Σάββατο, Νοεμβρίου 28, 2015

«ΛΥΠΗ» ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ, «ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ»

Την «λύπη» του εξέφρασε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τις τουρκικές δυνάμεις. «Ευχόμαστε να μην είχε συμβεί, αλλά συνέβη, και ελπίζω να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο» είπε το Σάββατο - έχοντας προηγούμενως αρνηθεί την απαίτηση του ρώσου προέδρου να ζητήσει συγγνώμη.

Μιλώντας το Σάββατο σε υποστηρικτές του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν φρόντισε να υπερασπιστεί την τουρκική στάση και να επικρίνει την στάση της Μόσχας πριν εκφράσει τη «λύπη» του για το περιστατικό και την έκκλησή του για αποκλιμάκωση.


«Ευχόμαστε να μην είχε συμβεί, αλλά συνέβη, και ελπίζω να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο» είπε. Και οι δύο πλευρές, συνέχισε, «πρέπει να προσεγγίσουν το ζήτημα με πιο θετικό τρόπο», λέγοντας πως συνάντηση στο Παρίσι (στο πλαίσιο της Συνόδου για το Κλίμα) θα ήταν ευκαιρία «να ξεπεραστεί η ένταση». 

Η Μόσχα ετοιμάζει πακέτο αντιποίνων, ενώ ο Πούτιν αρνείται να συναντήσει τον Ερντογάν εάν δεν ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη -κάτι που ο τούρκος πρόεδρος είχε απορρίψει την Παρασκευή, καλώντας τη Ρωσία «να μην παίζει με τη φωτιά».
Μετά την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi στη συροτουρκική μεθόριο, η Μόσχα έχει περιορίσει την κίνηση ρώσων τουριστών, έχει αφήσει σε «αναμονή» στα σύνορα τουρκικά φορτηγά, έχει βάλει στον πάγο φορτία αγροτικών εισαγωγών ενώ ετοιμάζει ευρύτερο πακέτο αντιποίνων.

Στο στρατιωτικό πεδίο, η Μόσχα ενίσχυσε τα μέσα στη βάση της στη Συρία με μέσα προστασίας των ρωσικών μαχητικών (μεταξύ άλλων, με συστήμα S400), έχει επισημάνει πως δεν θα αλλάξει τους στόχους των επιδρομών της και έχει προειδοποιήσει πως θα καταρρίψει «οποιονδήποτε εναέριο στόχο μπορεί να αποτελέσει απειλή» για τα ρωσικά μαχητικά.

 IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
28-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: