Παρασκευή, Ιουλίου 31, 2015

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ (ΚΑΙ) ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Περίπου το 50% των προσφύγων που καταφτάνουν στην Ελλάδα, αποβιβάζεται στη Λέσβο, γεγονός που εξηγεί τα ασφυκτικά γεμάτα άτυπα κέντρα υποδοχής που λειτουργούν εθελοντές και δήμος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του κλιμακίου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που επισκέφτηκε τη Μυτιλήνη, Vincent Cochetel, η κατάσταση εκπέμπει από μόνη της SOS, καθώς από την αρχή της χρονιάς η Ελλάδα είχε 101.000 αφίξεις, εκ των οποίων οι 46.000 στη Λέσβο, από τα τουρκικά παράλια, η πλειονότητα των οποίων είναι πρόσφυγες πολέμου. Μάλιστα ο διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης του οργανισμού ανέφερε ότι «η Ουγγαρία κατασκευάζει έναν φράχτη στα σύνορά της με τη Σερβία.


Διαφαίνεται δηλαδή ότι η Μεσόγειος μετατρέπεται στο μόνο ανοιχτό σύνορο. [...] Η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί γιατί ώς τώρα έχει κάνει πολύ λίγα και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση». Σε κάθε περίπτωση, σε σύσκεψη που έγινε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος καταγραφής όλων των προσφύγων που καταφτάνουν, ενώ προανήγγειλε ότι η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα αυξήσει την υλική της ενίσχυση, με υπνόσακους κ.ά.

Παράλληλα κατά τη σύσκεψη, παρουσία εκπροσώπων της Frontex, των τοπικών αρχών, της Αυτοδιοίκησης και του Κέντρου Κράτησης στη Μόρια, αναφέρθηκε ότι «στο επόμενο δεκαήμερο, θα διατεθούν ακόμη δύο λεωφορεία 50 θέσεων για μεταφορά μεταναστών από τον τόπο προσέγγισής τους και οχήματα 4Χ4 για εντοπισμό μεταναστών».

«Προσωρινή λύση»

Από την άλλη πλευρά, το θέμα που προκύπτει, είναι ότι ο δήμος εδώ και καιρό έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τις οποίες ουσιαστικά κατηγορήθηκε, με αποτέλεσμα να ανακοινώνει την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού που είχε δημιουργήσει στην περιοχή Καρά Τεπέ, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

«Στόχος της δημοτικής αρχής ήταν», αναφέρει σε επιστολή του στους επιχειρηματίες της περιοχής ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, «η δημιουργία του άτυπου κέντρου υποδοχής να δώσει μια προσωρινή λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λέσβος από τις τεράστιες εισροές παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.

Από τη στιγμή όμως που η χωρητικότητα του συγκεκριμένου χώρου ξεπεράστηκε κατά πολύ και άρχισε να προκαλείται όχληση στην τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα στους επαγγελματίες, τόσο της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά και του ευρύτερου χώρου, δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία του και να θέσουμε σε κίνδυνο την ομαλότητα της καθημερινής ζωής των συμπολιτών μας».

Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, «πολλά από τα προβλήματα που εμφανίστηκαν θα είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε η έγκαιρη παρέμβαση της Ε.Ε., των διεθνών οργανισμών αλλά και της κεντρικής κυβέρνησης και δεν είχε αφεθεί μόνος ο Δήμος Λέσβου να διαχειριστεί ένα πολύπλοκο πανευρωπαϊκό ζήτημα».

■Αύριο στις 13.30 η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ πραγματοποιεί συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) με αφορμή την ολοκλήρωση της επίσκεψης υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Οργανισμού στην Ελλάδα.

Ανθή Παζιάνου
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
31-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: