Σάββατο, Αυγούστου 29, 2015

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ 2Η ΦΟΡΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΛΕΟΝ

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Ανά κεφάλαιο και υπό μορφή νομοσχεδίων σε σχετικές συνεντεύξεις Τύπου -μία κάθε τέσσερις με πέντε ημέρες και μέχρι τις εκλογές- σχεδιάζει το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία.
Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα και επί τάπητος θα τεθούν θέματα όπως τα «κόκκινα δάνεια», ο σχεδιασμός για την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, η αναδιανομή των βαρών για την ελάφρυνση των ασθενέστερων οικονομικά τμημάτων του πληθυσμού (με μικρές όμως δυνατότητες, όπως παραδέχονται στην Κουμουνδούρου), το αγροτικό, η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι εργασιακές σχέσεις και κυρίως η ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού, θέμα το οποίο χειρίζεται ο πρώην αν. υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Κατρούγκαλος, μαζί με μία επιτροπή που έχει συσταθεί και στην οποία οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι ξένοι (κυρίως Γάλλοι). 
Πρόθεση του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του είναι να προχωρήσουν -αν εκλεγούν- σε «βαθιές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, τους θεσμούς και το κράτος». Και φυσικά στόχος είναι οι αναποφάσιστοι, που αυτή τη στιγμή είναι το πρώτο κόμμα, αλλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. «Συνεπώς είναι πιο κοντά σε μας», εκτιμούν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

Όλα τα ν/σ θα είναι συμβατά με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου και θα έχουν την έγκριση εταίρων και δανειστών. Το κυβερνητικό πρόγραμμα συζητείται σήμερα και αύριο στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος στον Πολυχώρο Αθηναϊδα.
Στα εσωκομματικά, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν ότι αναμένουν κι άλλες αποχωρήσεις, αφού όπως λένε χαρακτηριστικά «στον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ του 4% -συνεπώς και στα όργανα κόμματος- η Αριστερή Πλατφόρμα διέθετε το 30% των στελεχών». «Συνεπώς» καταλήγουν, «το ‘‘άνοιγμα’’ στην κοινωνία περνά μέσα από την αποχώρηση αυτών των στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ωστόσο το πλήγμα για το κόμμα αναμένεται βαρύ κυρίως στη νεολαία –στο πιο ριζοσπαστικό κομμάτι του δηλαδή- όπου ένα μεγάλο μέρος της πάει στη Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) του Π. Λαφαζάνη κι ένα άλλο επιλέγει να παραμείνει «άστεγο» πολιτικά κάνοντας πιο κινηματικές επιλογές. Με δεδομένη τη δημοφιλία του ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες κάτω των 30 ετών στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι ο μεγάλος κίνδυνος για το κόμμα στις επερχόμενες εκλογές «δεν είναι η ΛΑΕ αλλά η αποχή από τις κάλπες».      http://www.naftemporiki.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
29-8-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: