Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2015

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΙΣΟΒΙΑ ΣΕ 15 ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Ένας 15χρονος, που πιστεύεται ότι είναι ο νεαρότερος Βρετανός που έχει κατηγορηθεί για τρομοκρατικές ενέργειες, καταδικάστηκε την Παρασκευή σε ισόβια κάθειρξη επειδή υποκίνησε επίθεση σε εκδήλωσης που θα πραγματοποιούνταν στην Αυστραλία για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς καν να βγει από το δωμάτιό του στη βόρεια Αγγλία.

Ο νεαρός, το όνομα του οποίου δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα λόγω του νεαρού της ηλικίας του, παραδέχτηκε τον Ιούλιο ότι έστελνε μηνύματα μέσω του Διαδικτύου, ενθαρρύνοντας μια επίθεση εναντίον αστυνομικών που θα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την επέτειο της απόβασης των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών στη χερσόνησο της Καλλίπολης, τη λεγόμενη «Ημέρα ANZAC».


Ο εντοπισμός των μηνυμάτων οδήγησε σε ευρεία επιχείρηση της αστυνομίας στη Μελβούρνη που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη άλλων πέντε εφήβων. Όλοι τους κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν την μια επίθεση.

Η βρετανική αστυνομία υποστηρίζει ότι αν δεν είχε αποκαλυφθεί εγκαίρως το σχέδιό τους, πιθανότατα κάποιος θα τραυματιζόταν σοβαρά ή θα σκοτωνόταν.

Ο 15χρονος θα οδηγηθεί σε κέντρο κράτησης ανηλίκων και θα εκτίσει τουλάχιστον πέντε χρόνια από την ποινή που του επιβλήθηκε.

Στο δικαστήριο του Μάντσεστερ, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση, οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι αρχικά ο έφηβος συνελήφθη γιατί υπήρχαν υποψίες ότι σχεδίαζε να σκοτώσει έναν καθηγητή του. Εξετάζοντας το κινητό τηλέφωνό του, οι αστυνομικοί βρήκαν διάφορες αποτρόπαιες φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένης και μίας που εικόνιζε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Υπήρχαν επίσης ενδείξεις ότι έψαχνε στο Διαδίκτυο οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικών.

Επί εννέα μέρες τον περασμένο Μάρτιο, ο κατηγορούμενος έστειλε και έλαβε περισσότερα από 3.000 κρυπτογραφημένα μηνύματα από έναν νεαρό ονόματι «Ίλιας» στην Αυστραλία. Μάλιστα πρότεινε στον Αυστραλό φίλο του να κάνει διάρρηξη σε κάποιο σπίτι «για να πάρει μια πρώτη γεύση από αποκεφαλισμούς». Του έστειλε μάλιστα τη φωτογραφία ενός μαχαιριού –αντίγραφο εκείνου που εικονίζεται στην ταινία «Ράμπο» -γράφοντας ότι η λαβή είναι «τέλεια για να κόβεις λαιμούς».  in.gr


ΠΡΕΖΑ TV
3-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: