Σάββατο, Νοεμβρίου 28, 2015

ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ, ΜΠΛΟΚΟ ΣΕ 1.000 ΑΤΟΜΑ

Η γαλλική πρωτεύουσα, στον απόηχο των βάρβαρων επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, γίνεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το σκηνικό της Διάσκεψης για το Κλίμα (COP 21) και ψάχνει τη χρυσή τομή μεταξύ ασφάλειας και κανονικότητας -στην οποία, αναγκαστικά για τέτοιες διοργανώσεις, συγκαταλέγονται και οι διαδηλώσεις. 

Ο Ολάντ συναντήθηκε πριν τη Διάσκεψη με περιβαλλοντικές ομάδες, ενώ οι Αρχές ανακοίνωσαν πως απαγόρευσαν την είσοδο σε περίπου 1.000 «ενδεχομένως επικίνδυνα» άτομα.


Το Παρίσι είχε αποφασίσει να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους για την περίοδο γύρω από τη Διάσκεψη (η οποία ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 11 Δεκεμβρίου) ήδη πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Η απόφαση είχε ληφθεί από τις 6 Νοεμβρίου, μία εβδομάδα νωρίτερα. 

Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, οι Αρχές κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων «απαγόρευσαν σε πάνω από 1.000 άτομα την είσοδο στη [γαλλική] επικράτεια εξαιτίας του κινδύνου που θα μπορούσαν να αποτελέσουν για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια της χώρας». 

Συνολικά, βρίσκονται σε ετοιμότητα 15.000 αστυνομικοί, μέλη της χωροφυλακής και συνοριοφύλακες, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς θα παραδώσει συμβολικά τα «κλειδιά» στην υπηρεσία του ΟΗΕ για το Κλίμα. 

Η Διάσκεψη θα προσελκύσει αντιπροσωπείες και αρχηγούν κρατών από 196 χώρες και φιλόδοξο στόχο έχει νέα συμφωνία για το Περιβάλλον που θα αντικαστατήσει το Κιότο (του 1997).

Η επιδίωξη είναι η κατάρτιση δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.

Αρχικά, οικολογικές οργανώσεις είχαν διοργανώσει μεγάλη πορεία την Κυριακή, παραμονή των εργασιών της Διάσκεψης, η οποία όμως και ακυρώθηκε μετά τις επιθέσεις. Στο πρόγραμμα ωστόσο παραμένουν μικρότερες συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών.   IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
28-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: