Τετάρτη, Μαΐου 20, 2015

ΣΥΡΙΑ: ΕΚΚΕΝΩΝΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΛΜΥΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ - ΈΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ UNESCO

Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κατέλαβαν σήμερα περίπου το ένα τρίτο της αρχαίας συριακής πόλης Παλμύρα έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με το συριακό στρατό και μαχητές που έχουν συμμαχήσει μαζί του, ανακοινώθηκε από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκκενώνεται η αρχαία πόλη από την πολιτοφυλακή. Η UNESCO κάνει έκκληση να σταματήσουν οι μάχες στην περιοχή προκειμένου να διαφυλαχθεί η μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας.


Νεότερη ενημέρωση:


Τα τοπικά μέσα μετέδωσαν συγκεκριμένα ότι, η εκκένωση της πόλης από τις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας της Συρίας αποφασίστηκε μετά τις σφοδρές μάχες που διεξήχθησαν στα περίχωρα αλλά και μέσα στην Παλμύρα, η οποία βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία, πάνω σε αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στη Χομς και τη Δαμασκό.

Η UNESCO, που έχει χαρακτηρίσει την Παλμύρα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έκανε έκκληση να σταματήσουν οι μάχες και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τον πληθυσμό αλλά και "να διαφυλάξει τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά" της Συρίας.

"Ανησυχώ πολύ για την κατάσταση στην Παλμύρα. Οι μάχες απειλούν μια από τις σημαντικότερες τοποθεσίες στη Μέση Ανατολή αλλά και τους αμάχους που βρίσκονται εκεί", ανέφερε η γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού, Ιρίνα Μπόκοβα. "Είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι πλευρές να σεβαστούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά, αποφεύγοντας να την βάλουν στο στόχαστρο ή να την χρησιμοποιήσουν για στρατιωτικούς σκοπούς", πρόσθεσε.

________________________



.IN.GR
ΠΡΕΖΑ TV
20-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: