Παρασκευή, Ιουλίου 31, 2015

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: BAD BANK Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ... ΝΑΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΌΚΚΙΝΑ ΔΆΝΕΙΑ

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
​Το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας bad bank για τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια, έχουν βάλει στο τραπέζι οι τραπεζίτες στις συναντήσεις τους με εκπροσώπους της... Quadriga. Βεβαίως, προ ολίγων μηνών,  τόσο ο ESM όσο και οι Βρυξέλλες είχαν ταχθεί κατά της δημιουργίας μίας κοινής "δεξαμενής" για τα προβληματικά δάνεια, ωστόσο οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ενόψει της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τους εταίρους, έχουν διαφοροποιήσει αρκετά τα δεδομένα. 
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι μία bad bank θα διευκόλυνε σημαντικά τις τράπεζες προκειμένου να κατευθύνουν κεφάλαια από τη νέα ανακεφαλαιοποιήσή τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Εκτιμούν εξάλλου ότι από τα 25 δισ. που συνολικά θα μπορούσε να διαθέσει ο ESM, θα μπορούσε να κατευθυνθεί για την στήριξη της δημιουργίας μιας bad bank, περίπου το ήμισυ του ποσού, ίσως και 15 δισ. ευρώ.  Κατά... διαβολική σύμπτωση το εναπομείναν ποσό των 10 δισ. ευρώ, συμπίπτει με το αίτημα που έχει υποβάλλει προς τον ESM ως προκαταβολή ανακεφαλαιοποίησης η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Πρακτικά, η δημιουργία μίας κοινής "κακής" τράπεζας είναι πράγματι ένα καλό σενάριο για τις τράπεζες. Και ενδεχομένως ακόμη ευνοϊκότερο να είναι το σενάριο της δημιουργίας "οργανισμών" στους οποίους θα μεταβιβαστούν τα δάνεια, καθώς και κεφάλαια από την ανακεφαλαιοποίηση. Ανάλογης λογικής λύσεις έχουν δοθεί άλλωστε και σε άλλα κράτη, όπως για παράδειγμα στην Ιρλανδία και την Ισπανία με τις NAMA και Sareb αντίστοιχα. Βεβαίως σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρξε και σημαντική συμμετοχή ιδιωτών, η αλήθεια όμως είναι ότι συνέβαλαν στην ανάκαμψη της οικονομίας.  
Οι εκπρόσωποι των "θεσμών" έδειξαν πάντως να κατανοούν την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο κρίσιμο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο άλλωστε υπήρχε στην κορυφή της ατζέντας των προς απάντηση θεμάτων που έθεσαν στους τραπεζίτες. Θυμίζουμε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2015 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν ανέλθει στο 40% του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στα καταναλωτικά δάνεια με 51,3%, ενώ στα επιχειρηματικά ήταν 39,8% και στα στεγαστικά 35,6%. 
Επίσης θυμίζουμε ότι ενόψει και των συζητήσεων – προσδοκιών για την bad bank ή την λύση τύπου ΝΑΜΑ, οι ελληνικές τράπεζες δεν ενέδωσαν όπως αποκάλυψε χθες το capital.gr, στις πιέσεις που υπήρξαν από hedge funds για εξαγορά προβληματικών δανείων και κυρίως ναυτιλιακών.     http://www.capital.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
31-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: