Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2015

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ''ΤΣΟΥΝΑΜΙ'' ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Η ΦΟΡΟΛΕΗΛΑΣΙΑ ΠΝΙΓΕΙ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πρώτα σύννεφα της νέας φορολογικής καταιγίδας που έρχεται στην οικονομία άρχισαν να συγκεντρώνονται στον ορίζοντα. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες σχεδόν όλοι οι φορολογούμενοι  θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία και να επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι του νέου προγράμματος.

Η λίστα των φορολογικών επιβαρύνσεων είναι μεγάλη:

-μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι αγρότες και όλες οι επιχειρήσεις θα λάβουν πρόσθετο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου. Για τους αγρότες η προκαταβολή αυξάνεται από τα εισοδήματα του 2014 από το 27,5% στο 55%.

Έτσι αγρότης που δήλωσε καθαρό εισόδημα 5.000 ευρώ έλαβε εκκαθαριστικό με φόρο 650 ευρώ και προκαταβολή φόρου 178,75 ευρώ.  Ο συγκεκριμένος αγρότης  θα λάβει πρόσθετο εκκαθαριστικό  με το οποίο θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 178,75 ευρώ. Η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις αυξάνεται από  το 80% στο 100%.

Αντίστοιχα μια επιχείρηση που είχε το 2014 κέρδη 1.000.000 ευρώ κλήθηκε να πληρώσει με το φετινό εκκαθαριστικό φόρο 260.000 ευρώ και προκαταβολή φόρου 208.000 ευρώ. Με την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 52.000 ευρώ.


-έως τις 20 Οκτωβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν και φέτος να πληρώσουν συνολικά 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ σε πέντε δόσεις με την πρώτη έως το τέλος Οκτωβρίου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου. Οι απαλλαγές από το φόρο παραμένουν οι ίδιες με πέρυσι ενώ, δυστυχώς, στα εισοδηματικά όρια προσμετρώνονται όλα τα εισοδήματα, όπως είναι τα επιδόματα ανεργίας, παιδιών, ακόμη και οι αποζημιώσεις απόλυσης.

-έως το τέλος Οκτωβρίου οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να αποδώσουν τον αυξημένο ΦΠΑ που αντιστοιχεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους, λόγω της μετάταξης εκατοντάδων προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή (μεταφορές, μη νωπά τρόφιμα κλπ).

-εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να εκδοθούν και τα εκκαθαριστικά για την αναδρομική αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης λόγω της αύξησης του συντελεστή υπολογισμού του φόρου από το 10% στο 13% επί του ετήσιου τεκμηρίου. Νέο εκκαθαριστικό πρόκειται να λάβουν όσοι είχαν το 2014 στην κατοχή τους πισίνα, σκάφος αναψυχής άνω των 5 μέτρων και ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών.

-έρχεται έως τα μέσα Νοεμβρίου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο θα περιοριστούν φοροαπαλλαγές, θα θεσπιστούν νέες φορολογικές κλίμακες και θα ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα. Από τις παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα θα αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση για όσους έχουν υψηλό εισόδημα χωρίς να έχει ακόμη προσδιοριστεί ποιο θα είναι αυτό το όριο πάνω από το οποίο το εισόδημα θα θεωρείται υψηλό. Οι επιβαρύνσεις ή ελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα θα αρχίσουν να φαίνονται από τον Ιανουάριο μέσω της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος.

-από τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει και η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το νέο έτος με το υπουργείο Οικονομικών να έχει ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να κάνει έστω και μικρές  αλλαγές προκειμένου να αυξηθούν τα τέλη για τα οχήματα μεγάλης εμπορικής αξίας τα οποία σήμερα χρεώνονται με χαμηλά τέλη λόγω του υπολογισμού τους μόνο με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους.

-το εκκαθαριστικό του 2016 θα είναι εξαιρετικά βαρύ λόγω φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν θεσπιστεί ήδη. Πιο συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για τα φετινά εισοδήματα και την αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% για τους ελεύθερους επαγγελματίες.  

http://iskra.gr/
 ΠΡΕΖΑ TV
3-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: