Δευτέρα, Οκτωβρίου 05, 2015

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ FED: ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΣΚΗΘΕΙ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 2008

Την άποψη ότι θα έπρεπε να είχε ασκηθεί δίωξη σε περισσότερα ανώτατα στελέχη ιδιωτικών εταιρειών για τις πράξεις που οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 2008, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι σε συνέντευξή του.

Όπως είπε στη USA Today, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και άλλων διωκτικών αρχών εστίασαν στην διερεύνηση ή απαγγελία καταγγελιών κατά χρηματιστηριακών εταιρειών.


"Αλλά θα προτιμούσα να είχε υπάρξει περισσότερη έρευνα ατομικών πράξεων, καθώς είναι εμφανές πως ό,τι πήγε στραβά ή ήταν παράνομο είχε γίνει από κάποιο άτομο, όχι μια αόριστη χρηματιστηριακή εταιρεία," είπε ο Μπερνάνκι κατά την εφημερίδα. "Μια χρηματιστηριακή εταιρεία είναι, ασφαλώς, ένα πλάσμα δικαίου, δεν είναι άτομο. Δεν μπορείς να βάλεις μια χρηματιστηριακή εταιρεία στη φυλακή," διευκρίνισε.

Ο Μπερνάνκι, ο οποίος ήταν πρόεδρος της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας κατά την κρίση που θεωρείται η χειρότερη από εκείνη της επονομαζόμενης "Μεγάλης Ύφεσης" (1929-39), είπε ότι δεν ήταν στο χέρι του να αποφασίσει αν θα έπρεπε να διωχθούν άτομα. "Το Fed δεν είναι διωκτική αρχή" ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι εάν δεν είχε σταθεροποιηθεί το χρηματιστηριακό σύστημα, "υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να μπαίναμε σε μια ύφεση σαν αυτή της δεκαετίας του 30."

Στη συνέντευξη, ο πρώην πρόεδρος της Fed - του οποίου η αυτοβιογραφία εκδίδεται αυτή την εβδομάδα - αναγνώρισε ότι πήρε πολύ χρόνο στους αναλυτές να καταλάβουν πόσο σοβαρή θα γινόταν η οικονομική πτώση και απέδωσε ευθύνες στον εαυτό του για το ότι δεν έκανε περισσότερα για να εξηγήσει γιατί ήταν προς όφελος του δημοσίου να σωθούν οι χρηματιστηριακές εταιρείες που ήταν συνυπεύθυνες για την κρίση. "Κάθε φορά που έβλεπα ένα αυτοκόλλητο σε προφυλακτήρα αυτοκινήτου να λέει 'Πού είναι η δική μου διάσωση;' με πονούσε," υποστήριξε στην εφημερίδα ο Μπερνάνκι.




ΑΥΓΗ



ΠΡΕΖΑ TV
5-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: