Πέμπτη, Ιουλίου 30, 2015

ΕΚΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Στο στόχαστρο των θεσμών μπαίνει για τα καλά το ΕΚΑΣ, καθώς στοιχεία που επεξεργάσθηκαν χθες τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν πως οι δαπάνες για την καταβολή του επιδόματος καταγράφουν μεγάλες αποκλίσεις. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να επιταχύνει το «κούρεμα» των πιο εύρωστων οικονομικά δικαιούχων του επιδόματος που σε πρώτη φάση έχει προσδιοριστεί για τον Μάρτιο του 2016.


Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του επτάμηνου Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015 η συνολική δαπάνη για το ΕΚΑΣ θα ανέλθει εφέτος στα 900 εκατ. ευρώ, δηλαδή 20% υψηλότερα από την αρχική πρόβλεψη. Η απόκλιση αυτή είναι «επαναλαμβανόμενη», καθώς και το 2014 το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για ΕΚΑΣ ήταν στα 720 εκατ. ευρώ, 200 εκατ. ευρώ υψηλότερο έναντι του αρχικού στόχου του περυσινού έτους.

Τα κλιμάκια των θεσμών εξετάζοντας χθες διεξοδικά τις ασφαλιστικές δαπάνες, εξέφρασαν προβληματισμό για τον ρυθμό αυξήσεως των δικαιούχων του επιδόματος.

Σημειώνεται πως η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου προβλέπει την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους ως το τέλος του 2019. Το πρώτο κύμα περικοπών προβλέπεται τον Μάρτιο του 2016,οπότε θα θιγεί το 20% των δικαιούχων με ειδικά κριτήρια που θα πρέπει να προσδιορισθούν έως τότε.

Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας είναι το πρώτο «ψαλίδι» στο ΕΚΑΣ να αφορά στους εισοδηματικά εύρωστους δικαιούχους του επιδόματος. Ωστόσο, εγκυμονεί πλέον ο κίνδυνος τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM να ζητήσουν την ταχύτερη επιβολή του «κουρέματος», ήτοι να μην ισχύσει από τον Μάρτιο, αλλά από τον Ιανουάριο του 2016 ή και νωρίτερα.

Οι προθέσεις του θα καταδειχθούν σε σύσκεψη που θα γίνει το Σάββατο το πρωί με τη συμμετοχή των επικεφαλής των κλιμακίων.



Θανάσης Κουκάκης  IN.GR
ΠΡΕΖΑ TV
30-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: