστέρηση στο κλείσιμο του ραντεβού, η απόσταση και η δυσκολία μετακίνησης, καθώς πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να επισκεφθούν νοσοκομείο άλλης πόλης για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.

Από τα στοιχεία της ίδιας έρευνας προκύπτει ότι το 28% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακά του. Τα φαρμακεία των νοσοκομείων «στερεύουν» και οι ασθενείς δίνουν πολλές φορές αγώνα δρόμου για να βρουν το φάρμακό τους σε κάποιο νοσοκομείο. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα το 40% των ασθενών να λαμβάνει με καθυστέρηση τη θεραπεία του ή ακόμη και να χάνει δόση της θεραπείας, επιδεινώνοντας την κατάσταση της υγείας του και θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του.
Οπως καταγγέλθηκε στο Συνέδριο, έχουν σταματήσει οι χημειοθεραπείες στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Κρήτης, λόγω έλλειψης των απαραίτητων φαρμάκων. Ακόμα, ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Νίκος Καρβούνης, κατάγγειλε ότι μεγάλη πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία κάνει εμπάργκο σε αντικαρκινικό φάρμακο στο νοσοκομείο «Μεταξά», λόγω των χρεών του νοσοκομείου προς την εταιρεία.   http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
26-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: