Πέμπτη, Ιουλίου 30, 2015

SZ: ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ PKK

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) συνδέεται με την τρομοκρατία, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να αποδυναμώσουν το κόμμα στην περίπτωση που διεξαχθούν νέες εκλογές. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του HDP Σελαχεντίν Ντεμιρτάς προσπαθεί να το υπερασπιστεί, όμως η κατάσταση είναι δύσκολη.

Η Τουρκία διεξάγει πόλεμο εναντίον των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά παράλληλα και εναντίον των Κούρδων, τα συμφέροντα των οποίων επιθυμεί να υπερασπιστεί στο τουρκικό κοινοβούλιο το HDP.


Με πολεμικά αεροσκάφη και στρατιώτες η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να αποδυναμώσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Την ίδια ώρα με νομικά μέσα βάλλει εναντίον του HDP, το οποίο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου κέρδισε το 13% των ψήφων, ένα πρωτοφανές ποσοστό, και με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον Ερντογάν, αποδυνάμωσε το κόμμα του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο τούρκος πρόεδρος δεν επιθυμεί να απαγορεύσει το HDP, αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται. Όμως κάνει τα πάντα για να συνδέσει το κουρδικό κόμμα με την τρομοκρατία. Αν μπορέσει να αποδειχθεί ότι οι βουλευτές του πρόσκεινται στο PKK, τότε ενδέχεται να χάσουν τη βουλευτική τους ασυλία. Αυτό δεν αναμένεται να είναι δύσκολο, αν υπάρχει η πολιτική βούληση.

Ήδη στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων υψηλόβαθμα στελέχη του HDP, όπως ο Ντεμιρτάς, διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο.

Ο Ντεμιρτάς έχει πει: «Δεν φοβόμαστε να προσαχθούμε στη δικαιοσύνη», ενώ έχει διερωτηθεί για ποιο λόγο θα πρέπει οι βουλευτές «να χαίρουν περισσότερης ασυλίας από τους απλούς πολίτες;».

Πολιτικοί αναλυτές ήδη έχουν αρχίσει να θυμούνται τα μαύρα χρόνια της δεκαετίας του 1990, όταν το ένα μετά το άλλο απαγορεύονταν τα κουρδικά κόμματα. Η άρση της ασυλίας των βουλευτών τους ήταν συχνά μόνο η αρχή, καθώς πολλοί βρέθηκαν για δέκα χρόνια στη φυλακή.

Ο Ντεμιρτάς έχει λάβει το μήνυμα και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί κανείς να προσάψει στους βουλευτές του κόμματός του: Το HDP δεν φέρει καμία ευθύνη για νεκρούς. To PKK είναι μία οργάνωση και το HDP μία άλλη. Το HDP δεν παίρνει εντολές από το PKK.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία ο Ντεμιρτάς κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι το κόμμα του επιλέγει έναν άλλο δρόμο από αυτόν της βίας και παρά το γεγονός ότι το HDP είναι φίλα προσκείμενο προς το PKK, πολλοί ψηφοφόροι το επέλεξαν.

Τώρα ο Ντεμιρτάς παρακολουθεί πώς το AKP μέρα με τη μέρα προσπαθεί να συγκρίνει το κόμμα του με τρομοκράτες.

Όταν στις αρχές της εβδομάδας η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε την αντιπολίτευση για τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που έχει ξεκινήσει, είχε καλέσει το δεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), αλλά όχι το HDP. Το θεώρησε σύμμαχο του εχθρού.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε χθες Τετάρτη μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του AKP: «Φυσικά θα μπορούσε κανείς να διερωτηθεί γιατί δεν καλέσαμε τον Ντεμιρτάς. Όσοι δεν έχουν λάβει ξεκάθαρη στάση απέναντι στην τρομοκρατία δεν χρειάζεται να ενημερωθούν».

Ο Ντεμιρτάς από την πλευρά του θεωρεί το κόμμα του θύμα ενός δόλιου σχεδίου. «Τούρκοι θα πεθάνουν, Κούρδοι θα πεθάνουν και το αίμα όλων θα κυλήσει πάνω στο HDP. Είναι ένας βρώμικος λογαριασμός», είπε.

Στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί απέναντι στο HDP ο Ερντογάν διαθέτει ήδη έναν σύμμαχο, το MHP. Το υπερεθνικιστικό κόμμα στηρίζει τις επιθέσεις εναντίον του ΙΚ και των Κούρδων. Μέχρι τώρα το MHP δεν επιθυμούσε να συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το AKP, διότι ο Ερντογάν φαινόταν να αντιμετωπίζει φιλικά τους Κούρδους. Όμως αυτό τώρα άλλαξε. Και στην περίπτωση που δημιουργηθεί τελικά κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων, το MHP θα θελήσει αμέσως να απαγορευθεί το HDP.

Πλέον το φιλοκουρδικό κόμμα διαθέτει ακόμη έναν ισχυρό αντίπαλο.  
IN.GR
ΠΡΕΖΑ TV
30-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: