Κυριακή, Οκτωβρίου 04, 2015

ΈΡΧΕΤΑΙ «ΜΑΧΑΙΡΙ» ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000 ΕΥΡΩ ΜΕΙΚΤΑ

Μπαράζ δημοσιευμάτων στον Τύπο «αποκωδικοποιεί» τις επερχόμενες ανατροπές στις συντάξεις, στο πλαίσιο της νέας αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα εξάλλου με δηλώσεις μελών της, η λεγόμενη «επιτροπή σοφών» για το ασφαλιστικό, που συγκρότησε από την προηγούμενη θητεία του ο υπουργός Εργασίας, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της «μέσα στις επόμενες δέκα μέρες». 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που οδηγεί τις εξελίξεις είναι ο στόχος της κυβέρνησης, που περιγράφεται και στο μνημόνιο, για περικοπές ύψους 2,25 δισ. ευρώ τη διετία 2015 - 2016 στις δαπάνες για το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.


Σ' αυτή την κατεύθυνση, συζητείται να μπει μαχαίρι σε μεικτές συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ, με στόχο την περικοπή 900 εκ. ευρώ την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι συνταξιούχοι που θα πληγούν ιδιαίτερα, είναι αυτοί του Δημοσίου, των πρώην ΔΕΚΟ, των τραπεζών, του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ.

Οι μειώσεις σε αυτές τις συντάξεις ενδέχεται το 2016 να φτάσουν και το 10,5% ανάλογα με το ύψος τους.

Εξίσου μεγάλη συμβολή στην επίτευξη των αντιασφαλιστικών στόχων κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ, έχουν και οι αυξήσεις στις εισφορές για τον κλάδο Υγείας που επιβλήθηκαν στους συνταξιούχους πριν από την ψήφιση του 3ου μνημονίου, αναδρομικά από την 1η Ιούλη. 

Θυμίζουμε ότι οι συνταξιούχοι ήδη από τον Σεπτέμβρη λαμβάνουν ακόμα μικρότερες συντάξεις, εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης που τους επιβλήθηκε για τον κλάδο Υγείας στις κύριες (από το 4% στο 6%) και στις επικουρικές για πρώτη φορά κατά 6%.

Το «όφελος» που προσδοκά η κυβέρνηση από αυτό το χαράτσωμα στις συντάξεις, υπολογίζεται στα 1,3 δισ. ευρώ.

Σε εφαρμογή παλιά και νέα μέτρα

Κατά τα άλλα, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του ο Κυριακάτικος Ριζοσπάστης, μια σειρά μέτρα που ήδη τρέχουν, ρίχνουν κυριολεκτικά στο καναβάτσο ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Συγκεκριμένα:

Οι κατώτερες συντάξεις στους νέους συνταξιούχους μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 20% (π.χ. στο ΙΚΑ από τα 486 στα 392 ευρώ) με την εγκύκλιο Χαϊκάλη, τον προηγούμενο Αύγουστο.
Το χτύπημα στους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, που από εδώ και πέρα θα συνταξιοδοτούνται με τα κατώτερα όρια, έγινε ακόμα πιο επώδυνο, καθώς θα λαμβάνουν μόνο το λεγόμενο «οργανικό κομμάτι», εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
Τα παραπάνω μέτρα, σε συνδυασμό με τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από το Μάρτη του 2016, θα οδηγήσουν σε μια νέα γενιά συνταξιούχων, των οποίων μεγάλο μέρος δεν θα εξασφαλίζει ούτε τα βασικά μέσα επιβίωσης.
Με την έκδοση της εγκυκλίου, η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή διατάξεις του νόμου 4336/15, οι οποίες επιβάλλουν σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σε όσους ασφαλισμένους μέχρι τώρα διέπονταν από ειδικά όρια. Οι αυξήσεις επιβάλλονται με ορίζοντα το 2021, οπότε αυτά τα ειδικά όρια ηλικίας παύουν εντελώς να υφίστανται, με εξαίρεση τα ΒΑΕ, τις μητέρες και τους χήρους πατέρες ανίκανων προς εργασία παιδιών. Ως αποτέλεσμα του νόμου και της εγκυκλίου, αρκετές δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1/7/2015, θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από ένα εξάμηνο μέχρι και 17 χρόνια, στην πιο ακραία περίπτωση!
Η εγκύκλιος και ο ίδιος ο νόμος αφήνουν στον αέρα συντάξεις του νόμου 612/77 καθώς δεν ξεκαθαρίζουν τι θα γίνει με τις ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (ένσημα, όρια ηλικίας) που ισχύουν μέχρι τώρα. Ο νόμος αυτός αφορά τους ασφαλισμένους που πάσχουν από βαριές ασθένειες, όπως μεσογειακή αναιμία, αιμορροφιλία, νεφροπαθείς, παραπληγικούς κ.λπ., των οποίων οι συντάξεις θεωρούνται «συντάξεις γήρατος».
Για μια σειρά από συντάξεις και το ύψος τους, μεταξύ αυτών και των συντάξεων αναπηρίας, προκύπτει πρόβλημα και στον υπολογισμό τους από τη μείωση στα κατώτερα όρια, τα οποία επέβαλε η κυβέρνηση (από τα 486 στα 392 ευρώ), αφού σε αρκετές περιπτώσεις, αυτές συνυπολογίζονται με βάση και τα κατώτερα όρια που ισχύουν σε κάθε Ταμείο. 

http://www.rizospastis.gr/
http://www.902.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
4-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: