Σάββατο, Αυγούστου 01, 2015

ΣΤ. ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ: ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Ενώπιον του εισαγγελέα θα βρεθεί μετά τις 15 Αυγούστου ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος κλήθηκε σε ανωμοτί κατάθεση για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Παπασταύρου κλήθηκε από τον επίκουρο Οικονομικό Εισαγγελέα Ι.Δραγάτση, σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη των κακουργημάτων της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδικήματα που αφορούν την εμπλοκή του σε λογαριασμό ύψους περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBS που περιλαμβάνεται στο υλικό της λίστας Λαγκάρντ.


Ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά φέρεται να προβάλει τον ισχυρισμό ότι το ποσό των περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, στην ελβετική HSBC για τον οποίο ελέγχεται από τον οικονομικό εισαγγελέα, δεν είναι δικό του κεφάλαιο.

Ο ίδιος φέρεται να υποστηρίζει πως το επίμαχο ποσό σχετίζεται με τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή και ότι ο ίδιος είχε απλώς τη διαχείριση του λογαριασμού.

Σημειώνεται ότι στον επίμαχο λογαριασμό ήταν επίσης συνδικαιούχοι ο πατέρας του δικηγόρου, ο οποίος έχει αποβιώσει, αλλά και η μητέρα του η οποία καλείται επίσης σε εξηγήσεις για τις ίδιες αξιόποινες πράξεις.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο κ. Παπασταύρου θα πρέπει να αποδείξει τον ισχυρισμό που προβάλει προσκομίζοντας στον εισαγγελέα πληρεξούσια ή άλλα στοιχεία και παραστατικά, κάτι που αναμένεται να ζητηθεί και από τον κ. Μιωνή, ο οποίος, επίσης, ελέγχεται για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπασταύρου δεν εμφανίστηκε στον εισαγγελέα αλλά διά του συνηγόρου του ζήτησε προθεσμία προκειμένου να ετοιμάσει τις εξηγήσεις του για την υπόθεση. Η ακριβής ημερομηνία που θα βρεθεί ενώπιον του κ. Δραγάτση θα οριστεί μετά τις 15 Αυγούστου.

Τα αποτελέσματα των ποινικών ερευνών των Οικονομικών Εισαγγελέων για τον Σταύρο Παπασταύρου αναμένει η εισαγγελέας Ελένη Σίσκου που χειρίζεται δικογραφία σε βάρος του δικηγόρου για το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της ψευδορκίας.

Η εισαγγελική λειτουργός ερευνά αν ο κ. Παπασταύρου είπε ψέματα στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής για την «λίστα Λαγκάρντ» όσον αφορά τον λογαριασμό των περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στην HSBC.

Λόγω της άμεσης συνάφειας της δικογραφίας που χειρίζεται η εισαγγελική λειτουργός με την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων, η κ. Σίσκου πρόκειται να κρίνει αν στοιχειοθετείται ή όχι η ψευδορκία σε βάρος του κ. Παπασταύρου αφού αποσαφηνιστούν τα πλήρη στοιχεία που συνδέονται με επίμαχο λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα, με τις εξηγήσεις που θα δώσουν τόσο ο κ. Παπασταύρου όσο και ο κ. Μιωνής.

Τι λένε τα κόμματα

«Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου εκλήθη, επιτέλους, ως ύποπτος για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με την εμπλοκή του σε λογαριασμό ύψους 5,5 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε από το υλικό της λίστας Λαγκάρντ», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπενθυμίζουμε, απλώς, ότι επί μήνες, κι ενώ ο ελληνικός και διεθνής Τύπος βοούσε, τόσο η πρώην όσο και η νυν ηγεσία της ΝΔ ουδέποτε απάντησε δημοσίως, δίνοντας διευκρινίσεις ή εξηγήσεις για τα συγκεκριμένα καθήκοντα του κ. Παπασταύρου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ή της προετοιμασίας επίσημων επισκέψεων του πρώην πρωθυπουργού στο εξωτερικό (Κατάρ, Γερμανία και αλλού)», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Τώρα, όμως, τα ψέματα τελείωσαν για όλους όσοι νόμιζαν ότι θα απολαμβάνουν ενός καθεστώτος ασυλίας και ατιμωρησίας. Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να χύσει άπλετο φως σε αυτήν, καθώς και σε όλες τις παρόμοιες υποθέσεις».

«Η συκοφαντία σε βάρος του κ. Παπασταύρου συνεχίζεται, αλλά πέφτει στο κενό» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΝΔ.

«Η συκοφαντία σε βάρος του κ. Παπασταύρου συνεχίζεται, αλλά πέφτει στο κενό. Ο έλεγχος της υπόθεσής του, ξεκίνησε από τη Δικαιοσύνη επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτό το παραλείπουν. Τώρα απλώς εκδόθηκε το πόρισμα της έρευνας.

»Βάσει του οποίου κανείς από τους ελεγκτές δεν βρήκε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη ή στοιχείο φοροδιαφυγής και δεν προτείνει την επιβολή οποιουδήποτε προστίμου. Και αυτό το παραλείπουν. 

»Ζητήθηκαν πρόσθετες διευκρινήσεις και αυτές τις διευκρινήσεις κλήθηκε να παράσχει. Σε κάθε περίπτωση, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και πολύ σύντομα θα δώσει απάντηση στους συκοφάντες. Την ώρα μάλιστα που προκύπτουν τεράστια πραγματικά σκάνδαλα σε βάρος μελών πρώην και νυν της σημερινής κυβέρνησης. Συκοφαντώντας τους άλλους δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες.»

Οι ΑΝΕΛ χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του εισαγγελέα να καλέσει τον στενό συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού Α.Σαμαρά, τον κ. Σταύρο Παπασταύρου, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή του στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ ως κάτοχος λογαριασμού, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ.

«Επικροτούμε την ενέργεια της Δικαιοσύνης να ρίξει φως σε μια σκοτεινή περίπτωση που απολάμβανε ως τώρα πλήρη ασυλία από την προηγούμενη εξουσία» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σημειώνοντας πως είναι εντυπωσιακό «και, σε κάθε περίπτωση ύποπτο, ότι ο κ. Παπασταύρου ήταν ο μόνιμος και βασικός "διαπραγματευτής" για λογαριασμό της ελληνικής πλευράς απέναντι στην τρόικα, σε όλη τη διάρκεια της αλήστου μνήμης συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, και μάλιστα χωρίς να έχει θεσμικό ρόλο, ενώ ήταν γνωστό ότι ενεχόταν στη λίστα Λαγκάρντ ως ύποπτος τουλάχιστον για φοροδιαφυγή».

«Πρόκειται για θλιβερή απόδειξη του απύθμενου αμοραλισμού της προηγούμενης κυβέρνησης που παραπέμπει μόνο σε χώρες-μπανανίες. Ή, όπως λέει θυμόσοφα ο λαός μας, "έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα…" και να κάνει -υποτίθεται- διαπραγματεύσεις για το συμφέρον των Ελλήνων φορολογουμένων! Η "υπόθεση Παπασταύρου" εκθέτει την πρώην αλλά και τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ που οφείλει να δώσει πειστικές εξηγήσεις» καταλήγει στη δήλωσή της η κ. Χρυσοβελώνη.  in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
1-8-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: