Κυριακή, Οκτωβρίου 04, 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΠΕΝΤΕ ΑΞΟΝΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, με απώτερο σκοπό να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους, σκιαγράφησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας δυο μέρες πριν την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Αθήνα πρέπει να «κατοχυρώσει το έδαφος που κέρδισε» στις διαβουλεύσεις του καλοκαιριού, εστιάζοντας συγκεκριμένα:
στην προσπάθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,
στη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» με τρόπο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών,
στην αποφυγή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά Ταμεία,
στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αγορά εργασίας,
στη διατήρηση του «δημόσιου χαρακτήρα» της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.


Τόνισε στους βουλευτές πως είναι «στο συμφέρον» της χώρας να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η πρώτη αξιολόγηση, καθώς καθ' αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, που αποτελεί – όπως είπε – κύρια επιδίωξη της Αθήνας έως το τέλος του έτους.

Ειδικότερα για το δημόσιο χρέους, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ένας από τους στόχους της συμμετοχής του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ήταν η «διεθνοποίηση» του ζητήματος και η αναζήτηση συμμάχων και εκτός Ευρώπης, εκτιμώντας μάλιστα ότι η προσπάθεια της ελληνικής αποστολής ήταν «εξαιρετικά αποδοτική».

Αναφερόμενος εμμέσως στις ανησυχίες για κίνδυνο πρόωρων εκλογών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει «ορίζοντα τετραετίας», ενώ επισήμανε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι η τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει τη δική της μεταρρυθμιστική ατζέντα.

«Στρατηγικός μας στόχος είναι η Ελλάδα να αλλάξει στην 4ετία», με έξοδο από το Μνημόνιο και επιστροφή στις αγορές είπε, διευκρινίζοντας όμως η ανάπτυξη δεν θα πρέπει να έρχεται σε βάρος των εργαζόμενων και του περιβάλλοντος.

Στάθηκε συγκεκριμένα στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, στον τερματισμό του «καθεστώτος γαλέρας» στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στις αδειοδοτήσεις για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.

Στρέφοντας το βλέμμα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα έβαλε ένα τέλος στα σχέδια του παλαιού και χρεοκοπημένου συστήματος» να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε «μικρή αριστερή παρένθεση».

Προειδοποίησε όμως τους βουλευτές του ότι όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί «διότι ο αντίπαλος καραδοκεί», και στο πλαίσιο αυτό τους ζήτησε να αποφεύγουν «δηλώσεις στο πόδι και χωρίς πολιτική συνεννόηση», διότι «είναι ακριβώς αυτές οι πρακτικές που μας οδηγούν σε παλινωδίες και λάθη».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στον δεύτερο στόχο του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη, την εξεύρεση μιας διεθνούς λύσης στις προσφυγικές ροές.

Τόνισε πως η προσφυγική κρίση δοκιμάζει την ίδια την ταυτότητα της Ευρώπης, η οποία καλείται πλέον να επιλέξει ανάμεσα στην ανθρωπιά – που όπως είπε επέδειξε ο ελληνικός λαός – και την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, που επιδεικνύουν όσοι ορθώνουν τείχη ή χτυπούν τους πρόσφυγες με χημικά.

ΣΚΑΙ

ΠΡΕΖΑ TV
4-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: